Tamás Ferenc: Kábelek és hálózati eszközök

Többen is kérdezték, hogy mikor milyen kábelre van szükségük, így úgy érzem, hogy itt az ideje egy telefonon és/vagy hálózati kábelekről szóló összefoglaló cikknek.

Fontosabb telefonos kábelek

Bell-CableNos, a legelső telekommunikációs kábelt Alexander Graham Bell találta fel 1876-ban a telefonnal együtt, mivel csak így lehetett megvalósítani a telefon hangátvitelét. A legelső telefonok a telegráfok által (is) használt drótokat vették igénybe. Anyaguk jellemzően réz volt, de sokszor használtak alumíniumot is. Az 1880-as években azonban több városban is kifejlesztették a városi villamos-hálózatot a jobb tömegközlekedésért, ám az új vezetékek zavarokat okoztak a telefonok átvitelében. Hamarosan a villamos energia átszőtte a városokat, így az eddigi telefonkábeleket minőségileg meg kellett újítani, mivel a szolgáltatásuk elégtelennek bizonyult. A mérnökök ötlete az volt, hogy a már elektromos átvitelre amúgy is használt póznákon vigyék a telefonkábelt is, de ez csak úgy működött, ha a telefonkábelek kaptak megfelelő szigetelést. A korai vezetékek jobb átvitelt biztosítottak, ha a póznák tetején a kábeleket keresztezték kb. 4-szer kilométerenként. (Kép eredetije: http://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_pair)

 

Az ilyen periodikus kábelcsere időnként még most is fellelhető, de egyre ritkábban.

A következő átviteli módot megint Alexander Graham Bell találta fel 1881-ben. 1900-ra az egész amerikai telefonvonal-hálózatot felújították és a kábeleket kicserélték csavart érpárra (angolul: TP = twisted pair) vagy jobb minőségű távolsági átvitelt is biztosító, áthallás-mentes kábelre. Napjainkban több millió kilométernyi sodrott érpár van a világon, melyek biztosítják a vezetékes telefontársaságok hang- és adatátvitelét. Hivatalosan a CAT1-es kábel átviteli sávszélessége 0,4 MHz és a mai, modern modemes adatátvitelhez már alkalmatlan.

Csavart érpár

(Kép eredetije: http://www.hyperline.com/catalog/cable/utp1-c5e-s-cross.shtml)

A következő technológiai lépést a CAT2-es 4 MHz adatátvitelt lehetővé tevő kábel jelentette.

Telefonkábel

(Kép eredetije: http://elektroexpressz.hu/spd/unas_400847/ET6504CCA_4_eres_telefon_vezetek_Szin_feher )

A mai, digitális korban a telefonok immáron 4-eres kábellel működnek, melyek képesek a jó minőségű hang- és adatátvitelre egyaránt. Két típusa van: a CU és a CCA. A CU kábelek belső szerkezete teljesen réz, kiváló elektromos vezetési tulajdonságokkal. A CCA kábel, rézzel bevont alumínium vezetőből épül fel. Itt a réz bevonat javítja az elektromos paramétereket az alumínium nem annyira jó vezető mint a réz, ezért erre részben "hordozóként" tekintünk. Árban jelentős különbségek vannak, a réz vezetős CU kábel, drágább mint a CCA. A hagyományos elvárásoknak általában a CCA kábel meg szokott felelni és költséghatékonyabb is, mint a rézkábel. 2016. áprilisi árakon az elektroexpressz.hu honlapján a CCA kábel métere 19,69 Ft + ÁFA (= 25 Ft), míg a CU kábel métere 14,5 Ft + ÁFA (=18,42 Ft).

A kábeleket általában RJ11-es (angolul: Registered Jack) csatlakozó zárja le, melynek darabja 10 Ft körüli, míg a csatlakozó aljzat pár száz Ft közötti összegbe kerül. Gyakori, hogy az aljzatra nem egy, hanem több telefonkábelt is lehet csatlakoztatni.

RJ-11RJ11 dugó

(Kép eredetije:
http://www.jebcable.com/prod-18.html)

RJ-11 dupla

RJ11 dugó kettős aljzat

(Kép eredetije:
http://www.cablewholesale.com/specs/telephone-adaptor/pa-6p6c-st.htm )