NT 4.0A Microsoft Windows-ok története II. rész:

Az NT-vonulat

Sokan – és valljuk meg, hogy jogosan - bírálták a Microsoft-ot, hogy a Windows gyakran összeomlik és elég megbízhatatlan. Ezek a bírálatok különösen az agyonreklámozott Windows '95 piacra kerülésével kerültek előtérbe, majd a Windows '98-cal tovább erősödtek. Részint erre válaszul a Microsoft egy biztonságos, megbízható és stabil változatot is piacra dobott: az NT-t, ami a New Technology (Új Technológia) rövidítése. A célközönség ezúttal nem az otthoni felhasználók voltak, hanem a vállalatok, így nem került bele sem játék-, sem multimédia-támogatás, viszont jól lehetett vele hálózati műveleteket végezni és biztonságos volt! A fejlesztők ezúttal nem egy régebbi szoftvert foltozgattak, hanem kidolgoztak egy tényleg újat a jobbítás szándékával! A rendszer fő építésze Dave Cutler volt, VMS fő építészei közül az egyik volt a Digital Equipment Corporationnél (később vett Compaq által most Hewlett-Packard). Microsoft 1988 augusztusában kérte fel őt, hogy hozza létre OS/2 egy utódát, de Cutler helyette létrehozott egy teljesen új rendszert. Cutler hozta a szaktudást és körülbelül 20 vele rendelkező mérnököt a Microsoftnak, amikor is korábbi alkalmazója a DEC elengedte. DEC persze azt hitte, hogy hozta ottani munkája kódjait a Microsoftnak perelt. A Microsoft végül fizette 150 millió dollárt a DEC-nek és beleegyezett, hogy az NT kódszinten támogassa DEC Alpha CPU chipjét.

Az új rendszer kezelésének egyszerűsítése végett a fejlesztők megtartották a kompatibilitást a hagyományos (pl.: FAT16 vagy FAT32) fájlrendszerekkel és a megszokott MS-DOS alkalmazások is futtathatók az NT környezetben. Viszont létrehoztak egy új, fejlettebb fájlrendszert NTFS néven. („New Technology File System” = új technológiás fájrendszer) A rendszerbe eleve bele volt építve a hálózati támogatás, a felhasználói jogok nyilvántartása és védelme, a modemek kezelése, valamint a rendszeresemények naplózása. Változatai: NT Advanced Server és NT Workstation. Minimális hardware-követelmény: 486-os CPU min. 25 MHz seb, 12-16 MByte RAM, 110-160 MByte szabad hely a HDD-n és VGA monitor.

A Microsoft marketingesei javaslatára a Windows NT 3.1 elnevezésű rendszer Béta verzióját (Cairo kódnéven) 1992 júliusában mutatták be San Franciscóban a Professional Developer Conference-en (profi fejlesztők konferenciája). A további ötletek beépítése után 1993. július 27-én dobták piacra simán Windows NT néven – egyszerre a szerver és a munkaállomás verzióként is!

A Windows NT Advanced Server 3.1 alkalmazás- és fájlszerver szolgáltatásokat nyújtott (az akkor népszerű) Microsoft, Novell és Unix hálózatokban, valamint az NT-re is megjelent az adatbázis-kezelő SQL Server és az elektronikus levelezést szolgáltató MS Mail is. A Windows NT szerver változata lehetővé tette a központi hálózati adminisztrációt és a felhasználói jogosultságok kiosztását.

NT 3.1

About

Acces

Cpanel

NT Setup

 

NT Exit

 

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/Az operációs rendszert kétszer is átesett kisebb frissítésen:

1994. szeptember 21.: Windows NT Server 3.5 (kódnév: Daytona)

1995. május 30.: Windows NT Server 3.51

Minimális hardware-követelmények: 386 vagy 486/25 MHz CPU, 12 Mbyte RAM és 90 Mbyte üres hely a HDD-n.

NT Sv 3.51

 

WS

 

NT SV 3.51

 

WS 2

 

NT SV 3.51

 

NT WS 3.51

 

SV

 

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/

A várt nagyobb lépés mégis a 4.0-ás verzióval történt meg (kódneve: Impala) – immáron a Windows '95 grafikus elemeinek felhasználásával! 1996 július 29-én a következő verziók jelentek meg: Workstation, Server, Server Enterprise Edition, Terminal Server, Embedded. Sajnos minden akarat ellenére itt sem oldódott meg a driver-támogatás hiánya. Sok eszközhöz egyszerűen nem létezett megfelelő meghajtóprogram! Ez a probléma az egész NT-sorozatot sújtotta – ideértve a következő, 2000-es verziót is! A szerver változat integrált webszerver szoftvert (Internet Information Server, IIS 2.0), a FrontPage weboldal-szerkesztőt, újított fájl- és nyomtatási szolgáltatásokat, szerverfürtözési lehetőséget, valamint hálózati adminisztrációs eszközöket is tartalmazott.

Minimális hardware-követelmények: 486/33 MHz CPU, 12 Mbyte RAM, 110 Mbyte üres hely a HDD-n.

Ezt a verziót volt szerencsém tanítani és így gyakorlati tapasztalataim miatt is bátran mondhatom, hogy a rendszer nagyon stabil, de eszméletlenül lusta volt. A szerver verzió hosszú évekig szolgált iskolánk, a székesfehérvári Jáky József Műszaki Szakközépiskola nagyszervereként és bátran merem mondani, hogy megbízható és stabil volt minden idegölő bosszantása és szinte hetenkénti javítgatási kényszere ellenére is.

 

NT 4.0

 

NT 4.0

NT 4.0

 

NT 4.0

NT 4.0

 

NT 4.0

NT 4.0

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/Volt egy másik, igen komoly probléma is. Ez a nevezetes „Blue Death”, azaz kék halál. A stabilnak és biztonságosnak hitt WinNT néha egyszerűen fejre állt és egyszerűen nem lehetett újraindítani, csak a RESET gomb megnyomásával. Íme a nevezetes képernyő és egy élő CNN-bemutató közbeni halál.

Blue Death

NT CNN

Sokáig, nagyon sokáig nem dobta piacra a Microsoft az NT 5.0-ás verzióját. A végén nem is ilyen néven látott napvilágot, hanem Windows 2000 lett belőle. (Névváltoztatás: 1998. október 27.) Itt is megtalálható a munkaállomás-szerver páros, de itt az NT 4.0-val szemben a szerver-verzióból is létezik nemzeti nyelvű. Ráadásul a szerver-verzióból is több típus létezik feladat és méret szerint. A Windows 2000 az eddigi verziókkal ellentétben nem volt kódnévvel ellátva, de a Service Pack 1 már Asteriod kódnéven futott; míg a 64 bites verzió kódneve Janus volt (nem összetévesztendő a Windows 3.1 hasonló kódnevével!) Nagyon sokat változott a rendszer és látványosan fejlődött is. Maga a Windows 2000 operációs rendszer 2000. február 17-én jelent meg a következő verziókban: Professional, Server, Advanced Server, Datacenter Server, Advanced Server Limited Edition, Datacenter Server Limited Edition. Ez utóbbi kettő, 2001-ben kiadott verzió csak a 64 bites Intel Itanium CPU-kon futott.

Az első működő Béta-verzió már 1997 szeptemberében elkészült, a harmadik béta-verzió már csak 1999 április 29-én. Innentől a Microsoft három, megjelenés előtti (Release Candidate) verziót adott át partnereinek 1999. december 12-ig. A 2000. február 17-i megjelenés előtt mindössze három nappal kiszivárgott egy MS-emlékeztető, hogy a biztonságosság új szabványaként hirdetett rendszernek kb. 63 ezer hibáját ismerik.

Hardware-követelménye: Pentium/133 Mhz CPU, min. 32 Mbyte RAM és min. 650 Mbyte üres hely a HDD-n.

A Windows 2000 újításai közé tartozott az Active Drectory, melynek előzményeit már megtalálhattuk az NT 4.0 Server hálózati szolgáltatásaiban is. A korábban csak az NT 4.0 külön bővítményeként elérhető Terminal Services immár minden szerverkiadás szerver részévé vált. A Windows '98-ban sikeressé lett Device Manager (eszközkezelő), illetve a Windows Media Player egyaránt a Windows 2000 része lett – némileg az itteni specialitásokhoz igazítva. Továbbá a felülvizsgált DirectX-et is beépítették, melynek segítségével az eddig játékokra nem igazán használt kernel képest volt némi támogatást nyújtani a könnyedebb használathoz. Más problémák viszont megmaradtak: az egyes virtuális meghajtók fejlesztéseit NT/2000 alatt rendszeresen frissítették, míg ezek 95/98 alatt sokszor elmaradtak, ám ezt a magatartást a felhasználók meglehetősen nehezményezték.

W2000

W2k

Desktop Win 2000

Win 2000

Win 2000 welcome

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/ ,

http://www.ecdlweb.hu/

illetve saját gépről való gyűjtés...

A Windows NT megjelenésével két fő ágra bomlott a Windows termékek fejlesztése. Egyrészt fejlesztették az üzleti szféra által kedvelt, stabil Windows NT-vonulatot (3.1, 3.5, 3.51, 4.0, 2000), másrészt az otthoni felhasználóknak szánt Win '95/98/ME-szériát. A két termékvonal egyesítése csak a Windows XP-ben történt meg.

Folytatása következik!

Források:

Microsoft codenames

http://www.scribd.com/doc/2083691/Microsoft-Codenames

Windows történelem

http://ecdlweb.hu/index.php?title=Windows_t%C3%B6rt%C3%A9nelem

History of Microsoft Windows

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_history

Digibarn Screen Shots

http://www.digibarn.com/collections/screenshots/index.html

Microsoft: Windows History

http://www.microsoft.com/windows/winhistorydesktop.mspx