Star Wars egy fizikatanár szemével

Be kell vallanom, hogy gyermekkorom első meghatározó mozis filmélménye a Csillagok háborúja volt még 1977/'78-ból. Eleve szeretem a sci-fi műfaját, ráadásul ez a film teljesen megfogott. Ráadásul egyre világosabban látszanak egy újabb trilógia előjelei, így megint elővettem kedvenc filmsorozatomat, tehát úgy 35 évvel később, immáron fizikatanárként szeretném kielemezni „A filmet”, ami oly' nagyon megfogott anno. Íme a 4. rész (Csillagok háborúja: Egy új remény) pár jelenete fizikatanár szemével!

Megjegyzés: A kivágott filmkockák az eredeti film DVD-jéből valók, így minden filmjog az eredeti forgalmazót, a Twentieth Century Fox-ot és a Lucasfilm Ltd.-t illeti.

1.) 00.02.16.: Amikor a birodalmi csillagromboló tüzel a lázadók hajójára

SW401

 

Nos, ilyen erős lézerlövések jelenleg nincsenek. Bár a városi legendák szerint egyes katonai műholdak fel vannak szerelve lézerekkel, de a világűr hivatalosan békés. Szóval, ilyen lézerlövések lehetnek – majd. Az apróság, hogy a birodalmi csillagromboló alján nem látszanak jól a lövegtornyok, ahonnan lövések jönnek. Ehhez képest az az apróság már eltörpül, hogy az űrben közvetítő közeg híján nem terjed a hang, tehát nem lehetne hallani semmit.

 

2.) 00.03.46.: A rohamosztagosok behatolnak a lázadók hajójára

SW402

Ezek a lézerpuskából kiadott lövések túl erősek, mivel emberéletet is képesek kioltani. Bár van lézeres célkereső, és orvosi célokra már alkalmaznak lézert, de egyenlőre ilyen erős lézerek hétköznapi forgalomban nincsenek. De gondoljunk bele, a lézer egy rendkívül vékony és precíz sugár. Ellenben ezek a lövések, mint a fenti kép is mutatja, meglehetősen vastagok. Szóval, látványnak jó, de semmi több!

3.) 00.04.46.: Leila hercegnő bedug egy adatrögzítőt R2-D2-ba

SW403

Nos, ez a technológia film készültekor még csak gyerekcipőben járt, de mostanra az adatrögzítők sokkal kisebbek lettek, mint a jelenetben látható. Bár csak sejthető, hogy ezen vannak a Halálcsillag tervrajzai, de a mai micro-SD kártyák már sokkal kisebbek.

4.) 00.06.15.: Egy rohamosztagos kábító lövést ad le

SW404

Ilyen kábító lövés jelenleg nincs. Kábító lövedék persze van, amit pl. vadállatok megfékezésére lőnek bele az áldozatba, de ilyen ekkor van fizikai anyagátvitel. Itt pedig csak valami kék körben világító energia-lövedék van. Szóval, ez jelenleg nincs!

5.) 00.06.48.: Mentőkapszula a robotokkal elhagyja a hajót

SW405

Nos, ez a technológia éppen a Star Wars hatására jött létre, ugyanis a Nemzetközi Űrállomáson létrehoztak egy űrkapszulát, amelyben vészhelyzetben az űrhajósok el tudnak menekülni. Tehát ezzel az ötlettel a film készítői elősegítették az űrtechnológia fejlődését.

6.) 00.10.26.: C-3PO jár a sivatagban

SW406

Nos, akkoriban ez még vágyálom volt. Mostanára főleg a japánok már gyártanak emberszerű robotokat, amelyek pl. járni tudnak, vagy lépcsőzni, esetleg táncolni, de ilyen multifunkcionális ennyi mindenre képes robotot messze nem tudunk gyártani.

7.) 00.20.20.: Leila hercegnő hologramja

SW407

Nos, ilyen technológia egyenlőre nincsen. Bár vannak 3D-s mozik, illetve vetítések, ráadásul a legjobbakhoz már nem kell speciális szemüveg sem, de ilyen önállóan vetített, térbeli hologramtól még évekre vagyunk. Azt viszont szeretném megjegyezni, hogy ez a hologram életlen ellenben a mai tűéles 3D-s filmekkel!

8.) 00.24.45.: Dupla lenyugvó nap a Tatuinon

SW408

Bár a készítők ezt a mi Napunkkal fényképezték és a két képet egymásra vágták, de van ilyen rendszer a nem túl távoli csillagrendszerek között, például ilyen bolygó lehet a Kepler-16b körül is. A mi helyzetünk, hogy egy csillag körül kering az összes bolygó, elég szerencsés, mivel így a bolygók pályáját igen könnyű kiszámolni. (Lásd: Kepler-törvények) Ellenben egy két-napos rendszerben ez a probléma sokkal bonyolultabb is lehet!
Kiegészítés: A fent említett, tőlünk kb. 200 fényévre lévő Kepler-16b rendszerben fedezték fel a legelső igazoltan két nap körül keringő Szaturnusz-tömegű bolygót. Ez az egyrészt gázokból, másrészt kőből és fagyott jégből álló bolygó 229 nap alatt tesz meg egy teljes keringési periódust. A bolygó elég messze kering a napoktól, a csillagászok számítása szerint a lakhatósági zóna külső peremén kicsit túl, így a felszíni hőmérséklete -100 és -70 °C között valószínűsíthető. Bár ez az óriásbolygó túl messze van, de ettől függetlenül a közelebbi bolygóknál előfordulhat, hogy egyszer megsül a légkörük, másszor meg megfagy. Szóval, itt még teljes a bizonytalanság! (Köszönet Horváth Árpádnak a hozzászólásáért!)

9.) 00.25.38.: Luke messzelátóval keresi az elszökött droidot

SW409

Itt feljavított, fókuszált képek vannak és elektronikusan megnövelt fényerő. Nos, ilyen már van! Gondoljunk csak a vadászok éjszakai távcsövére. Tehát ez már létezik! Bár azok jobban működnek, mint Luke gyenge minőséget produkáló látcsöve.

10.) 00.26.45.: Siklóval mennek R2-D2 nyomába

SW410

Az előzővel ellentétben ez nem megy. A meghajtás egyértelmű: valami légturbina. Ez hajtja előre a siklót. Ez már van. De hogy mi tartja fent? Ez is lehetne levegő, de akkor látható lenne a lent kiáramló levegő által felkavart porszemek. Gondoljunk csak a helyből fel-le szálló Harrier vadászgépekre! Valószínűleg valami antigravitációs technológiára gondoltak itt a film készítői, de az sajnos a jelenlegi fizikai tudásunk szerint nem lehetséges!

11.) 00.32.29.: Luke kipróbálja apja fénykardját

SW411

Nos, ez az, ami szintén nem lehetséges! Tényleg elegáns és szép fegyver, de csak mese! A lézertechnológia már elég fejlett, gondoljunk csak a CD/DVD-játszók tömkelegére. Tehát lézert elég könnyű előállítani. Akár ilyen halványkék lézert is, mint ami itt látható (kicsit hasonlít a Blu-Ray lézerének színére). De a lézerfényt nem lehet csak egy adott hosszig létrehozni úgy, hogy a távolság elérésekor a lézer elenyésszen a semmibe! Szóval, ez a méternyi fénykard igen szép, de csak mese!

Megjegyzés: miért van az, hogy a sötét Jedik fegyvere vörös, míg a jó Jediké általában kék vagy fehér?

12.) 00.35.29.: A Birodalmi Halálcsillag megjelenik

SW412

Nos, ez elvileg megépíthető lenne, de a probléma „mindössze” a mérete és az építés hogyanja. Gondoljunk csak bele egy ilyen űrállomás méreteibe! Ez a szörnyeteg fémből van, ugye. Túl sok fémből! Ez a halálcsillag legalább a Föld Holdjának megfelelő méretű. A Hold tömege nagyjából 7*1022 kg, ami pedig iszonyú nagy! Honnan lenne ennyi fém? Ráadásul ilyen precízen kivitelezett? Az meg csak a ráadás, hogy ezt hol lehetne felépíteni? Egy bolygó felszínén nyilván nem, tehát valahol az űrben. De akkor ott az elején nem lenne gravitáció, ami összetartja a szerkezetet.

Ráadásul, ha megfigyeljük, az összes hajón, valamennyi bolygón és holdon mindig és mindenhol ugyanolyan a gravitáció. Ilyen véletlen nincs, illetve van! A filmeken...

13.) 00.41.49.: A menekülőket igazoltatja egy járőrcsapat

SW413

Nos, ez az Erő, ami tudomásunk szerint nincs. Igen, gyenge akaratú emberek könnyedén befolyásolhatóak, de nem pár integetéssel és elterelő mozdulattal. Szóval, ez nincs, de a filmben jól mutat. A mesének szép része!

14.) 00.48.51.: Han Solo lelövi a fejvadászt

SW414

Hát, ezzel megint probléma van! Ilyen koncentrált, erős lézer jelenleg nincs, csak lézeres célzó! A mérettel nem lenne probléma, de a pisztoly ilyen megvalósítása nem megy – jelenleg!

15.) 00.52.25.: A menekülők meglátják a Millenium Falcont

SW415

Itt Han Solo mondandójával van baj: „A Millenium Falcon másfélszer gyorsabb a fénynél”. Nos, ez kevés! Mivel a legközelebbi csillag, az Alfa Centauri is 3,2 fényévre van, így ez az út 1,5-szeres fénysebességgel is több, mint 2 évig tartana. Pedig itt jóval gyorsabban röpködnek a csillagok között.

16.) 00.54.40.: A Millenium Falcon fénysebesség fölé ugrik

SW416

Baj van a fénysebesség feletti haladással is, mivel ez a mi fizikai tudásunk szerint nem lehetséges Gondoljunk csak Einstein relativitáselméletére! Igaz, hogy az ugrás látványos a létrejövő fénycsíkok miatt, de ez csak mese!

17.) 00.56.48.: A Halálcsillag elpusztítja az Alderaan-t

SW417

Ehhez egyrészt hatalmas energiakoncentráció kell, másrészt egy széles lézersugár. A széles lézersugár nagy nehezen létrejönne, de a hatalmas energiakoncentráció nem! Túl sok! Ez lehetetlen!

18.) 00.57.23.: Luke gyakorol a kisbolygóval

SW418

Ilyen kisbolygót könnyű megépíteni, hiszen csak egy makett. De a röpülése az megint nem stimmel. Mi hajtja? Hogyan forog? Hogyan lő? Mi irányítja? Milyen energiaforrása van? Szóval, ez megint mese!

19.) 01.00.49.: A Millenium Falcon kilép a fénysebességből az Alderaan törmelékei között

SW419

Ez az aszteroidamező viszont lehetséges, gondoljunk csak a Szaturnusz gyűrűire, vagy a Mars és Jupiter közötti aszteroida-övre. A filmbéli ábrázolása viszont egész jó!

20.) 01.01.47.: A Millenium Falcon üldözőbe vesz egy birodalmi vadászt

SW420

Probléma: hol van a vadász hajtóműve? A Millenium Falconnál, ugye, jól láthatók a hátulsó motorok, de a vadásznál sehol sincs semmilyen meghajtás! Miért?

21.) 01.02.11.: A hajót elkapja a Halálcsillag vonósugara

SW421

Kérdés: hogy' is működik ez a vonósugár? Elektromágneses? Lehet, de ahhoz iszonyú erős! Gravitációs? Azt meg nem lehet létrehozni! És miért nem hat a vadászgépre ugyanúgy? Ráadásul ilyen pontosan ilyen messzire nem lehet célozni semmilyen mezővel!

22.) 01.06.29.: R2-D2 csatlakozik a hálózatra

SW422

Bár a film készültekor még koránt sem voltak olyan kiterjedt hálózatok, mint most, de az ötlet egész jó. A csatlakozás típusa furcsa, ráadásul az, hogy a csatolt állapotban forog a csatlakozó, az még furcsább! De ennek ellenére ez már létezik! Csak az nem, hogy egy ilyen kis asztrodroid így feltöri a nagy birodalom számítógép-rendszerét semmi perc alatt!

23.) 01.14.38.: Luke beszél a kézi adóvevőjébe

SW423

Ez lehetséges! Ilyen adóvevők gyakoriak már most is. Kérdés: az űrállomás fémanyaga mennyiben zavarja az adatátvitelt. Semmi torzítás? Semmi háttérzaj? Semmi árnyékolás? Ráadásul nem furcsa, hogy a birodalmiak ezt a frekvenciát nem figyelik az esetleges illetéktelen adások miatt?

24.) 01.24.43.: A híd-csatlakoztató

SW424

Ez a technika is már létezik, bár ilyen hidaknál inkább a felnyitásos technológiát szeretik alkalmazni a mérnökök.

Viszont van egy másik gond: ilyen hatalmas monstrumban óhatatlanul is van légáramlás. Ennek ellenére Leila hercegnő pillekönnyű ruhája meg sem rezzen a levegőtől. Nem furcsa?

25.) 01.27.05.: Obi-van és Darth Vader párbaja

SW425

Nos, két erőtér egymásnak feszülhet. De egyrészt nem lehet ilyen koncentrált erőtereket (mint a fénykard) létrehozni, másrészt miért szikrázik a két lézer egymás érintésekor? Ez ellentmond a fizikának. De látványos!

26.) 01.30.31.: Lézerágyúk lövöldözése meneküléskor

SW426

Ilyen komoly technológia van a hajón, de nem telt egy vezeték nélküli mikrofonra? Ez komoly? Ráadásul a Halálcsillagon már alkalmazták a kis kézibeszélőt.

27.) 01.41.00.: Tervasztalon a lázadók holdjának és a Halálcsillagnak a helyzete

SW427

Ezt a grafikát már most fényévekre megelőzte a mai számítógépek megjelenítése! Ez sajnos mára elavult lett!

28.) 01.45.40.: A Halálcsillag ostroma – az árok

SW428

A lázadók támadó kisgépei ellen működésbe hozták a lézerágyúkat, de azoknak nincsenek automatikus célkövetői, miközben ez a technológia már a mai vadászgépeket és a hadihajókon is létezik? Ez több, mint furcsa!

29.) 01.50.47.: A célzó számítógép

SW429

Igen, megint az a fránya grafika! Ez gyenge! Ráadásul ez külön eszközön van, ami zavarhatja a pilóta kilátását. Miért nincs ez a sisakba beépítve? Ez megint logikátlanság!

30.) 01.52.33.: A Halálcsillag felrobban

SW430

Reaktorrobbanás volt, tehát az egész szörnyedvény azonnal milliárdnyi részre esett szét. Ez rendben. De mi ez a gyűrű? Ez érthetetlen, de látványos! Arról már nem is beszélve, hogy megint az űrben terjedt a robbanás hangja.

31.) 01.55.10.: Az Ünnepség!

SW431

Itt semmi logikátlanság nincs, esetleg csak a hangosítás, de ez elhanyagolható, ugye?

 

Tisztelt Olvasó!

Kérem, ha még további fizikai gondokat, logikátlanságokat, problémákat észlel, akkor küldje el nekem a szokásos tferi(kukac)tferi(pont)hu címen. Köszönöm szépen a figyelmét!

 

Tamás Ferenc

© TFeri.hu, 2013.

 

Megjegyzés: A kivágott filmkockák az eredeti film DVD-jéből valók, így minden filmjog az eredeti forgalmazót, a Twentieth Century Fox-ot és a Lucasfilm Ltd.-t illeti.