Tamás Ferenc: Videóformátumok 3.


7.) WMV = Windows Media Video és ASF.
A Windows Media Video vagy ismertebb nevén WMV, egy a Microsoft által kifejlesztett videó fájl formátum, mely része a Windows Media keretrendszernek. A WMV 7-es verziójától a Microsoft a saját nem szabványos MPEG-4 fejlesztését használta a kód tökéletesítésére. Az elsődleges Windows Media fájlformátum az ASF (Advanced Systems Format), amely nem a videófolyam kódolását határozza meg, hanem csak a felépítését. A megfelelő kodekcsomag telepítése utána a Windows Media Player képes lejátszani mind az ASF, mind a WMV formátumot. A WMV fájlok tömörített hang-, kép- és videóinformációkat is tartalmaznak, de alapvetően ASF-fájlok. A külön WMV fájlkiterjesztés lehetővé teszi, hogy a felhasználók akár többféle lejátszót is telepíthessenek a gépükre és ezekhez egyesével rendelhessék hozzá a megfelelő formátumú fájlokat. Manapság a WMV elterjedtsége miatt az egyik leginkább támogatott fájlformátum, szinte valamennyi multimédiás alkalmazás képes lejátszani.
Lehetséges altípusok: WMV Screen, illetve WMV Image. Ezek speciálisak, általában csak állóképeket tartalmaznak.
2003-ban a Microsoft készített az addigi WMV 9 kodek alapján egy szabványtervezetet, amelyet sikeresen benyújtott a szabványügyi testületnek (SMPTE). Az így véglegesített szabványt 2006-ban fogadták el SMPTE 421M néven, de ismertebb formája a VC-1 lett, így a WMV formátum egy nyílt szabvány lett. Azóta a VC-1 lett a Blu-Ray lemezek három elfogadott formátuma közül az egyik. A másik kettő: H.262/MPEG-2 Part 2, illetve H.264.
A WMV a legtöbbször be van ágyazva az ASF konténer fájlba. A WMV kiterjesztés általában olyan ASF fájlokat ír le, amelyek Windows Media Video kodekcsomagot használnak. Az audiókodek általában a Windows Media Audio valamelyik formátuma, de ritkán az immáron elavult     Sipro ACELP.net kodek is lehet. A Microsoft javaslata szerint a nem-Windows Media kodeket használó ASF fájlok maradjanak ASF kiterjesztésűek.
Az ASF konténer-formátum eredetileg támogatja megfelelően erős digitális jogvédelmet, de a WMV esetén ez már nem tökéletesen megoldott. Egy átlagos ASF fájl a következőket tartalmazza: WMV a képi- és videóinformációkkal; WMA (Windows Media Audio) a hang-információkkal.

A legelső WMV-t még a 7-es verziónál adták ki 1999-ben és a Microsoft-féle MPEG-4 Part 2-n alapult. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a WMV 9-es formátumig igen gyorsan fejlődött. Bár a WMV minden formátuma egyaránt támogatja a változó, az állandó és az átlagos bitrátájú kódolást, ennek ellenére a WMV 9-es komoly újításokat tartalmazott az átlapolt videók, a nem négyzet alakú képpontok és a keretek interpolációja terén. A WMV 9-es verzióban bemutatkozott a WMV 9 Professional is, amely csak akkor aktiválódik, ha a felbontás meghaladja a 300000 pixelt (pl: 528x576, 640x480, 768x432 vagy több) és a bitráta 100 bit/sec-nál több. A formátum kifejlesztőinek egyik célja volt az is, hogy a nagy felbontású 720p és az 1080p verzióiba is újj tartalmakat vigyenek be. Ez lett a WMV HD alformátum, amely egy új minőségi szintet hozott a Microsoft-féle fájlformátumokban. Ráadásul a WMV lett az egyetlen támogatott fájltípus a Microsoft Silverlight platformon, bár a H.264 is hamarosan támogatott lett.

Verziók:

Teljes név

Rövidítés

Leírás

Microsoft MPEG-4 Version 1

MPG4

Video for Windows (VfW) alap-kodek. Ez a nem szabványosított kodek nem kompatibilis a későbbi MPEG-4 Part 2 verzióval.

Microsoft MPEG-4 Version 2

MP42

VfW kodek. Nem felelt meg a szabványos MPEG-4 Part 2-nek.

Microsoft MPEG-4 Version 3

MP43

VfW kodek. Nem felelt meg a szabványos MPEG-4 Part 2-nek. Zárt kódolása miatt csak ASF-fájlokat volt képes tárolni.

Microsoft ISO MPEG-4 version 1

MP4S

DirectX Media Object-alapú (DMO) kodek. MPEG-4 egyszerűsített profil-képes.

Microsoft ISO MPEG-4 version 1.1

M4S2

MPEG-4 kiterjesztett profil-képes.

Windows Media Video 7

WMV1

DMO-alapú kodek.

Windows Media Screen 7

MSS1

DMO-alapú kodek. Alacsony bitrátájú képernyőképekre optimalizált. Windows Media 9 idején elavulttá vált.

Windows Media Video 8

WMV2

DMO-alapú kodek.

Windows Media Video 9

WMV3

DMO-alapú kodek. VfW-típusa is létezik.

Windows Media Video 9 Screen

MSS2

DMO-alapú kodek. Alacsony bitrátájú képernyőképekre optimalizált.

Windows Media Video 9.1 Image

WMVP

DMO-alapú kodek. Bittérképes képek videóba rendezésére optimalizált.

Windows Media Video 9.1 Image V2

WVP2

DMO-alapú kodek. Bittérképes képek videóba rendezésére optimalizált.

Windows Media Video 9 Advanced Profile

WMVA

DMO-alapú kodek. Elavult, mivel nem VC-1-kompatibilis.

Windows Media Video 9 Advanced Profile V2

WVC1

DMO-alapú kodek. VC-1-kompatibilis kodek.8.) SWF = ShockWave File
Az Adobe cég saját, sokféleképpen használható, interaktív, multimédiás tárolási képességekkel rendelkező vektoros fájlformátum. Igen sokan és igen sokféleképpen használhatják, mivel sokkal dinamikusabban lehet használni, mint a sima HTML/CSS oldalakat. Óriási előnye, hogy tartalmazhat animációkat, illetve interaktív objektumokat, továbbá a mérete általában igen kicsi. Hátrányai: nem igazán akadálymentesíthető (pl.: látássérülteknek), nem platformfüggetlen, nem nyílt szabvány, többféle verzió is forgalomban van, ráadásul nem igazán válik el a tartalom és a forma. Jelenleg az SWF az egyik domináns fájlformátum a weben megjelenő animált vektorgrafikus tartalmak esetén, melyek weboldalakon, böngészős játékokon, illetve egyes programokban is megjelennek.
Eredeti kifejlesztő: FutureWave Software 1996.májusában. A céget 1996.decemberében felvásárolta, így létrehozva a Macromedia Flash 1.0-t. A Macromediát 2005-ben vásárolta fel az Adobe. 2008-ban az Adobe az SWF egy részét kivitte Open Screen licensz alá, de az SWF maga zárt formátum maradt. Viszont 2008.július 1. után már a Google és a Yahoo is képes indexelni az SWF fájlokat.
Az eredetileg csak vektorgrafikus objektumok és képek bemutatására létrehozott fájlformátum a 3-as verzió óta képessé vált hangok vezérlésére, a 6-os óta pedig videóbetétek és egyéb interaktív objektumok is csatolhatók. SWF fájlokat több termékből is létre lehet hozni, pl.: Flash, Flash Builder, After Effects, de a felsoroltakon kívül nem-Adobe termékek is képesek szabványos SWF fájlokat létrehozni. Az egyszer létrehozott SWF fájlokat alapvetően az Adobe Flash Player képes lejátszani, de a megfelelő megjelenítésre számos alternatív megoldás is létezik. Maga az Adobe ingyenesen elérhetővé tette a lejátszáshoz szükséges plug-inokat, így tette még népszerűbbé a formátumot. Maga a formátum is többplatformos, így elérhető Microsoft Windows-on kívül Apple Mac OS X, valamint Linux és egyéb platformok alatt is.
Konverterek: (megjegyzendő: itt az interaktív akciógombok nem működnek, csak a sima lejátszás)
- ConverterLite; URL: http://www.converterlite.com/download
- SWF to AVI; URL: http://www.softsea.com/download.php?id=830887621

9.) DIVX
A DivXNetworks Inc. által kifejlesztett videótömörítési eljárás és fájl neve egyszerre. Jellemzője: igen jó tömörítési arányt képes elérni, pl.: 4.7 GB-os filmből képes némi minőségi veszteséggel 700 MB-ost csinálni. Ezzel lényeges veszteség nem történik, csak a pörgős, akciódús jelenetekben lehet némi minőségi hiba. Ez annak köszönhető, hogy a DivX kodek két egymás utáni képkocka esetén csak a különbségeket jelzi. Magát az egyes képkockákat pedig JPG szabvánnyal tömörítik. Az amúgy az MPEG szabványban leírt kettős kódolású módszerrel már igen komoly tömörítési arányt lehet elérni. Éppen eme tulajdonság miatt kedvelik az illegális Peer-to-Peer letöltőoldalak a DivX kódolású filmeket, melyeket nagyon egyszerűen, pár kattintással lehet létrehozni a DVD-alapú filmekből.
A DivX teljes verziója a „DivX;-)” kodek volt, mivel így gúnyolták ki az USÁ-ban csúfosan megbukott DIVX nevű online videókölcsönző rendszert. Bár a DivX;-) nem saját formátuma volt a DivX Inc.-nek, de ettől még elfogadta a népszerű rövidítést és hangulatjel nélkül ugyan, de átvette.
Történelmileg a DivX;-) a 3.11 Alpha és a későbbi 3.xx verziók eredetije a Microsoft MPEG-4 Version 3-as feltört kodekje volt, amely a Windows Media Eszközök 4-es kodekjének felelt meg. A kodek nem keverendő a Microsoft MPEG-4 Part 3-assal. Ezt a verziót egy francia Jerome Rota nevű hacker készítette Montpellierből még 1998-ból. Az eredeti Microsoft-kodek előírása szerint a kimeneti fájlt ASF-be kell kiírni. Ez később megváltozott, mivel a kimenet lehetett AVI fájl is. Rota eredeti szándéka szerint azért törte fel a Microsoft megoldását, mert a Windows Media Player nem akarta lejátszani a saját videó-portfólióját és önéletrajzát. Így az újrakódolás helyett Rota és a német Max Morice úgy döntöttek, hogy inkább visszafejtik a kodeket, ami állításuk szerint „kb. egy hétig tartott”. 2000 elején a DivXNetworks Inc.-t. Rota cégét megbízta, hogy dolgozzon ki teljesen a semmiből egy MPEG-4 kodeket, amely visszafelé kompatibilis a Microsoft MPEG-4 Version 3-as kodekkel. (A céget amúgy 2005-ben átnevezték DivX Inc.-re.) Ezen törekvés hatására jött létre 2001.január 15-én a nyílt forráskódú „OpenDivX” kodek. Az OpenDivX házigazdája a projectmayo.com oldal volt. Bár a vállalat belső fejlesztői és több külsős is a nyílt projektből együtt dolgoztak a következő pár hónapban, de végül is a projekt nem vezetett eredményre. 2001 elején a DivX-es „Sparky” becenevű fejlesztő írt egy újabb és továbbfejlesztett kodek-verziót, immáron encore2 néven. Ez a kód szerepelt egy rövid ideig az OpenDivX honlapján, de aztán hirtelen eltávolították. A DivX ezt azzal magyarázta, hogy a közösség „WinAmp-ot akarna, nem pedig egy (teljes) Linux-ot”. Ennél a pontnál ágazott ketté a projekt. Ezen a nyáron ugyanis Rota elhagyta a francia Riviérát és átköltözött San Diegoba, ahová semmit sem vitt „egy doboz cigarettán kívül”. Ott ő és Greenhall megalapította a végül is DivX-nek elnevezett céget.
A DivX 4.0 átvette az encore2-t, majd végleges verziója 2001.júliusában jelent meg. Más fejlesztők, akik az OpenDivX encore2-ben vettek részt, megalapítottak Xvid néven egy új projektet ugyanazon kódmaggal. 2002.márciusában adták ki a DivX 5.0-ás, továbbfejlesztett verzióját. De ez fizetős volt, így újabb löketet kapott az ingyenes, nyílt forráskódú Xvid-projekt. A következő lényeges fejlesztési mérföldkő a DivX 5.2.1-es kiadása volt 2004.szeptember 8-án. A változtatások azóta inkább a sebességre összpontosítottak, valamint erősebb hardware-es támogatást igényeltek. (2011.februárjában a DivX-et megvette a Rovi Corporation, amelyet a Sonic Solutions kebelezett be.)
A 6-os verzióban maradt az eredeti ötlet, így a kódolás továbbra is fizetős maradt, de a lejátszás maradt ingyenes. Továbbá bevezették a DixV Media Formátumot (DMF), mint egy konténer-formátumot továbbra is .divx kiterjesztéssel, ráadásul ezt támogatják a DVD-Video és a VOB konténer-formátumok is. Ez a média konténer-formátumot használják az MPEG-4 Part 2-es kodekben. A DMF jellemzői:
- interaktív média menük
- több lehetséges felirat-nyelv
- több hangsáv
- több videócsatorna (pl. speciális bónusz/extra-tartalmak)
- fejezetek és pontok
- egyéb metaadatok
- több formátum
- részleges visszafelé kompatibilitás az AVI-val.

A DivX Plus HD néven létrejött formátum gyakorlatilag egy marketing-név, amely a Matroska kodek által létrehozott .mkv konténer-formátumot takarja, nem pedig a Divx Media formátum  további fejlesztését. A DivX Plus HD fájl tartalmaz egy H.264-es videófolyamot, egy AAC-s térhatású surround hangot, számos XML-alapú fejezetbejegyzést, feliratot és metaadatot. Ezt a médiakonténer-formátumot használja többek között a H.264/MPEG-4 AVC kodek is.
Konverterek:
- Any Video Converter; URL: http://www.any-video-converter.com/
- Ashampoo Video Converter; URL: https://www.ashampoo.com/hu/eur/pin/fremd017/mas-cegek-termekei/SuperEasy-Video-Converter-2
- ConvertXtoDVD; URL: http://www.vso-software.fr/products/convert_x_to_dvd/
- DVD2AVI Ripper; URL: http://www.protectedsoft.com/download_dvd2avi.php
- Freemake Video Converter; URL: http://www.freemake.com/free_video_downloader/
- MediaCoder; URL: http://www.mediacoderhq.com/index.htm

10.) MKV formátum
A Matroska Multimédia Keretrendszer (Matroska Multimedia Container) egy nyílt forráskódú, sza-badon terjeszthető és fejleszthető formátum, amely képes korlátlan számú videó, audió, kép vagy felirat sávot tárolni egy fájlban. 2016-ban az egyik legnépszerűbb fájlformátum, például a HD-videók tárolására (is). Célja, hogy egy univerzális, multiplatform formátum jöjjön létre, amely minő-ségileg különbözik a korábbi piacvezetőktől. Viszont a nyílt forráskódja miatt szabadon fejleszthető és még nem jósolható meg, hogy mennyi mindenre is lesz alkalmas, de már most igen komoly az elismertsége. A főbb Matroska fájlkiterjesztések:
- .mkv: feliratok és audió
- .mk3d: sztereoszkópikus videó
- .mka: csak audió tartalom
- .mks: csak feliratok
Maga a Matroska szó az orosz "Matriosshka" babából származik, amely különlegessége, hogy a na-gyobb baba tartalmaz egy kisebbet, az egy még kisebbet, stb. Általában 6-8 baba van egymásban. A projektet 2002.dec.6-án jelentették be multimédiás konténer-formátum (MFC) néven, ám az MFC-t vezető Lasse Kärkkäinen más nézeteket vallott, így hamarosan megalapította a Matroska formátu-mot a Steve Lhomme által kifejlesztett kiterjesztett bináris metanyelv (Extended Binary Meta Language = EBML) segítségével az eddig használt egyszerű bináris formátum helyett. Mivel ez ép-pen egybeesett az MFC vezetőinek hosszú kódolási szünetével, így a közösség nagyobb része egy-szerűen átlépett az új projectbe.
2010-ben jelentették be, hogy a WebM audió/videó-formátum a Matroska konténeren fog alapulnia VP8 videó és a Vorbis audió formátummal együtt.
2014.okt.31-én a Microsoft megerősítette, hogy a Windows 10 alapvetően támogatni fogja a HEVC és a Matroska formátumokat. Ez a 9860-as technikai előzetesben már meg is valósult.

Az EBML egyszerűsége lehetővé teszi, hogy a jövő vezető formátumává váljon. A Matroska csapat hosszú távú céljai:
- létrehozni egy korszerű, rugalmasan bővíthető, multi-platform multimédia konténer formátumot
- a Matroska formátum legyen a nyitott forráskódú alternatívája a következőknek: AVI, ASF, MOV, RM, MP4 és MPG ES.
- erős streaming-támogatás.
- a DVD-khez hasonló menürendszer létrehozása az EBML-ben.
- számos eszköz fejlesztése, amely képes létrehozni, illetve szerkeszteni a Matroska fájlokat
- olyan könyvtárak és dokumentumok publikálása, amely a Matroska használóinak segít alkalmazása-ik fejlesztésében.
- együttműködés a hardware-gyártókkal a Matroska minél jobb elterjesztése érdekében.
- a Matroska konténer-formátum beépítése minél több operációs rendszerbe, mint eleve támogatott formátum - például a Windows esetén egy DirectShow szűrő létrehozása.

Ezen célok érdekében a fejlesztők várnak további ötleteket. Bár a fejlesztés alapvetően C++ nyelven folyik, de keresnek további jó képességű C és Java programozókat is.
Mivel a jelenlegi piaci helyzetben igen gyakori az MKV (konténer-)formátum használata, ezért szinte minden lejátszó támogatja ezt, illetve igen sok ingyenes konverter is található hozzá. Például:
-    Freemake Video Converter – URL: http://www.freemake.com/hu/free_video_converter/
-    Any Video Converter – URL: http://www.any-video-converter.com/mkv-converter.php
-    MKV to MP4 – URL: http://www.freemake.com/how_to/how_to_convert_mkv_to_avi_mp4
-    DivX Plus Converter – URL: http://www.divx.com/en/software/divx-plus/oca/mkv-converter
-    MKV to AVI, WMV, etc. – URL: http://free-mkv-video-converter.en.softonic.com/
-    MKV to AVI – URL: http://www.mkv-to-avi.net/
-    AVI to MKV – URL: http://www.winxdvd.com/how-to-convert/avi-to-mkv-converter.htm
-    AVI to MKV – URL: http://download.cnet.com/Free-AVI-to-MKV-Converter/3000-2194_4-76145021.html
-    MP4 to MKV – URL: http://www.videoconverterfactory.com/tips/how-to-convert-mp4-to-mkv.html


Felhasznált irodalom:
- http://support.microsoft.com/kb/316992/hu
- http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Media_Video
- http://www.digitalpreservation.gov/formats/fdd/fdd000091.shtml
- http://www.fileinfo.com/extension/wmv
- http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2004/sep04/09-01BluRayDiscPR.aspx
- http://windows.microsoft.com/en-us/windows/windows-media
- http://hu.wikipedia.org/wiki/Advanced_Streaming_Format
- http://webni.innen.hu/Flash
- http://en.wikipedia.org/wiki/SWF
- http://wwwimages.adobe.com/www.adobe.com/content/dam/Adobe/en/devnet/swf/pdf/swf-file-format-spec.pdf
- http://www.adobe.com/devnet/swf.html
- http://www.the-labs.com/MacromediaFlash/SWF-Spec/SWFfileformat.html
- http://www.adobe.com/openscreenproject
- http://thozoonaploja.blogspot.hu/2006/12/divx-trtnelem.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/DivX
- http://labs.divx.com/
- http://www.dmoz.org/Computers/Multimedia/MPEG/DivX/
- https://www.matroska.org/technical/specs/index.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Matroska


© TFeri.hu, 2013
Felújítva: 2016.