A Star Wars 6 fizikatanár szemével

 

Gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt az 1977-ben bemutatott, számos díjat felhalmozó Csillagok háborúja. Ezt követte a Birodalom visszavág, majd a Jedi visszatér. Idén karácsonykor mutatják be a 7. részt (Az ébredő erő), így csaknem négy évtized után ideje volt újranézni és immár elemezni az eredeti trilógiát. Ez a cikk egy sorozat 3. része. Az első kettő:

-          Star Wars 4. egy fizikatanár szemével

-          Star Wars 5. egy fizikatanár szemével

Megjegyzés: A kivágott filmkockák az eredeti film DVD-jéből valók, így minden filmjog az eredeti forgalmazót, a Twentieth Century Fox-ot és a Lucasfilm Ltd.-t illeti.

1.) 00.01.36: A félig kész űrállomás lebeg az Endor hold felett:

sw601

 

Egy ekkor tömeg lebeghet a hold felett, eddig rendben. Talán körpályára állították. De mivel még messze nincsen szerkezetileg készen, ezért komoly gondjai lehetnek a pálya tartásával. Ez viszont a filmen sehol sem látszik.

 

2.) 00.04.58: C-3PO kopog Jabba palotájának kapuján:

sw602

Ahhoz képest, hogy a robot alig ér hozzá a kapuhoz, kiadós hang hallatszik. Mondjuk ekkora fém szerkezeten egy kopogás kelthet nagy hangot, de ehhez minimum faltörő kos méretű „kopogó” kell, nem pedig egy óvatos robot.

3.) 00.07.46: Jabba a trónszékén pipázik:

sw603

Egy ekkora lényt kérdés, hogyan hozhatott össze az evolúció. Eredetileg valami csúszómászó lehetett, ami igen durván elhízott. Ráadásul az az átkozott gravitáció is mindenhol húzná lefelé, de egy ekkora fejet azért nem lehet egyszerű fenntartani. Azért egyik kedvenc díszletem a vízipipa (vagy legalábbis valami ilyesmi) van előtte, aminek a füstjét láthatóan élvezi.

4.) 00.08.20: Luke hologramját kivetíti R2-D2:

sw604

A hologram pár éven belül valóság lehet, mivel több telefonos cég is kísérletezik vele. Azért a megvalósított verzió talán nem lesz ilyen szemcsés és néha hullámzó, mint a filmbéli hologram. Mondjuk, ez a hologram egész alakos, tehát erősen nagyított, de ez nem mentség a vetítési hibákért.

5.) 00.17.43.: Leila kiengedi Han Solot a fagyasztásból:

sw605

Itt a leglátványosabb a szénfagyasztás utáni gyors kiengedés. Mivel ez még gondolatban sincs, ezért erről semmit sem lehet mondani. Ellenben Leila egy maszkot visel, ami jelentősen eltorzítja a hangját: ez viszont teljes valóság! Lásd: koncertek.

6.) 00.20.30.: Luke egy-egy érintéssel elküldi az őröket:

sw606

Már megint ez a mindenható Erő! Tárgyakat ugye lehet mozgatni érintés nélkül (pl.: elektromágneses térrel), de azért élőlények belsejére – valószínűleg a légzőszerveikre - hatni egy más kérdés.

7.) 00.26.50.: Jabba hajói mennek a homoktenger felett

sw607

Ezek a hajók nem rendelkeznek látható hajtóművel, így vélhetőleg antigravitációs meghajtásuk lehet. Bár ez csak a felemelkedését felelős, az előre haladásért nem. Szóval, akkor hogy’ is van ez?!

8.) 00.30.05.: Boba Fett begyújtja a háti rakétáit:

sw608

Ez a technika már létezik, csak nem szeretik alkalmazni a nem megfelelő használhatósága miatt, valamint mindenképpen kell alája egy erős hőhatást is elbíró ruha.

9.) 00.30.57.: Leila megfojtja Jabbát:

sw609

Egy ekkora gigászi testet ilyen könnyen meg lesessen fojtani, ráadásul ezt egy igen vékony nő viszi végbe. Ez kicsit gyanús, nem?!

10.) 00.40.30.: Yoda halála:

sw610

Amikor egy Jedi meghal, a teste eltűnik a semmibe. Ez minden Jedi lovaggal megtörténik, de a Szith-lovagokkal nem. Hát nem furcsa?

11.) Obi-Van Kenobi hologramja leül egy fatörzsre:

sw611

A haláluk után a Jedi lovagok egyfajta anyagtalan, szellemi lények lesznek. Akkor hogyan is ül le az öreg egy fatörzsre?

12.) 00.44.08.: Az Endor hold és az új Halálcsillag hologramja:

sw612

Ez kivételesen egy elég éles és tisztán kivehető hologram, amelyet egy az asztalon lévő projektor vetít ki. Ez korrekt, habár jelenleg még térbeli hologramokat nem tudunk létrehozni, de a síkbeli verziója már igen jól megy.

13.) 00.44.48.: Energiapajzs az új Halálcsillag körül:

sw613

Ez egy kiváló ötlet, bár jelenleg ezt nem lehet megvalósítani. Golyóálló pajzsok vannak (pl.: golyóálló mellény, kevlár, stb.), de ilyen tiszta energiából álló pajzs jelenleg még nincsen. Ráadásul ekkora méretben, ami egy kisebb holdnyi űrállomást is körülvesz. Még valami: az erőtér alakja meggondolandó! A gömb alakú pajzsot teljesen elfogadhatónak tartom, de ezt a furcsa alakú erőteret nem igazán tartom lehetségesnek.

14.) 00.52.08.: Birodalmi robogók az Endor holdon:

sw614

Ezek a kicsi, de igen gyors motor-szerű szerkezetek kiválóan működnek ebben az erdős környezetben. Kár, hogy a lebegésük jelenleg még nem megvalósítható technológiát - nevezetesen antigravitációt - képvisel.

15.) 01.22.21.: A Millenium Falcon hipertérbe vált:

sw615

A hipertér jelenlegi ismereteink szerint nincs, viszont a legtöbb sci-fi sorozatban a csillagok közötti utazást úgy oldják meg, hogy a fény feletti sebességgel közlekednek. (Bocsánat, Einstein!) Ehhez kell ugye a hipertérbe való ugrás. Ekkor megnyúlnak a fények, mivel a csillagok is egyszerre több helyen látszanak. Hogy lehetséges-e? Az jó kérdés! Várjunk vele addig, amíg a csillagok közötti irdatlan távolságok leküzdése megvalósul.

16.) 01.31.47.: Egy kisebb Birodalmi lépegető mozog a háttérben

sw616

Ez a kis méterű lépegető sokkal jobban alkalmazható itt, a sűrű növényzetű Endor holdon mint a nagyobb verziója, de azért nem mehetünk el szó nélkül az instabilitása mellett. Eleve a két láb, ráadásul ezek a furcsa illesztések a lábon elég bizonytalanná teszik a harcjármű mozgását.

17.) 01.40.33.: Luke és Darth Vader újabb küzdelme:

sw617

Bár már esett szó a fénykardok megvalósíthatatlanságáról, de azért az érdekes, hogy a két erőtér mindig egyforma. Soha nem hatol át az egyik a másikon. Pont úgy, mint két egyforma kard.

18.) 01.50.55.: Az Uralkodó villámokat lő Luke testére

sw618

Nos, ezek a villámok megvalósíthatóak, bár kell hozzá egy igen erős kondenzátor és egy tökéletesen leszigetelt ember. Ekkor sem az ember lövi a villámokat, hanem az elektromágneses készülék. De azért jegyezzük meg, hogy ez egy igen veszélyes kísérlet!

19.) 01.58.38.: Az új Halálcsillag felrobban

sw619

Ez egy igen szépen kivitelezett robbanás, de azt azért nem értem, hogy miért az ottani egyenlítőtől indult el a legnagyobb lökéshullám?

 


 

Tisztelt Olvasó!

Kérem, ha még további fizikai gondokat, logikátlanságokat, problémákat észlel, akkor küldje el nekem a szokásos tferi(kukac)tferi(pont)hu címen. Köszönöm szépen a figyelmét!

 

Tamás Ferenc

© TFeri.hu, 2015.

 

Megjegyzés: A kivágott filmkockák az eredeti film DVD-jéből valók, így minden filmjog az eredeti forgalmazót, a Twentieth Century Fox-ot és a Lucasfilm Ltd.-t illeti.