Tamás Ferenc: A táblázatkezelés alapjai – 1. rész

Manapság a számítógépes munkát nem lehet elképzelni szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentáció-készítő használata nélkül. A legtöbb irodai munkahelyen e három program alapvető ismerete nélkül nem lehet boldogulni. E cikkben szeretném bevezetni az érdeklődőket a táblázatkezelés alapjaiba. Az általam használt program a Microsoft Excel 2013-as változata, de ezek alapján elég jól meg lehet érteni az egyéb verziókat, illetve az alternatív megoldásokat is, pl.: LibreOffice Calc.

A cikksorozat első részében az alapvető kezelési technikákat mutatom be igen egyszerű példa alapján. A további részekben már jön a részletesebb bemutatása a programnak. A cikkben szereplő képek a saját tulajdonomban lévő gépről valók, így azokra külön-külön nem írtam forrást.

Nos, a program elindítás után a következő kép fogad:

Excel 001

Itt a jobb felső sarokban kitakartam a felhasználó nevét, nehogy zavaró legyen. A kezdőképen válasszuk ki az „Üres munkafüzet” ikonját, így azonnal beugrik a tulajdonképpeni munkafelület.

 

Excel 002

Némileg feliratoztam ezt az ablakot, hogy az alapvető fogalmakat tisztábban lehessen látni. Tehát a munkafelület legfelül a megszokott ablak nevével kezdődik (Munkafüzet 1 – Excel), majd alatta jön a menüsor. Utána következik az egyik eszköztár (itt éppen az alapértelmezett kezdőlap eszköztára látható). A tulajdonképpeni munkafelület felett a névmező és a szerkesztőléc található. A munkafelület a betűvel jelzett oszlopokból és a számmal jelzett sorokból áll. Ezek jelzik a munkalap elemeit. Ezen téglalap alakú elemeket celláknak hívjuk. Mindig lehet látni egy kis fekete téglalapot valamelyik cellán (a képen éppen a bal felsőn), de ezt el lehet mozgatni a megadott koordináta-rendszerben. A fenti képen kicsit jobbra és pár sorral lejjebb egy másik cellát jelöltem ki piros téglalappal. A cellák egyértelmű elnevezése miatt mindig az adott cella két koordinátáját mondjuk egymás után: előbb az oszlopot, majd a betűt. Így a bal felső cella helyes neve: A1-es, míg az általam kipirosított celláé: F8-as.

Ebben a verzióban a munkalap cellái alatt látható bal oldalt a munkalap azonosítója (itt: Munka1), mag jobb oldalt a nagyítás mértéke (itt: 100%). Mindkét érték alapértelmezett.

 

Mozgás a cellák között és adatbevitel

A mozgás igen egyszerű a cellák között, mivel simán a nyíl-billentyűkkel lehet mozogni balra-jobbra-fel-le. Ha kicsit többet szeretnénk mozogni, akkor jöhet a Page Up (egy lapot fel), illetve a Page Down (egy lapot le). Arra érdemes figyelni, hogy az aktuális cellát mindig tartsuk szem előtt.

Az adatbevitel is igen egyszerű, de mindig csak az aktuális cellába lehetséges! Ha a fénymutató (ez jelöli az aktuális cellát) által kijelölt cellába szeretnénk tartalmat írni, akkor simán el lehet kezdeni, de ha máshová szeretnénk tartalmat írni, akkor előbb oda kell menni vagy a nyíl-billentyűkkel vagy egy egér-kattintással a megfelelő cellán.

Cella adata sok minden lehet. Például:

-          sima egész szám

-          valós szám (pl.: tizedes tört)

-          szöveg

-          képlet (egy másik cellára vagy tartományra hivatkozás – később részletesen!)

 

Most próbáljunk meg pár nevet egymás alá bevinni a cellákba olyan módon, hogy a vezetéknév az A oszlopba kerüljön, a keresztnév a B oszlopba, végül egy szám kerüljön a C oszlopba!

Persze az Excelben is lehetőség van a máshol már megszokott formázásra. Ennek legalapvetőbb módja a betűformázás. Ezt a Kezdőlap eszköztár bal oldalán találja meg „Betűtípus” néven. Íme a konkrét betűformázási részleg: (a képernyő nagyobbik részét eltüntettem)

Excel 003

Alapvetően a kép jobb alsó részén levő kis ablak csak akkor látható, ha az egér a betűformázási eszköztár felett van. A fenti eszköztárban csak a leggyakoribb formázási lehetőségek vannak, de ha a piros nyíllal megjelölt kis ikonra kattintunk, akkor előjön a teljes, máshol nagyon is megszokott eszköztár.

Excel 004

Itt a szokásos manipulációk hajthatók végre: a betűtípus cseréje, azon belül a stílus váltása (félkövér, dőlt), a méret igazítása, valamint az aláhúzás és a szín változtatása. Ezen felül lehetőség van a legtöbb betűtípusnál az áthúzásra, az alsó és felső indexek használatára.

Alapvetően a fenti igazítási lehetőségek egy cellára érvényesek, de később majd ezen is tudunk változtatni.

Most térünk vissza az előző szövegbeviteli feladatra! Mintaképpen bevittem néhány véletlenszerű adatot:

Excel 005

Itt látható, hogy a vezetékneveket az A oszlop tartalmazza, a keresztneveket a B oszlop, míg mindenkihez hozzárendeltem egy-egy számot, melyet a C oszlop tartalmaz. A fénymutató az aktuális cellán áll, ami jelenleg a B6-os, amint az a Névmezőben is látható. Vegyük észre továbbá azt is, hogy ha valami tartalmat viszünk be egy mezőbe, akkor menet közben a bevitt tartalom a szerkesztőlécben is megjelenik.