A képnézők ásza: IrfanviewIrfanView logo

 

Sokan sokféle képnézőre esküsznek, nekem sok éve egy ingyenes applikáció a kedvencem, az Irfanview. A régebbi Microsoft Office-ben volt Image Viewer, de azzal nem igazán tudtam zöld ágra vergődni nehézkessége, illetve lassúsága miatt. Ugyanez a helyzet a Windows 10-ben megjelent Képmetszővel. Egyszerűen nem áll kézre, illetve nagyon hiányzik a csoportos képfeldolgozási lehetőség. Az Irfanview-nak egyik, ha nem a legnagyobb előnye a csoportos képmanipuláció lehetősége. További óriási előny, hogy igen kis méretű, így alig foglal helyet a háttértáron, illetve a memóriában. Ez utóbbiban akár több példány is kényelmesen elfér egymás mellett.

A másik nagy konkurens az AcdSee, ahol a különböző fájlkiterjesztéseknek más-más ikonja van, ám maga a program még mindig fizetős. Ráadásként az én szememben hátrány, hogy a program több külön verzióra bomlott.

IrfanEllenben a kedvencem, az Irfanview nagyon is egyben van tartva. Egyetlen ikonnal (kicsi piros oroszlán; egyesek szerint: amőba) jól működik és még mindig ingyenes, bár néhány beépülője (plug-in-ja) fizetős.

Magát az alkalmazást Irfan Skiljan fejleszti, aki a boszniai Jajce városában született. A program hivatalos honlapja: www.irfanview.com.

 

A dokumentum írásakor a legfrissebb verzió a 4.41-es. Ez 3 darab fájlt tartalmaz:

 

IrfanView állományok

Maga a telepítő (iview441_x64_setup.exe) 3,2 Mbyte, az összes kiegészítőt tartalmazó csomag (irfanview_plugins_x64_441_setup.exe) 25,7 Mbyte, míg a telepíthető magyar nyelvi fájl (irfanview_lang_hungarian.exe) 0.4 Mbyte. Látszik, hogy a méretek kicsik. Letöltés például a TFeri.hu-ról is lehetséges. :-)  URL: https://tferi.hu/letoltes.php (Egy kis önreklám soha nem árt, bocsánat érte!)

Megjegyzés: jelen cikkben a program 64 bites verzióját telepítem és elemzem egy magyar nyelvű Windows 10-es gépen. Ha Önnek, tisztelt Olvasó, más párbeszédablakok bukkannak fel, akkor lehet eltérés itt-ott.

Telepítés

Az eljárás igen egyszerű, általában nem kell gondolkodni rajta. Lényegében csak a tovább gombot kell nyomogatni. Sajnos a telepítő angolul fog futni, de ezt a legelső futtatáskor végén már lehet orvosolni!

Első körben indítsuk el a főprogram telepítőjét! A következő kép fogad:

Irfan setup 02

 

Ezzel nem kell sokat szórakozni. Ha több felhasználó is van a gépen, akkor érdemes a „minden felhasználónak” (angolul: For all users) gombot beállítani a hozzárendeléseknél! Persze el lehet olvasni a végfelhasználói szerződést is (Irfanview EULA), de ettől itt nyugodtan eltekinthetünk! Kattintsunk a „Tovább>” gombra!

Irfan setup 03

Itt a 4.41-es verziós újdonságok listája fogad. Látszik, hogy már ez meglehetősen kicsi lista, de vegyük figyelembe, hogy csak az előző verzióhoz (4.40) képesti változásokat mutatja. Fontos megjegyezni, hogy a program folyamatosan újul, így a következő verzióknak nem minden lesz biztosan ugyanott, mint a jelenlegiben!

A következő képen a hozzárendeléseket tehetjük meg. Én személy szerint csak a képeket (Images only) szeretem hozzárendelni, de ez egyéni ízlés kérdése!

Irfan setup 04

A következő ablakban már az installálásra kész állapot tekinthető meg:

Irfan setup 05

Főleg több felhasználós gépeknél érdemes meghagyni a fenti állapotot, ahol a beállító fájl (INI kiterjesztéssel) a felhasználó saját mappájába írja ki. Iskolai környezetben például az azonos szoftverkörnyezetre való törekvés jegyében célszerű az IrfanView mappájába íratni az INI fájlt. (IrfanView folder)

A következő ablak csak egy egyszerű figyelmeztetés, amely szerint a jelenlegi összerendelést szeretném egy vagy több típus esetén megváltoztatni. Érdemes jóváhagyni!

Irfan setup 06

Maga a telepítés csak ekkor zajlik le – igen gyorsan! Ha kész van, akkor a következő kép fogad:

Irfan setup 07

Bár a telepítő szeretné elindítani a főprogramot, de ez a jelenlegi formában még korai!

Ha valaki mégis megszokásból a „Done” gombra kattintana, a következő kép fogadja:

IrfanView starting page

Fontos! Mivel maga az alapprogram elég csekély formátumot tud jól kezelni, ezért érdemes telepíteni a plug-in csomagot tartalmazó kiegészítést. De előtte javasolt a programból való kilépés!

Telepítendő fájl neve (jelenleg): irfanview_plugins_x64_441_setup.exe

Ez kicsit méretesebb: 25,7 Mbyte, de a telepítés teljesen zökkenőmentesen (és főleg gyorsan) megy végbe!

Telepítés előtt egyetlen ablak lesz:

Irfan Plug-ins setup 1

Itt ugyanazt a mappát kell megadni, ahová a főprogram telepítve lett. Általában az alapbeállítás helyes, így nem érdemes változtatni! Az adott gép gyorsaságától függően pár másodperc (vagy akár fél perc) múlva kész is az egész procedúra, majd a következő ablak fogad:

Irfan Plug-ins setup 2

Ekkor már csak egyetlen feladatunk lesz: a magyar nyelvi fájl felrakása.

Fájl neve (jelenleg): irfanview_lang_hungarian.exe

Mérete: 0,4 Mbyte. Elindítás után egyedül a telepítés helyét kérdezi meg:

IrfanView magyar nyelvi fájl

Ez is csak pár másodpercig tart. A végét itt is jóvá kell hagyni és már kezdődhet is a program használata.

Kiegészítés: Az IrfanView általában elég kényes arra, hogy a megfelelő verziós nyelvi fájlt használjuk. Tehát ha 4.41-es a főprogram verziója, akkor a nyelvi fájlnak is 4.41-esnek kell lennie. Engem teljes meglepetésként ért hogy a kicsit régebbi 4.40-es nyelvi fájl is használható!