Tamás Ferenc: 3D nyomtatás elmélete és gyakorlata

 Külön köszönetet szeretnék mondani a Metris3D Kft-nek az igen tartalmas honlapjuk kiváló cikkeiért! (http://www.metris3d.hu/)

3D nyomtatás - emberi arc

Emberi arc és mása
Kép eredetije: ttp://mytechnologyworld9.blogspot.hu/2014/11/awesome-examples-of-3d-printing-in.html

3D nyomtatás - emberi fül

Mesterséges fül

Kép eredetije: http://www.metris3d.hu/3d_nyomtatas/3d_nyomtatok_a_gyakorlatban.html

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami képes térbeli modelleket, testeket megalkotni a bevitt anyagok segítségével a számítógépben eltárolt modell alapján. Gyakorlatilag a nyomtatás következő generációja! Legfőbb felhasználási területe a teljesen egyedi alkatrészek vagy termékek gyártása, illetve a személyre szabott tervek megvalósítása. A technológia fejlődésével és az árak letörésével lehetőség nyílik az egyszerű ipari és az orvosi célú megvalósításokra is (pl.: mesterséges fül vagy szívbillentyű).

3D nyomtatás - emberi fej

(Kép eredetije: http://www.rferl.org/content/printing-3d-new-industrial-revolution/24949765.html)

 

A 3D nyomtatás története

A korai 3D-s nyomtatási technológiák az 1980-as évek elején bukkantak fel. 1984-ben a 3D System Corporation-nek dolgozó Chuck W. Hull talált fel egy sztereolithográfiai eljárást, amely rétegenként vitte fel az anyagot egy UV-lézerrel formált fotópolimerre.

3D nyomtató

(Képen: Chuck W. Hull gépe; kép forrása: http://www.pcmag.com/slideshow_viewer/0,3253,l=293816&a=289174&po=1,00.asp )

Hull dolgozta ki a sztereolithográfiai (STL) fájl formátumot, amely a 3D-nyomtatók széles körben elfogadott szabványa lett, valamint a digitális szeletelés és a kitöltő folyamatok többségét is. A 3D-nyomtatás kifejezés maga egy tintasugaras nyomtatóból ered, amit úgy alakítottak át, hogy a tintát ne a papírra fecskendezze, hanem egymásra olvassza a rétegeket. Ezt a réteg-összeolvasztásos technológiát használják a legtöbb mai otthoni, illetve hobbi-célú 3D-nyomtatóban. Ezt a technológiát később szabadalmaztatták és az 1980-as évek végén kezdték méregdrágán a legelső 3D-nyomtatók eladását. A 2010-es évek elejétől kezdett a 3D-nyomtatók ára esni, valamint ekkorra forrtak ki az egyéb 3D-s nyomtatási technológiák.