A Microsoft Windows-ok története III. rész: Win 95

A starttól az élményig és tovább

 

 

A Windows 3.1 kora egyik legstabilabb és legbiztonságosabb rendszere volt. Folytatása az irodai rendszerek terén a Windows NT volt. Ám az otthoni gépek operációs rendszere még nem volt lefedve. Erre készült a vadonatúj Windows '95.

Start me up – Windows '95

W 95 start

A komoly lépést a Windows '95 piacra dobása jelentette 1995 augusztus 24-én. (Eredeti verziószám: 4.00.950 – kódnév: Chicago) A bejelentkező zenét Brian Eno komponálta 35 ezer dolláért – állítólag Mac-en, mivel a PC-ket ki nem állhatta. Ezt a rendszert már nem lehetett MS-DOS alól indítani, mivel önálló alapokon épült fel. A hatalmas reklámköltséggel felépített hírverés megtette a maga hatását és így az új elvű operációs rendszer minden hibája ellenére is sikeres lett. Nem keveset köszönhet sikeréből annak a ténynek, hogy számtalan nemzeti nyelvre is lefordították.

Minimális hardware-követelmény: 386-os CPU, 4 MByte RAM és VGA monitor. Javasolt hardware: 486-os CPU 100MHz-cel és 16 MByte RAM. Szabad hely-igénye: 60-90 MByte. Újdonságai: teljesen új, szebb és kényelmesebb felhasználói felület, "'buborékhelp"-ek használata, az alkalmazások már 32 bitesek, hosszú fájlnevek (max. 255 karakter) támogatása, Plug and Play (csatlakoztasd és használd) technológia, régi DOS-os programok támogatása, megjelent a Lomtár és rendszeressé vált a jobb egérgomb használata. Mivel teljes egészében 32 bites, ezért stabilabbnak ígérkezett, mint a jogelőd Windows 3.xx. A Plug and Play lényege az, hogy működés közben felismerje a rácsatlakoztatott eszközöket, így megkönnyíti az egyes eszközök felhasználását. A biztonságosabb működés érdekében az egyes alkalmazások függetlenek egymástól, ráadásul az erőforrásaikat is maga az operációs rendszer osztja be. Hiba esetén a Windows a hibás alkalmazást leállítja, de ez így nem rántja magával a teljes gépet. Ez volt az utolsó Microsoft op.rendszer, ami még floppy-kon is megjelent (10 db alaposan telepakolt lemez).

A Start gomb megjelent, az alkalmazások megjelennek a Tálcán. Megjelenik a Sajátgép, mint a klasszikus HDD(-k) feletti legfelső szint. Megjelenik a Hálózatok ikon, valamint a Lomtár, ami immár nem jelent végleges törlést. Megjelennek a hosszú fájlnevek: a korábbi 8+3 karakter helyett 255 karakter lehet a teljes hossz. Az Internet Explorer (Kódnév: Nashville) előretelepítve, illetve integrálva beleépül az operációs rendszerbe, így a korábbi piacvezető böngészőt, a Netscape-et gyakorlatilag kiszorította a piacról. Ez trösztellenes perek sorát hozta – melyek sorra eredménytelenek lettek. Kikapcsoláskor az akkori szokás szerint meg kellett várni, amíg a rendszer maga kéri az áramtalanítást.

 

Win 95 A gyakorlat egészen mást hozott: a rendszer bár tényleg könnyebben használható és sokan rászoktak a számítógépre, de sajnos mindennaposak a teljes rendszerösszeomlások. A P&P az eredeti jelentése helyett új jelentést kapott: Plug & Pray (csatlakoztasd és imádkozz). Sok régi hardware egyszerűen nem volt használható. Rengeteg programot az alapjaitól kellett újraírni. Megjelentek a minden eddiginél alattomosabb és gyorsabb vírusok: ha valaki nem töltötte le időben a következő javítófoltot (patch-et), akkor a gép gyorsan vírusos lett. Utolsó lépésként a gép időnként végtelennek tűnő idő alatt sem volt hajlandó az áramtalanító üzenetet kiadni, így a türelmetlenebb felhasználók önkényesen idő előtt kikapcsolták a gépüket, aminek persze számtalanszor hibás boot-olás lett az eredménye.

Az otthoni felhasználók a szokásos javításokon kívül igényeltek kicsivel több játéktámogatást, illetve eszközt a szórakoztatáshoz: ez volt a kiegészítésként forgalomba hozott (Microsoft) Windows 95 Plus! (Kódneve: Frosting) A kisebb-nagyobb javításokat időnként összefoglalták csomagokba, így jelent meg sorra az ORS-1, illetve az OSR-2. (utóbbi kódneve: Detroit). Végül is 5 különböző verzió jelent meg:

  • Windows 95 – az eredeti kiadás (4.00.950) – 1995 – IE nélkül. (Az IE 1.0 először a Microsoft Plus!-ban volt megtalálható!)

  • Windows 95 A – benne az OSR1 összes állománya (4.00.950a) – 1995. december 31. - benne az Internet Explorer 2.0

  • Windows 95 B – OSR2 utáni kisebb javításokkal együtt, telepített Internet Explorer 3.0-val és teljes FAT32-es támogatással (4.00.1111) - 1996

  • Windows 95 B USB – (OSR 2.1) alapvető USB-támogatással (4.03.1212) - 1996

  • Windows 95 C – (OSR 2.5) az összes eddigi fejlesztés mellett Internet Explorer 4.0-val. Ez volt a Windows 95 utolsó verziója (4.03.1214) - 1997

Win 95

Win 95

Képek forrása:

http://www.digibarn.com/ ,

illetve saját gépről való gyűjtés...

Win 95 Garfield

A Microsoft szokatlanul sokáig, 2001. december 31-ig támogatta a Windows 95-öt.