A jelenlegi tervek szerint a 2020-as években több nemzet is megcélozza a Holdat. A NASA 93 milliárd dolláros költségvetésű Artemis programjának elsődleges célja, hogy embereket juttasson a Holdra, majd később a Marsra is. Ez a terv elég rosszul indult, mert 2022. szeptemberére tervezett legénység nélküli Artemis 1-et háromszori próbálkozásra sem sikerült felbocsájtani. A végső felbocsájtásra csak 2022.nov. 16-án került sor. A felbocsájtásról szóló videó (kb. 5 óra 20 perc):

 

Az Artemis-I még legénység nélküli, mivel főleg a szállító rakéta teljesítményét és egyéb lehetőségeit próbálják ki. A fedélzeten több bábu is utazik, ezzel is imitálva a legénységet. Másik fontos cél az űrbeli sugárzási terhelés felmérése. A sikeres visszatérés 2022.dec.12-én történt. 

Mindenesetre már nyilvánosságra hozták a Holdra szállás lehetséges 13 helyszínét. További információk: https://www.nasa.gov/press-release/nasa-identifies-candidate-regions-for-landing-next-americans-on-moon

A folytatás még kérdéses. Az Artemis-II már űrhajósokkal fogja megkerülni a Holdat várhatóan 2024-ben. A hatalmas SLS (Space Launch System) rakéta fogja hordozni az Orion űrhajót. A küldetés a tervek szerint kb. 10 napig tart majd.
Az Artemis-II tervezete 2023. márc. állapot szerint:

NASA Artemis-II tervezet

Kép eredetije: https://www.nasa.gov/image-feature/artemis-ii-map

2023. április 3-i NASA közlemény szerint immár kiválasztották a Holdat megkerülő Artemis II legénységét.

Artemis II legénység

Kép eredetije: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/wc4iLxGT6WvdCVCvyC5kcD-1024-80.jpg.webp

A képen balról jobbra: Victor Glover pilóta, Reid Wiseman parancsnok, majd a kanadai Jeremy Hansen és Christina Koch misszió-specialisták. Ők négyen lesznek az első emberek, akik több, mint 50 évvel az utolsó Apolló-missziók után eljutnak a Hold közelébe. Mindannyian tapasztalt űrhajósok. Hír forrása: https://www.space.com/nasa-names-artemis-2-moon-crew

Célja: sugárzási adatok gyűjtése mellett felmérni a technika és a legénység állapotát az Artemis-III felbocsájtására, amivel már szeretnének újra leszállni a Holdon (az utolsó ember 1972-ben szállt le égi kísérőnkön). A fellövés várható ideje: 2025 vagy 2026. Ennek kulcsfontosságú feltétele az új rakétarendszer megfelelő működése mellett az új típusú űrruhák rendelkezésre állása. Az Artemis-III két űrhajósa (az első nő a Holdon és a következő férfi) várhatóan a Hold déli pólusa környékén fog leszállni, egy vízjégben elég gazdagnak remélt részen. A legénység másik két tagja a Hold körül keringő hajón marad. A vízjég pontos helye, mennyisége és megtalálhatósága sem tisztázott még, de a kutatók remélik, hogy az emberi fogyasztás mellett elegendő lesz a gépek működtetéséhez is. A jelenlegi tervek szerint az űrhajósok 6.5 napot töltenek a Hold felszínén, ahol rover híján mindenhová gyalog mehetnek majd a tervezett 4-5 űrséta során. Ebben segíthet a következő generációs űrruha is, amit az Axiom Space vállalat fejlesztett ki, mivel ezek az űrruhák sokkal komfortosabbak elődjeiknél és jóval több mozgásteret adnak viselőiknek.

Holdsétáik során az űrhajósok képeket és videót készítenek, geológiát kutatnak, mintákat gyűjtenek, és egyéb adatokat gyűjtenek a konkrét tudományos célok elérése érdekében. A Hold déli sarkvidékéről nyíló kilátás nagyon másképp fog kinézni, mint a Hold egyenlítői régiójában az Apollo-küldetések során készült fotók.

A küldetés összetettsége még számos kérdést vet fel, de kiváló előkészítést nyújt a majdani Mars-expedíciók fel.

Az Artemis-III tervezet 20203.márc. állapot szerint:

NASA Artemis-III tervezet

Kép eredetije: https://www.nasa.gov/feature/artemis-iii

Rolls-Royce MikroreaktorKép eredetije: https://pbs.twimg.com/media/FneVo9MWYAILvYM?format=jpg&name=900x900

A még csak tervezés alatt álló expedíciók számára létfontosságú az energiaellátás a Hold felszínén. Ehhez a Rolls-Royce vállalat egy mikro-reaktort fejleszt, melynek prototípusa kb. 2029-re készül el. 

 

 

 A teljes cikk elérhető ide kattintva.