QR-KÓD

Köszönet a cikkért Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!

QR-kód 1A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amit a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítésből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Először rendkívül népszerű lett Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésben szerepel, és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni. Hamarosan világkarriert futott be!


Jó tulajdonsága, hogy bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. Ez azért lehetséges, mert a kód megfejtésére, dekódolásra használt programok a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódbélyegről készült kép teljesen ferde.     (a jobb oldali képen látható QR-kód a tferi.hu oldalra mutat)

 

 

Felépítése:

qr-kód részletek

QR kód adattárolási képessége

Amíg a vonalkód maximálisan csak 20 számot képes tárolni, addig a QR kód több százszor annyi adatot képes kezelni. Sokféle adat tárolására alkalmas, mint például numerikus, alfabetikus karakterek, Kandzsi, Kana, Hiragana szimbólumok, bináris, és ellenőrző kódok. Ezek maximális mennyiségét az alábbi táblázat tartalmazza:

Csak számok

Max. 7089 karakter

Alfanumerikus értékek

Max. 4296 karakter

Bináris adatok (8 bites szervezésben)

Max. 2953 bájt

Kandzsi/Kana írásjegyek

Max. 1817 karakter

A Keret és az Eligazodási pontok segítik az egyes szimbólumok azonosítását szkennelés közben. A Koordináta rendszer és a Vonatkozási pontok gondoskodnak arról, hogy a kódolvasó képes legyen - szinte bármilyen körülmények között - azonosítani az adattartalmat. Ez után a program beolvassa a formátum- és verzióinformációt. Az ún. Hibakorrekciós kód pedig a fenti kettő között helyezkedik el.

Hibajavítás

A QR kód hibajavítása akkor is képes visszaállítani az adatokat, ha a kód szennyeződött vagy sérült. 4-féle hibajavítási szint áll rendelkezésre a felhasználók számára, amit az alábbi táblázat tartalmaz. A szint emelésével növekszik a hibajavító képesség, viszont ezzel együtt nő a kód mérete is.

Level L

7% veszteség visszaállítására képes.

Level M

15% veszteség visszaállítására képes.

Level Q

25% veszteség visszaállítására képes.

Level H

30% veszteség visszaállítására képes.

A QR kód a Reed-Solomon hibajavító kódolást használja hibajavításra. Ugyanezt az algoritmust használják például CD-k, DVD-k és Blu-ray lemezek esetén, illetve bizonyos adatátviteli technológiáknál (pl.: DSL, WiMAX), adatszórásos rendszereknél (pl.: DVB, ATSC) és számítógépes alkalmazásoknál (mint például a RAID 6 rendszerek) esetén is.

Szabványosítás

A QR-kód nyílt szabvány, a specifikációi nyilvánosak, de a tulajdonosi jogokat a Denso-Wave továbbra is fenntartja. A kód szabványosításának mérföldköveit az alábbi táblázat tartalmazza:

1997

AIM International által jóváhagyott szabvány(Automatic Identification Manufacturers International) (ISS- QR Code)
1998 JEIDA által jóváhagyott szabvány (Japanese Electronic Industry Development Association) (JEIDA- 55)
1999 JIS jóváhagyott szabvány (Japanese Industrial Standards) (JIS X 0510)
2000 ISO által jóváhagyott nemzetközi szabvány (ISO/IEC18004)

Felhasználásáról

A QR-kód (mobilkód) felhasználása az iparban, logisztikában, termelésben kialakított adathordozóként, könnyű használata miatt egyre jobban terjed. A QR-kód (mobilkód) rendkívül alkalmas adathordozóként való felhasználásra hirdetésekben, nyereményjátékokban és reklámokban. Ezenkívül alkalmas egyéb marketing eszközként való felhasználásra, illetve internetes üzenethordozóként (webcím, üzenet, SMS, névjegy, GPS koordináták stb.). A Lufthansa nemrég vezetett be egy QR-kódos check-in rendszert, ahol az utas a telefonjára kapja a beszálláshoz szükséges QR-kódot, így nincs szükség nyomtatott beszállókártyára csak magára a telefonon lévő kódra, melyet beszállás előtt ellenőriznek.
Felhasználását tekintve két fajta létezik. Az egyik az úgynevezett PUSH, melynél a szolgáltatók juttatják el a mobilkészülékekre az aktuális kódot, amely aztán virtuális jegyként használható. A másik a PULL típus amelynél a felhasználó szkenneli le magának a kódot. A legtöbb új telefon már rendelkezik saját QR-kód (mobilkód) olvasó szoftverrel, amely nagyban megkönnyíti a QR-kódok beolvasását, mentését és különféle felhasználását.
A vonalkod.blog.hu szerint 2010 első negyedéve és 2011 első negyedéve között 45-49%-kal, nőtt a QR kód leolvasások száma. A beolvasások élén az USA, ezen belül is New York, valamint Japán állnak.

Biztonság

Mivel a QR kód nagy mennyiségű adatot képes tárolni, valamint wap- illetve webcímek tárolására is alkalmas, ebből adódóan veszélyeket is rejthet magában. Ugyanis egyes, mobiltelefonokra utólag telepített kódolvasó szoftverek azonnal végrehajtják az utasításokat - miután beolvasták a kódot - anélkül, hogy a felhasználó jóváhagyását kérnék. Így tartalmazhatnak víruskódokat, vagy navigálhatnak olyan weboldalakra, amelyek vírusokat, keyloggereket telepítenek a telefonra. Ez elősegítheti a mobiltelefonos kártevők elterjedését. Ezért olyan kódolvasó szoftverek telepítése ajánlott, amelyek a felhasználó jóváhagyását is lehetővé teszik.

További alkalmazási lehetőségek

Mivel a QR-kód technológia egyre jobban terjed, ezért egyes cégek is jobbnál jobb megoldásokat fejlesztettek ki. Például Dél-Koreában a metróra várakozva lehet a bevásárlást elintézni egy virtuális áruházban, ahol a kínálat posztereken van kiragasztva, míg a vásárló a QR-kód leolvasásával fizethet a később leszállított árukért.

Virtuális áruház

(Kép eredetije: http://lonelybrand.com/blog/wp-content/uploads/2012/06/homeplus-subway-shopping.jpg )

Immár hazánkban is megjelentek az ingyenes QR-kód készítő alkalmazások, illetve weblapok.

Ilyen pl.: http://qrencode.hu/qr-kod-generator.php

Az alábbi táblázatban van pár ott generált QR-kód:

Weblap:

E-mail:

Telefonszám:

Szöveg:

tferi.hu


 <script language='JavaScript' type='text/javascript'>
 <!--
 var prefix = 'mailto:';
 var suffix = '';
 var attribs = '';
 var path = 'hr' + 'ef' + '=';
 var addy93173 = 'tferi' + '@';
 addy93173 = addy93173 + 'tferi' + '.' + 'hu';
 document.write( '<a ' + path + '\'' + prefix + addy93173 + suffix + '\'' + attribs + '>' );
 document.write( addy93173 );
 document.write( '<\/a>' );
 //-->
 </script><script language='JavaScript' type='text/javascript'>
 <!--
 document.write( '<span style=\'display: none;\'>' );
 //-->
 </script>Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 <script language='JavaScript' type='text/javascript'>
 <!--
 document.write( '</' );
 document.write( 'span>' );
 //-->
 </script>

Telefonszám

Szöveg

 

Felhasznált irodalom

http://www.qr-kod.hu
http://vonalkod.blog.hu
http://iesb.hu/logikai-biztonsag/qr-kod/
http://en.wikipedia.org/wiki/QR_code

 

Felhasznált képek

qr-kod.hu, ill. QR-kód generátor (tferi.hu QR-kód)
http://techcorner.hu/pcworld/qr-kod-szimpla-abra-vagy-lehetoseg.html

Ismételt köszönet a cikkért Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!