Tamás Ferenc: Weblapkészítés HTML alapokon – 4. rész

10. fejezet: Keretek (frame-ek)

A HTML 4-es verzió születésekor egyértelmű volt a keret: FRAME. De ezt a verziót eléggé túlhaladta a kor és a bővülő követelményrendszer, így egyre másra tűntek fel az újabbnál újabb lehetőségek. De mindenek előtt tisztázzuk a klasszikus alapokat!

A HTML-oldalak igen hasznos része a keretek (angolul: FRAME-ek) használata. Ezt a szomszédos dokumentum is bizonyítja. (htmlpelda22.html) A felépítése gyakorlatilag igen egyszerű, mivel a két keret külön-külön is felhasználható és minden hivatkozhat mindenre. Amint ez a forráskódban is látható, a kereteket két tag: a <FRAMESET> és a <FRAME>. Természetesen a <FRAMESET>-ben százalékosan, illetve pixelesen is megadható a keretek aránya. Szükség esetén több keret is egymásba ágyazható. A vízszintes felosztáshoz a "rows" szócskát kell használni, míg a függőleges felosztáshoz a "cols" szükséges.

Lényeges kiemelni, hogy a frameset taget a HTML5 már nem támogatja. Az egyes keretek szélességét meg lehet adni képpontban, százalékban vagy a csillag (*) jellel, ami csak egyszer használható, ám ilyenkor az összes többi helyet jelöli.

Az egyes kereteket a FRAME szócska jelöli, de sajnos ez sem támogatott a HTML5-ben.
A FRAME fontosabb HTML4-es paraméterei:
-    frameborder=1/0. (vagy yes/no). Az adott frame keretének meglétét adja meg.
-    marginheight = szám vagy %. Az adott frame alsó és felső keretének vastagságát adja meg.
-    marginwidth = szám vagy %. Az adott frame bal és jobb oldalának vastagságát adja meg.
-    name = szöveg. Az adott keret neve. (Így is hivatkozhatunk rá!) Hogy ez a funkció jobban érthető legyen, azért pár éve létrehoztam egy mintaoldalt. Már nagyon nem foglalkozom vele, de a működése érthető lesz. URL: http://tferi.uw.hu/ Itt van egy „bal” és egy „jobb” oldali keretnév, amelyekre linkelésnél hivatkozom.
-    noresize. Az adott frame nem méretezhető át.
-    scrolling = yes/no/auto. Az adott frame görgethetőségét adja meg.
-    src=URL. Az adott frame URL-je, azaz forrása. Ez a legfontosabb paraméter!
Még pár gondolat a name paraméterhez. Időnként szükség lehet arra, hogy ne a megszokott helyre töltsön be a hivatkozott oldal. Ilyenkor jöhetnek jól a következő lehetséges értékek:
-    A "_self" paraméter esetén a megfelelő frame helyébe töltődik az oldal.
-    A "_parent" paraméter esetén a megfelelő frame fölé töltődik az oldal.
-    A "_top" esetén legfölülre.
-    A "_blank" paraméter esetén egy vadonatúj böngésző ablakába.
-    Az "ablakneve" paraméter használata esetén a megadott nevű keretben nyílik meg a hivatkozás.
-    A "_search" paraméternél a link a böngésző kereső-paneljába töltődik be.

18. feladat: Készítsen egy olyan keretrendszerű lapot, amely a tetején van egy 20% széles csík, majd a többi részét három különféle al-oldal foglalja el!
19. feladat: Az előző feladatban az oldal tetején lévő csíkot cserélje le 4 különböző linkre, amelyet közül az egyikre kattintva a bal alsó lap cserélődik le, a másikra kattintva az alsó-középső, a harmadikra kattintva a jobb alsó, míg a negyedikre kattintva a felső csík kapjon valami új tartalmat!