Tamás Ferenc: Videoformátumok 2. rész


4.) MPEG: Motion Picture Experts Group nevű szakértői csoport által kidolgozott egyik legelterjedtebb videótömörítési formátum. Maga a csoport 1988-ban alakult Hiroshi Yasuda (Nippon Telegraph and Telefon) kezdeményezésére és a kezdetektől Leonardo Chiariglione az elnöke. A legelső MPEG-találkozó Ottawában (Kanada) volt 1988. májusában. 2005 végére az MPEG-csoport kb. 350 tagot számlált, köztük számtalan különböző iparár képviselőit, egyetemeket és kutató intézeteket. Az MPEG hivatalos rövidítése: ISO/IEC JTC1/SC29 WG11 – mozgó képek és hangok kódolása. (Teljes nevén: ISO/IEC Joint Technical Committee 1, Subcommittee 29, Working Group 11) Ez a csoport dolgozta ki egyébiránt az MPEG-1, MPEG-2 és a további szabványokat is.

Szabványok:
Az MPEG szabvány különböző részekből áll. Mindegyik rész bizonyos szempontból egy teljes leírást tartalmaz. A szabvány megadja a profilokat és a szintjeiket is. A profilok célja rendelkezésre álló eszközök (vagy eszközcsoportok) meghatározása és a szintek a velük kapcsolatos megfelelő értékek beszabályozására szolgálnak. Néhány már elfogadott MPEG-szabványt később módosítottak az új kiadások jobb használhatósága miatt. Maga az MPEG viszont egységesítette a következő tömörítési eljárásokat és a kiegészítő szabványokat:
MPEG-1 (1993): Mozgóképek és a hozzájuk kapcsolódó digitális audió tartalmak kódolása akár 1,5 Mbit/s sebességgel (ISO/IEC 11172). Ez volt a legelső hang- és videó MPEG-tömörítési eljárás.   Bár maga a szabvány 1,5 Mbit/s sebességet ír elő, de maga a leírás lehetőséget ad nagyobb bitrátára is. Az MPEG-1-et alapvetően arra tervezték, hogy a mozgóképet és a hangot Video CD-re kódolja, esetleg alacsony bitrátájú DVD Videó formátumra. Leginkább azelőtt használták, hogy az MPEG-2 kódolási eljárás széles körben elterjedt volna. Az alacsony bitráta miatt az MPEG-1 tartalmazhat mintaképeket, valamint magába foglalja az eleve népszerű MPEG-1 Audio Layer III-as hangkódolást, más néven az MP3-at.
MPEG-2 (1995): Általános mozgókép kódolási algoritmus, amely magába foglalja a hozzá kapcsolódó hang-információkat is. Eredeti szabványosított neve: ISO/IEC 13818. Általános felhasználási területe: hagyományos televíziós adások sugárzása. Az MPEG-2 sokkal szélesebb körben talált támogatókra, mint az elődje, mivel jóval nagyobb felbontást tudott kezelni és jobb minőséget volt képes visszaadni. Az MPEG-2-t azért is tartják fontosnak, mert a hagyományos (földi sugárzású, nem kábeles) televíziók is ezt a tömörítési eljárást választották előszeretettel. Egyaránt alkalmas digitális képfeldolgozásra és továbbításra; valamint SVCD-k és DVD-k kódolására is. Jelentősége megcsappant a Blu-Ray lemezek, illetve a komolyabb HD-tartalmú adások elterjedésével.
MPEG-3 (1996/'97): Ezen szabvány foglalkozott a méretezhető és több felbontású tömörítéssel, mivel céljául tűzte ki a HDTV-tartalmak redundáns tömörítését, de a gyakorlatban összeolvadt az MPEG-2-vel. Az MPEG-3-at nem szabad összetéveszteni az MP-3-mal, ami az MPEG-1 Audio Layer III.
MPEG-4 (1998): Audiovizuális objektumok kódolása. Eredeti szabványosított neve: ISO/IEC 14496. A leginkább népszerű 14-es rész (Part 14) rövidített neve: MP4. Az MPEG-4 további kódolási eszközöket tartalmaz, így a közvetlen elődjének számító MPEG-2-nél nagyobb tömörítési tényezőt képes elérni. A hatékonyabb videokódolás mellett az MPEG-4 jelentősen közeledett a számítógépek grafikus alkalmazásaihoz is. Egy bonyolultabb profil segítségével az MPEG-4 dekóder hatékonyabb számítási mennyiséget ér el, miközben 3-dimenziós formákat és felületi mintákat ír le. Az MPEG-4 elődjeivel ellentétben támogatja a szellemi tulajdon védelmét, így alkalmas digitális jogvédelemre is. Ugyancsak támogatja az MPEG-J-t, ami amelynek segítségével egyedi, teljes multimédiás alkalmazásokat lehet létrehozni Java programozási környezetben; valamint sok egyéb lehetőséget is kínál. Számos, az MPEG-2 Videonál hatékonyabb videokódolási eljárást is tartalmaz, például:
- MPEG-4 Part 2: (MPEG-4 Part 2) egyszerű és továbbfejlesztett profil.
- MPEG-4 AVC: (MPEG-4 Part 10 avagy H.264). Ez már alkalmas Blu-Ray lemezek kódolására is.
Az MPEG-4-et alkalmazzák a brazil televíziós sugárzásnál, de ezen alapult az eredeti japán digitális televíziós sugárzás is. Ezen kívül lehetőséget adott a következő kódolási eljárások kifejlesztéséhez is.
MPEG-7 (2002): Multimédia tartalmat leíró környezet. (ISO/IEC 15938)
MPEG-21 (2001): Multimédiás keretrendszer. (ISO/IEC 21000) Az MPEG leírja ezt a szabványt, mint egy multimédiás keretrendszert, amely lehetőséget nyújt a szellemi tulajdon kezelésére és védelmére. Későbbiekben az MPEG elkezdte további szabványok beolvasztását, illetve alkalmazását is; például multimédiás alkalmazás-platform (MPEG-A), XML-képes bináris formátum (MPEG-B), videokódolási technológiák (MPEG-C), audiotechnológiák MPEG Surround hangzáshoz (MPEG-D), multimédiás programozói felület és köztes-réteg (MPEG-E), médiás-tartalmak és kontrolljuk (MPEG-V), MPEG továbbfejlesztett köztes-réteg (MPEG-M), kis alkalmazás-platform widget-ek számára (MPEG-U), nagy hatékonyságú kódolási médiaszolgáltatás   heterogén környezetben (MPEG-H), …

5.) MP4: Audiovizuális objektumok kódolása. Eredeti szabványosított neve: ISO/IEC 14496-14:2003. Az MPEG-4 további kódolási eszközöket tartalmaz, így a közvetlen elődjének számító MPEG-1-nél és MPEG-2-nél nagyobb tömörítési tényezőt képes elérni. Teljes neve: MPEG-4 Part 14. Tartalmazhat VRML-támogatást, illetve 3D-s megjelenítést is. Képes tárolni feliratokat és álló képeket is. Hasonlóan a modern konténer-formátumokhoz, ez is képes internetes streamingek (kb. adások) létrehozására. A metaadatokat XMP-formátumban tartalmazza.
A csak zenei folyamot tartalmazó MP4 fájlok gyakran használt fájlkiterjesztése: M4A. Ez különösen a nem-védett tartalmakra igaz. Gyakori, hogy az M4A kiterjesztésben veszteséges AAC-kódolású bitfolyam található. Mivel a fájlformátum tartalmaz digitális jogvédelmet is, ezért például az Apple iTunes Áruház is sokszor elad M4P kiterjesztésű zenefájlokat. Egyes audiokönyvek és más podcast-fájlok, amelyek tartalmaznak fejezet-jelölőket, képeket, hiperlinket és egyéb tartalmakat, szintén használják az M4A kiterjesztést, de gyakori az M4B kiterjesztés használata is. Míg az M4A audiofájl nem tartalmazhat semmilyen könyvjelzőt, addig az M4B már képes megjegyezni pl. az utolsó hallgatott helyet, mint könyvjelzőt. Az Apple iPhone MPEG-4 audiotartalmat alkalmaz csengőhangnak, de ezt M4R kiterjesztéssel alkalmazza az M4A helyett.
A nyers MPEG-4 képfolyamatot gyakran M4V-vel is jelölik (v, mint Visual), de ezt gyakran tartalmazza az MP4 konténer-formátum is. A mobiltelefonokban gyakori a 3GP használata, ami eredetileg MPEG-4 Part 12 másik elnevezése. (Eredeti szabvány: MPEG-4/JPEG2000 ISO alapú média fájlformátum) Ez igen sok hasonlóságot mutat az MP4-gyel. Elterjedt továbbá a 3G2 kiterjesztés is, amivel a nem MPEG-4-es adatokat is tartalmazó fájlokat jelölik. Pl.: H.263, AMR, TX3G.
Használt adatfolyamok videóra: (természetesen csak egyikük!)
- MPEG-4 Part 10 (más néven: H.264)
- MPEG-4 Part 2
- MPEG-1 és MPEG-2
Használt adatfolyamok zenére: (természetesen csak egyikük!)
- MPEG-4 Part 3 zenei objektumok
- Audio Lossless Coding (ALS) – zenei veszteségmentes kódolás
- Scalable Lossless Coding (SLS) – méretezhető veszteségmentes kódolás
- MPEG-1 Audio Layer I (Más néven: MP, vagy MP1)
- MPEG-1 Audio Layer II (más néven: MP2)
- MP3 (más néven MPEG-1 Audio Layer III)
- CELP
- HVXC (csak beszédhez)
- TwinVQ
- Text To Speech Interface = TTSI (beszédhez)
- Structured Audio Orchestra Language = SAOL
- Apple Lossless (Apple veszteségmentes tömörítés)
Használt felirat-típusok:
- MPEG-4 Timed Text (Más néven: 3GPP Timed Text)
- A Nero Digital a DVD Video feliratokat alkalmazza az MP4 fájlokban.

6.) 3GP és 3G2: Egy főleg mobiltelefonokban és egyéb mobileszközökben előszeretettel használt multimédiás fájlformátum, melyet eredetileg a Third Generation Partnership Project (3. generációs partnerség projekt) fejlesztett ki a 3. generációs UMTS-képes telefonokhoz, de használják a 2G-s és a 4G-s telefonoknál is. Eredeti elnevezése: MPEG-4 Part 12. (Eredeti szabvány: MPEG-4/JPEG2000 ISO alapú média fájlformátum) Apple esetén a sokszor használt kiterjesztés: 3GPP. Ez igen sok hasonlóságot mutat az MP4-gyel. A 3G2 kiterjesztéssel a nem MPEG-4-es adatokat is tartalmazó fájlokat jelölik. Ilyenek pl.: H.263, AMR, TX3G.
A formátumok közötti kapcsolatot a következő ábra mutatja:

(Kép eredetije: http://en.wikipedia.org/wiki/3GP )
A 3GP fájlformátum videofolyamát MPEG-2 Part 2, H.263, vagy MPEG-4 Part 10 (más néven H.264) tartalmazza, míg a zenei (audió) folyam általában AMR- vagy valamelyik AAC-kódolással van tömörítve. A 3GP meghatározza a képméretet és így a sávszélesség-igénye miatt jól elfér(het) a mobiltelefonok kis képernyőjén. Az igen hatékony veszteséges tömörítés miatt a 3GP-állományok mérete elég kicsi, így nem terhelik sem mobiltelefonon elérhető általában alacsony sávszélességet, se a telefon memóriájában nem foglalnak el túl sok helyet. Az internet, főként a mobilnet gyorsulásával egyes weboldalak lehetővé teszik a 3GP-tartalmak letöltését is, így a 3GP-fájlok iránti kereslet nő. A 3GP az a kicsi méretű, könnyen használható formátum, amit egyaránt támogat a Windows-, a Linux-, az Apple- és az Android-környezet is!
Bár a 3GP fájlok mérete elég kicsi, ám a mobiltelefon képernyőjén egész jól látható az akár DVD-ről letömörített fájl is; továbbá viszonylag könnyedén lehet átalakítani (akár ingyenes programmal is) oda-vissza egy más formátumba.


Felhasznált irodalom:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_container_formats
- http://en.wikipedia.org/wiki/Moving_Picture_Experts_Group
- http://hu.wikipedia.org/wiki/MPEG
- http://www.mpeg.org/
- http://mpeg.chiariglione.org/
- http://www.iso.org/iso/standards_development/technical_committees/list_of_iso_technical_committees/iso_technical_committee.htm?commid=45316
- http://mpeg.chiariglione.org/technologies/mpeg-4/mp04-j/index.htm
- http://hvg.hu/cimke/mp4+formátum
- http://fajlkiterjesztes.hu/mp4-fajl-kiterjesztes.php
- http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-4_Part_14
- http://www.mp4ra.org/index.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/3GP
- http://www.3gpp.org/ftp/Specs/html-info/26244.htm
- http://filext.com/file-extension/3GP
- http://www.reganam.com/3gp-video-format.htm


© TFeri.hu, 2013
Felújítva: 2016.