Tamás Ferenc: Tömörítők

Valamikor a hőskorban (no, jó, az 1970-es évektől) komolyan felmerült az igény, hogy sok nagy terjedelmű program, illetve adatfájl kis helyen is elférjen. Az igény jogos volt, hiszen a szállítandó adatmennyiség mindig több helyet kívánt, mint amennyi rendelkezésre állt. Ekkor kezdődött a tömörítőprogramok aranykora, ami azóta is folyamatosan tart. Látszólag furcsa, hogy például egy írás 9 fejezete együttesen 1,85 MByte helyet foglal le, de tömörítve mindössze 230 KByte. Hogyan is lehetséges ez? Nézzünk egy egyszerű példát!

Adott egy kép-fájl, melyben csak összesen egy kör van és semmi más. Ezt egy átlagos képszerkesztő program bitenként tárolja el. Gyakorlatilag minden egyes képpontot egy pár byte tárol el. Éppen ezért itt rengeteg az üres hely, ami nem tárol semmit. Mit csinál ezzel egy tömörítőprogram? Megszámolja, hogy hány darab egymás utáni üres hely van a képen és a rengeteg felesleges byte helyett egyszer kiírja az üres hely kódját és azt is leírja, hogy hány üres hely volt a fájlban. Szerepeljen itt egy egyszerű minta is:

1. byte

2. byte

3. byte

4. byte

5. byte

6. byte

7. byte

8. byte

Tömörítve

0

0

0

0

0

0

0

0

0, 8 db

0

0

0

1

1

1

1

1

0, 3 db; 1, 5 db

250

250

250

250

250

250

250

250

250, 8 db

0

2

2

2

2

2

2

2

0, 1 db; 2, 7 db

Itt az eredeti 8x4=32 byte helyett mindössze 6x2=12 byte lett az anyag.
Természetesen ez csak egy bugyuta, egyszerű eljárás. Vannak ennél sokkal jobban és kifinomultabbak is, de szemléltetésnek ez is jó!

A tömörítési eljárások közül egy másikat is szeretnék bemutatni: szövegfájl esetén egy adott szókapcsolat vagy szövegrészlet sokszor előfordulhat. Ekkor a tömörítő csak egy esetben írja le teljes terjedelmében a gyakran ismétlődő kifejezést, mivel másodszor csak azt jegyzi fel, hogy hol volt előzőleg a szókapcsolat és milyen hosszú. Most nézzünk néhány konkrét tömörítőprogramot a kedvenc Windows operációs rendszer alatt!

WinRar. Jelenlegi verzió: 5.50.WinRAR icon

Honlap: http://www.rarlab.com/

WinRAR fut

Méret: 1.9 Mbyte.

Fejlesztő: Alexander Roshal.

Magyar nyelvet beépítve támogatja!

Ár: 30 €.

Jogállása: shareware, azaz korlátozással használható.

Alapértelmezett kiterjesztése: RAR.

Már telepítéskor magyarul szólal meg. Tömörítés nem akadékoskodik. Egyedül azt kell bejelölni, hogy hová telepítsen, de az alapértelmezett hely tökéletes! Az alig pár másodperces telepítés után csak a finomhangolás marad hátra:

A telepítés legvégén szeretné a gyártó megvetetni a programot, de ettől most tekintsünk el, mivel a program így is tökéletesen működik! Szerencsére sokadszorra sem blokkol a program, csak kéri, hogy vegyük meg...

A használat igen egyszerű! A gombok magától értetődőek. Természetesen lehetőség van a WinRAR-parancsok beállításába az Intéző helyi menüjébe is.

WinRAR fut

A kép tetején látható 78.2 Mbyte-nyi könyvtár betömörítve 81.5 Mbyte. Nemhiába, ezek installációs fájlok.

A futási ideje alapbeállításokkal:

2 perc 2 másodperc.

Gyakorlatilag gond nélkül kezeli a legtöbb formátumot (kitömörítéskor), és hatalmas méretet is képes létrehozni. (4 Gbyte felett – saját tapasztalat!)

SFX moduljával önkitömörítő archívumokat is készíthetők, saját szövegű megjegyzést megfogalmazva még telepítési keretprogramként is alkalmazhatjuk. Kicsit nehézkes először használva, de többedszerre már egyszerűbb lesz!

Tömörítés lehetséges foka: 1-5.

Jelszavas védelem lehetséges. NTFS-t támogat.

 

Kellemes, jó program! Megéri használni!