A Microsoft Windows-ok története

Win 1.01 box

A Microsoft Windows a PC-korszak kiemelkedő jelentőségű operációs rendszere. Népszerűségét az egyszerű kezelhetőségének valamint hihetetlen elterjedtségének köszönheti. Legelső példányait 1985 novemberében mutatták be, mint az addig sikeres MS-DOS egy könnyebben kezelhető grafikus felületét. Az MS-WIN operációs rendszer az addig vezető MacOS-től gyorsan átvette a személyi számítógépeken a piacvezető szerepet és már a '90-es évekre is a PC-k kb. 90%-án ez volt megtalálható. Fejlődése sok lépésen keresztül vezetett. Nézzük ezek fontosabb lépéseit sorban!

 

16 bites verziók

Win 1.01

Win 1.01

 

A 16 bites Windows-verziók az 1985-ös 1.0, a két évvel későbbi 2.0 és 286/386-os CPU-ra optimalizált verzió. A Microsoft a kezdetek kezdetén kiadta grafikus operációs rendszerét, az egyetlen floppy-n lévő Windows-t. Minimális hardware-követelmény: 320 KByte RAM+2 floppy-meghajtó (vagy 1 floppy és 1 HDD). Nincs ablak-átlapolás, csak 1-2 alap-programka létezik, viszont az egész felület már grafikus. Nem szükséges telepíteni, elegendő a másolás is. Minden kiegészítővel együtt 6 floppy volt.

Először 1983-ban jelentették be az előzetes verziót, de csak 1985 novemberében 100 dolláros áron került forgalomba a véglegesnek tekintett verzió. Az eredeti 1.0 verzió helyett a boltokba az 1.01-es verzió került. Nemzetközi forgalomba azonban csak az 1.02-es került (1986. május), de Európába a gyakori billentyűzetdriver-hibák miatt már az 1.03-as került (1986. aug.). Amúgy az operációs rendszer eredeti neve Office Manager volt, a Windows nevet a Microsoft akkori vezető markeringese, Rowland Hanson találta ki. Érdemes megnézni a Windows egyik első reklámját, főszerepben Steve Ballmerrel, a későbbi vezérigazgatóval: http://indavideo.hu/video/Microsoft_Windows_10_with_Steve_Ballmer_1986
Amúgy ezek a verziók még nem voltak önálló termékek, csak a DOS egyfajta grafikus kiterjesztései, így minden ottani erényt, illetve hátrányt örökölt. Az alapprogramok (jegyzettömb, számológép, óra, naptár, fájlkezelő, stb.) már megtalálhatók voltak, valamint az alapvető szoftverkörnyezet biztosított volt az irodai alkalmazások számára (Word, Excel), illetve működött egyfajta párhuzamos szoftverfuttatás és a feladatok közötti váltás is.

Kiegészítés eredetije: http://index.hu/tech/2010/10/15/ilyen_volt_a_windows_1.0/)

2010-ben a Microsoft egyik vezetője, Ray Ozzie találta meg a dolgozószobájában az eredeti, 1985. november 20-án megjelent Windows 1.0-áról szóló sajtóanyagot és úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a dokumentumokat. Az alábbi linken látható a Windows 1.0 működés közben:

 

Win 1.01

Win 1.01

Win 1.01

Win 1.01

Win 1.01

Win 1.01

Win 1.01

Win 1.01

Win 1.01

Win 1983

Win 1.01 Exit

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/

 

A Micro-Soft kezdő csapata!

 

Az 1987-es 2.0-ás verzióban megjelentek a menük, a párbeszédablakok, az ablakátlapolás, valamint az EMS memória használata. A felhasználók testre is szabhatták a grafikus környezetet, és egyes műveletekhez billentyűkombinációkat is rendelhettek. A 2.1-es verzióban kétfelé vált a program, mivel lényegében önállóan létezett 286-on, illetve 386-on futó verziója.

A 2.0-ás verzió már kihasználta az Intel 286-os processzorának számítási képességeit, a kiterjesztett memória használatának, és a programok közti, DDE-n (Dynamic Data Exchange) keresztüli kommunikáció lehetőségét. Ez a verzió már népszerűbb lett az elődjénél, de ez részben annak is betudható, hogy itt már a csomagban volt a Word és az Excel is, melyek bár maguk a DOS-ból indultak, de maguk előtt beindították a Windows-t is, amit bezárásukkor le is állítottak. Érdekes, hogy az első sikeres Windows alkalmazás, melyet nem a Microsoft fejlesztett, a korábban Mac' gépeken is használt Aldus Pagemaker volt, melynek népszerűsége az MS op. rendszerének sikeréhez is nagyban hozzájárult.

 

Win 2.03

Win 2.03

Win 2.03

Win 2.03

Notepad

Win 2.03

Win 2.03 Exit

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/

Maga a termék az idők folyamán egyre terebélyesedett és egyre több mindent tudott. Az utolsó "klasszikus", még MS-DOS® alól "WIN" szócska begépelésével indítható főverziója a Windows 3.0 volt. Piacra dobás: 1990. május. Tény, hogy az akkori gépek nagy részén a gép bekapcsolásakor az utolsó automatikusan induló parancs a „WIN” volt, így ez a grafikus héj a felhasználó akaratától függetlenül is elindult.

Ekkor már komolyan kellett venni az alkalmazást a maga 5 darab 3,5"-es floppy-jával. Minimális hardware-igény: 8086/88-as CPU, 640 KByte RAM, CGA vagy EGA monitor. Az ablakkezelő rendszer Intel 386-os, vagy újabb processzort igényelt, futtatásához a DOS legalább 3.1-es változata, 2 MB fizikai memória és 8 MB merevlemez-tárhely volt szükséges. Ez a verzió már támogatta a 16-színt megjelenítő videókártyákat, míg a programkezelő sokat segített a telepített alkalmazások áttekinthetőségében, de pl. könnyű kezelhetősége miatt is igen népszerű lett. A 149,95 dolláros áron forgalomba hozott 3.0 verzió minden addigi szoftvereladási rekordot megdöntött: két év alatt mintegy 10 millió példányban kelt el.

Visszatekintve talán ez volt minden idők egyik legstabilabb Windows-a!

Win 3.0 box

Win 3.0

Win 3.0

Win 3.0

Win 3.0 Games

Win 3.0 Help

Paint

Progman

Taskman

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/

Hasonlóan jó fogadtatása volt az 1992-ben kiadott 3.1 változatnak, amely a megjelenését követő első két hónapban egy millió példányban kelt el, és először magyarul is hozzáférhető volt. Kódneve: Janus. Ez a janusi kétarcúság is utalt arra, hogy itt már nemzeti nyelveken is hozzáférhető volt az op. rendszer.

A 3.1-es verzió már nemzeti nyelveken is megjelent. Minimális hardware-igény: 286-os processzor, 1 MByte RAM, EGA vagy Hercules monitor, MS-DOS 3.10. Ez volt az első olyan verzió, amely IBM XT-ken már nem működött. Megjelent a Windows tankönyv, valamint a képernyővédők. (A 3.1-es verzió képeihez kattintson ide.) A 3.11-es verzióban pedig beleírtak néhány egyszerű hálózati alkalmazást is és ez a verzió tartalmazott már egy elég korai Explorer-t is. Ezen kívül eleve tartalmazta a NetBIOS/NetBeui protokollokat, melyekkel pl. egyenrangú hálózatot lehetett kialakítani. Telepítéséhez min. 386-os CPU kellett és VGA monitor. Telepítő készlete 10 darab 3,5"-es floppy-t tett ki.

Egy kis személyes kitérő: én saját magam először a Windows 3.0-t kezeltem, természetesen angolul. Amikor megjelent a 3.1-es verzió, sok parancsot egyszerűen nem értettem és vissza kellett fordítanom angolra, ahol minden olyan egyértelmű és könny volt. Eme cikk írásakor immáron jó ideje csak magyar nyelvű Windows-t használok és már nem igazán jutnak eszembe az angol elnevezések...

Ekkoriban jelent meg a hálózati alkalmazásokra kihegyezett Windows for Workgroups 3.11 (kódneve: Sparta) , amely a helyi munkacsoportok számára jelentett hatékony és jól kihasználható munkaeszközt. Itt már megjelentek a hálózatos tulajdonságok mellett a kommunikációs lehetőségek, illetve egyes 32 bites funkciók is.

Kis történeti érdekesség: A Microsoft eleinte nem igazán vette túl komolyan a főként ingyenes tartalmakkal operáló internetet, mivel ott volt a saját fizetős hálózata az MSN, de pár év alatt rá kellett jönniük, hogy ez nem jött be, mivel a felhasználókat vonzotta az internet nyújtotta információs szabadság. Így a redmondi óriás kénytelen volt teljes szélességgel nyitni az internet felé. Ennek legelső lépése volt a Sparta!

Win 3.1 logo

Win 3.1

Win 3.1

Progman

Win 3.1

Win 3.11

Mail

Win 3.11 Net

R.A.S.

Schedule

Win 3.11

Screensaver

Exit

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/

illetve saját gépről való mentés...

Rácz Tamástól kaptam egy igen érdekes linket: http://www.michaelv.org/
Itt gyakorlatilag teljes funkcionalitású (angol nyelvű) Windows 3.1-es fogadja a látogatót. Kötelező mind rajongónak!!!

Folytatása következik!

 

Források:

Microsoft codenames

http://www.scribd.com/doc/2083691/Microsoft-Codenames

Windows történelem

http://ecdlweb.hu/index.php?title=Windows_t%C3%B6rt%C3%A9nelem

History of Microsoft Windows

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_history

Digibarn Screen Shots

http://www.digibarn.com/collections/screenshots/index.html

Microsoft: Windows History

http://www.microsoft.com/windows/winhistorydesktop.mspx