Google Body Browser

Be kell vallanom, hogy a Google iszonyú erős mindent-akarása már az én szememet is erősen csípi. Ahogy az 1970-es '80-as években a (hardware) óriása volt az IBM; majd a '90-es és a 2000-es évek elejének megdönthetetlen (szoftveres) szereplője volt (és még ma is az) a Microsoft; úgy a 2005-től egyre nagyobb erőre kapó ingyenes szolgáltatásokat nyújtó hatalom lett a Google. Nem sokat tudni arról, hogy mi készül a laborjában; mivel a fejlesztés alatt lévő projectekről ritkán szivárog ki bármi, csak akkor, ha már minimum béta-állapotba kerültek.

Csak emlékeztetőül: a Google eredetileg csak egyik volt a tucatnyi kereső közül, de gyorsan piacvezető lett. Azóta már van térképadatbázisa (Google Maps), műholdas fényképei (Google Earth), igen sikeres levelezőfelülete (Google Mail), böngészője (Google Chrome), irodai programcsomagja (Google Docs), on-line fordítómotorja (Google Translate), de rendelkezik például videó-adatbázissal (Youtube), valamint számtalan kisebb-nagyobb fejlesztéssel. Egyik újítása a test felületét és belsejét teljes részletességgel bemutató Google Body Browser.

A programhoz elegendő egy sima böngésző is - bár abból a legújabb verzió javasolt. Gépeljük be az oldal címét: http://bodybrowser.googlelabs.com/ - Ez sajnos már nem létezik. Jelenlegi verzió: www.zygotebody.com.

A bejelentkező képernyő a hagyományokhoz való ragaszkodás jegyében végtelen egyszerű. Egy sima női alak áll középen és bal oldalt szinte észrevehetetlenül vannak a kezelőszervek.

Body Browser 1

A legegyszerűbb, ha itt sajátítjuk el az alapvető mozdulatokat. Fel-le tudunk menni, ha az egér bal gombját nyomva tartva mozgatjuk az egeret fel és le. Vigyázni kell, ha elérjük a modell feje tetejét, illetve lába alját, mivel ilyenkor már 3-dimenzióban forgatjuk a rajzolt alakot! Némi ügyességgel elérhetjük a feje búbját is ...

Body br. 2

(Apró megjegyzés: ez NEM szexprogram! A modell NEM vetkőztethető!)

Közelebb-távolabb tudunk menni az egér görgőjével. Legtávolabbra gördülve a rajzolt alak éppen betölti (állva) a képernyőt, míg a közelítésben én még nem találtam határt vagy problémát!

Illusztrációként szerepeljen itt a bal oldali szem...

Body br. szem

Érdekesebb lehet a balra-jobbra forgás, amit viszont korlátlanul folytatható. Valahol kattintsunk a képernyőre és egyszerűen a bal gombot benyomva toljuk el az egeret balra-jobbra, így az alak forogni fog a saját tengelye körül. A görgővel is érdemes próbálkozni a nagyításért-kicsinyítésért.

Ugyanezt tudjuk elérni, ha az eddig mellőzött bal oldali kezelőszervek közül a felső kettővel kísérletezünk.

Body br. gombok

Most, hogy megtanultuk az alapvető mozgásokat, jöhet az alkalmazás azon része, ami igazán kitűnővé teszi azt!

Legelső lépésben magát a bőrt tegyük lassan láthatatlanná! Ha a bal oldali harmadik kezelőszerv tetején lévő emberalak alá húzzuk szép lassan a mutatónyilat, akkor lassan látható válnak az arcmozgató izmok!

Ilyen volt:

body br. face 1

Ilyen lett:

body br. face 2

Ha már itt tartunk, akkor bátran tologassuk csak lefelé azt a csíkot! Hamarosan előtűnnek a koponya szemüregéből a szem vérellátásáért felelős erek, majd jön maga az agy!

Harmadik fázis:

body br. face 3

Utolsó fázis:

body br. face 4

bogdy br. handPersze ki lehet emelni egyetlen testrészt, eret, illetve izmot is (csak rá kell kattintani). A példában a hüvelykujj egy csontja van kijelölve. Segítségül az alkalmazás ilyenkor bekapcsolja az illető szerv vagy egység elnevezését (orvosi szakszavakkal angolul), ám ezzel a Google Translate nem boldogul.

 

A bal oldali kezelőszervek lényege, ha jól értem, a következő (fentről lefelé): bőr, izmok, csontok, belső szervek, keringés, gondolkodás és idegek. Mindezt úgy lehet jól elérhetővé (és főleg: látványossá!) tenni, hogy az utolsó előtti kezelő szervre kattintunk. Itt a bal oldali gombra kattintva lehet az egyes csoportok átlátszóságát egyszerű csúszkával befolyásolni. A lenti képen a csontok és a belső szervek teljesen kiemeltek, míg a többi átlátszó!

body br. kezelőgombok

Hasonló kép a következő is: itt a csontok mellett az erek láthatóak.

body br. hand

További jó lehetőséget nyújt a csendben a jobb felső sarokban szerénykedő kereső. Amint ide kezdjük beírni a keresett „testrész” nevét, nem egyszerűen azonnal ad több szöveges lehetőséget, hanem a találati listában lévő legfelsőt mindig meg is jeleníti!

 

Összefoglalva a testkereső egy egyedülálló tudományos igényű vállalkozás. Kifejezetten jó megoldásokkal van tele és a minimalista kezelőfelület is jól használhatónak bizonyult. Szerencsére választható férfi modell is – ráadásul elég izmos. A két modell között elég egyszerű váltani a bal oldali panel segítségével.
Google Br. 7 Google Br. kezelőszervek

Ami viszont gond: A Google önállósította a projektet, így az újra visszakapta a fejlesztő ZygoteBody címet. Érezhető a profitra törekvés, mivel a funkciók egy részét csak a fizetős verzióban lehet igénybe venni.

Jó böngészést kívánok mindenkinek!

© TFeri.hu, 2010. dec.

Frissítve: 2013.július és 2017.jan.