Tamás Ferenc: Advanced System Care programcsaládASC lógók

Bevallom őszintén, hogy több rendszervizsgáló és -optimalizáló programot használtam eddig, de ez a kis alkalmazás, amelynek ötletét Aradról küldte Sárközi Sándor, jelenlegi kedvencem. A program egyaránt alkalmas a PC alatti operációs rendszer diagnosztikájára és javítására. Jelen verzióját több népszerű rendszeren próbáltam ki és szerencsére mindegyikkel jól elboldogult – ráadásul érezhető javulást is hozott, leginkább sebességben. A program folyamatosan javul és frissül.

Honlap: www.iobit.com. Itt számos kisebb-nagyobb program található, melyek egy része fizetős. Szerencsére az ASC rövidítésűnek létezik ingyenes verziója is. Jelenlegi verzió: 10.1.0. Persze meg lehet venni a jóval többet tudó Pro verziót is 1 gépre kb. 20 dollárért, de most nézzük az ingyenest. A letöltés igen gyors, bár 49,3 Mbyte az egész csomag. Letöltés után kattintsunk a telepítőre és az operációs rendszer beállításaitól függően pár biztonsági rákérdezés után eljutunk az első lényeges ablakhoz:

 

ASC 01

Ez már magyarul köszönt, illetve a gép alapértelmezett nyelvén, ami nálam a magyar. (Megjegyzés: a cikk képei Windows 10 operációs rendszeren készültek.) Az Elfogad és telepítés gombra kattintva jön a következő ablak:

ASC 02

Ez egy meglehetősen idegesítő alkalmazás, ami az összes jelszót hivatott védeni, de idegesítő kötözködése miatt nem igazán nyerte meg a tetszésemet. Utána már jöhet is a telepítés, ami alatt olvashatjuk a szokott reklámüzeneteket.

ASC 03

A gép teljesítményétől függően 1-2 perc alatt végez is a telepítő és a következő ablakot adja ki:

ASC 04

Az itt felkínált ingyenes e-book meglehetősen olvasmányos, így le lehet tölteni. Egyéni ízlés kérdése!

A „Feliratkozás” vagy a „Feladom a kiváltságaimat” feliratok kattintása után az alkalmazás már el is kezdi működését:

ASC 05

Ezen felül a képernyő jobb felső sarkába került egy „Teljesítmény monitor”, amit kinyitva a következő kép fogad:

ASC teljesítmény monitor

Én ezt személy szerint nem szeretem, mivel feleslegesnek tartom, de ez is ízlés kérdése. A beállításoknál mindenesetre ki lehet lőni ezt is. (Lásd kicsit később!)