Tamás Ferenc: Az Ubuntu Linux felhasználói szemmel

 

Bevezetés

Utoljára 2009 nyarán írtam a Linux-ról. Azóta, be kell vallanom, nem túl sokat foglalkoztam vele. Most, hogy 2011. utolsó napjaiban kiderült, hogy a kormányzat beszünteti a Tisztaszoftver programot, jogosan merülnek fel az egyéb, jellemzően ingyenesen használható források. Ezek közül az egyik legnépszerűbb és legerősebben fejlődő az Ubuntu.
Amikor nekiláttam a cikk megújításának, azt gondoltam, hogy pár szócikket újjáírok, illetve a képeket kicserélem és már készen is vagyok. Menet közben be kellett látnom, hogy ez igen kevés lesz! Az eltelt két év alatt a Linux hihetetlen sokat újult és előnyére változott. Gyakorlatilag az egészet újra kellett írnom!

Kézikönyv (Linuxos) kezdőknek

Meg kell vallanom, hogy amikor először találkoztam (valamikor hajdanán) a Linux-szal, utáltam az egészet. Miért kell nekem a DOS/Windows mellett még egy operációs rendszert megtanulnom? Komolyan kell ezt a szöveges akármit venni? Tényleg kell ez nekem? Hát, meg kell vallani, hogy az elején egyáltalán nem tetszett. Aztán amikor kezdtünk kicsit a szerver-oldalhoz is hozzápiszkálni, akkor kezdtem felfigyelni rá. Véleményem szerint sokkal hatékonyabb és jobb, mint a Microsoft-os megfelelő, ráadásul tényleg ingyenes. Jó, telepíteni tudni kell! Az nem feltétlenül egy gyerekjáték. Aztán jött a grafikus felület, ami teljesen meggyőzött! Innen már könnyű volt a dolgom. Most, immáron több éve dolgozom ezzel a tényleg fantasztikus operációs rendszerrel, meg kell mondanom, hogy egy jobb és jobb elemek kerülnek bele. Ráadásul még mindig ingyenes!


Nézzünk pár érvet:

 

 • Teljesen ingyenesen letölthető (csaknem az összes verzió).
 • Tényleg ingyenesen használható!
 • Igen egyszerű a frissítés, valamint az újabb programok telepítése.
 • Nem kell túl sok biztonsági kockázattól tartani.
 • Vírusok bár vannak, de nagyon kevés!
 • Elég gyenge vason is kiválóan érzi magát.
 • Kiválóan meg van csinálva a hálózati kapcsolata. Ezt tényleg hálózatra teremtették!
 • Játékot nem támogat – vagy csak alig-alig. (Kinek van ideje játszani?)
 • Pár egzotikusabb hardverrel összeveszik. (melyik Windows nem ilyen?)
 • Meg kell szokni a felületet és a kezelőgombokat.
 • Miért nem használhatom a megszokott, Windows alatt megismert programjaimat?
 • Nem minden fut alatta! (Alternatív megoldások viszont vannak és egész jók!)
 • Túl széttagolt a Linux-tábor! Minek ennyi verzió (disztribúció)? Miért nem ingyenes minden? Melyiket válasszam?

Ezt a listát mindenki nyugodtan egészítse ki kénye-kedve szerint!

Be kell vallanom, hogy én magam is sokszor használom a Windows, mert hétköznapokon ezt kell tanítanom, valamint minden ügyfelem ezt használja. Viszont az is tény, hogy amikor hosszabb lélegzetvételű munkákat kell megcsinálnom – például az elég öregecske laptopomon – akkor inkább a Linux-ot választom. Itt a lényeg a „munka” szón van! Ezt az operációs rendszert tényleg munkára teremtették!
Több ismerősöm is kért tőlem minél egyszerűbb és legális megoldást induló vállalkozása számára, ami egy elég kis teljesítményű gépen is elfut és minden használt program legális. Mondani sem kell, hogy én mindannyiuknak a Linux-ot javasoltam, ha még nem, vettek semmit. Ez a disztribúció, az Ubuntu egyszerre tartalmazza a teljes operációs rendszert, az irodai programcsomagot (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutató-készítő, adatbázis), az internetes böngészőt, levelezőt, chat-et, médialejátszót, CD/DVD-írót, képszerkesztőt és még számtalan sok lehetőséget. Mindezt, ráadásul magyarul és teljesen ingyenesen, így sem a NAV (néhai APEH), sem a BSA (szoftverrendőrség) nem tud belekötni! Tény, hogy a Windows-hoz szokott alkalmazottak kicsit nyafogtak, de hamarosan megszokták az új rendszert és rájöttek az előnyeire.
Nagy kérdés, hogy akkor miért nem terjedt el sokkal jobban a Linux? Erre sok lehetséges válasz van. Az egyik lehetséges válasz például az, hogy a Linux eléggé szétaprózódott (Debian, Suse, Red Hat, Slackware, Uhu, Ubuntu, …) Így nincsen egységes, „központi” verziója.
Túl sok lehetőséget tartalmaz. Például egyes verziókban 5-10 médialejátszó is megtalálható.
Nem támogatja az éppen aktuális slágerjátékokat. Így igaz! Nagyon minimális a játéktámogatottsága. Talán egyedül a Suse az, amelyik rendelkezik némi játék-irányultsággal, de lehet, hogy 1-2 egzotikusabb verzió ezt felülmúlja.

Kiegészítés: A legtöbb disztribúció (és köztük az Ubuntu is) képes futtatni WINE-t vagy CEDEGA-t, ezek képesek 'becsapni' a windowsos programokat és elhitetni velük, hogy Windowson vannak. Viszonylag sok program és játék is elfut vele, sőt, ha a wine mellé letöltjük a PlayOnLinux programot, az beállít helyettünk mindent! Ez utóbbi támogatja az AutoCAD különböző verzióit is, egyedül még a 2011-et nem. Köszönöm a kiegészítést Skutai Gergőnek!

Nem fut minden Windows-program rajta. Hát, igen! Ez tény. Például én még nem találtam meg a Skype telefonos program itteni verzióját. (Talán az Ekiga helyettesíti.)
Javítás: A Skype-nak pl. van Ubuntu alatti verziója!
URL: http://www.skype.com/intl/hu/download/skype/linux/

Köszönet az információért Fodor Csabának!
No, most már nem húzom tovább! Lássuk a részleteket!