Beviteli eszközök: Billentyűzet


Az egér mellett a másik kiemelt beviteli eszköz a billentyűzet, régebbi nevén klaviatúra. Bár az eredeti verzióját a klasszikus írógép-billentyűzet inspirálta, de mind a mai napig megőrizte az alapvető formáját több-kevesebb kiegészítéssel.

A billentyűzetek fejlődése a legelső IBM PC-vel vette kezdetét.


A fenti képen egy angol nyelvű 84-gombos IBM PC-AT billentyűzet látható. Típusa: IBM 6450225.
(Kép eredetije: http://www.seasip.info/VintagePC/Images/6450225.jpg) A kép bal oldalán láthatók a funkció-billentyűk (1-től 10-ig), középen az alfanumerikus billentyűzet (fent a számjegyekkel, lejjebb a betűkkel), míg jobb oldalon látható a kiegészítő numerikus billentyűzet (számjegyekkel, illetve a 4 alapvető műveleti jellel, valamint a tizedesvesszővel és az ENTER-rel). Visszajelző LED-ből már látható a megszokott 3: a nagybetűs írásmódot jelző Caps Lock, a numerikus billentyűzet bekapcsolását jelző Num Lock és a többnyire nem túl kihasznált Scroll Lock.
A következő képen már egy modernebb, 101/102 gombos verzió látható. Pontos verzió: IBM 92G7461.


(Kép eredetije: http://az413224.vo.msecnd.net/img/18847/m_s_p_18847_1.jpg)
Láthatóak az újabb billentyűk: a funkció-billentyűkből immáron 12 van, megjelentek az alapvető navigációs gombok is középen, (Home = haza, End = vége, Delete = törlés, Insert = beszúrás , Page Up = lap fel, Page Down = lap le), valamint a 4 alapvető irányt mutató nyilak. Szintén új elem az alfanumerikus billentyűzet bal felső sarkában megjelenő, a kilépést segítő Esc(ape = menekülés) gomb. A magyar nyelvű kiadásokon megjelent a jobb oldali Alt helyett az Alt GR, amivel speciális karaktereket lehet előcsalogatni. Ez a kialakítás némileg bővült a Windows 95-ös verzióhoz megjelent Start gombbal, ami az alfanumerikus rész alsó sorában a Space ( = üres hely) mellett szokott 1-2 példányban megjelenni.

A következő verzió a 105-108 gombos kialakítás volt, ahol új elemként középtájon megjelentek a Windows 2000-es verzióval behozott Sleep ( = alvás), Wake ( = ébresztés), Power ( = ki/bekapcsolás) gombok mellett szinte minden kialakítás esetén megjelent a helyi menü gomb is, általában az alsó sorban a jobb oldali Start és a Crtl között.


(A kép saját készítésű.)
Ez a fajta billentyűzetről való egyetlen mozdulatos elaltatás-ébresztés annyira nem jött be, hogy ezt a funkciót sokan nem is használják, illetve még többen direkt tiltják is!
Itt viszont elszabadult a gyártók fantáziája, mivel sorra jöttek a minél több funkcióra képes multimédiás billentyűzet. Itt az Internet Explorer vagy az Outlook alapvető vezérlőgombjait vitték ki a billentyűzetre (persze az összes böngészőre/levelezőre átállítható), de sokszor a Windows Media Player gombjai kerültek ki – vagy bármelyik megfelelően programozható lejátszóé. Így esetenként 120-130 gomb is volt a billentyűzeteken, ami már túl soknak bizonyult. Ám a leggyakoribb és talán a legsikeresebb mind a mai napig a sima, egyszerű 105-108 gombos kialakítás.


(A kép saját készítésű.)

Persze a kialakítások között is születtek jobbnál jobb ötletek, de ezek közül elég kevés vált igazán sikeressé. Egyik ilyen design-ötlet volt a sokat gépelők csuklójának megkímélésére szánt MS ergonómikus billentyűzet.

(Kép eredetije: http://www.microsoft.com/presspass/images/features/2002/09-03hardware6_l.jpg)
Itt, mint látható, a beviteli eszköz középen meg van törve és az emberi csukló természetes állása szerint alakították ki a formát.
Másik ötlet a hordozható gépekhez használható tisztán kivetített billentyűzet. Ezzel a virtualizációs technikával a lézer mellett persze megfelelő vetítési felületre is szükség van, de a virtuális billentyűzetet használók sokat panaszkodnak, hogy az így használt asztallap gyakran megfájdítja az ujjaikat.

(Kép eredetije: http://wordlesstech.com/wp-content/uploads/2012/11/Keychain-Laser-Projection-Virtual-Keyboard-3.jpg)
Ha már a hordozható gépeknél tartunk, akkor az is gyakori megoldás, hogy a képernyőre teszik ki a hagyományos billentyűzet képét és így megoldhatóvá válik a csak egérrel való gépelés. (A kép saját készítésű.)

Érdekes ötlet itt is a vezeték nélküli technológia megjelenése. Itt egy teljes értékű billentyűzet áll rendelkezésre, de a megszokott vezeték helyett kizárólag rádióhullámokkal történik a kommunikáció a gépbe dugott (általában USB-s) csatlakozó és a billentyűzet között. A lenti (saját készítésű) képen a billentyűzet és az USB-s csatoló látható.

A legtöbb ilyen eszköz egyetlen mozdulattal kikapcsolható, így nem durva az áramfogyasztása sem.   A kommunikációra pedig gyakorlatilag nincs hatással nincsen semmilyen elektromágneses időjárási anomália.

A hagyományos PC-k mellett megjelentek az egyre kisebb hordozható gépek is. Itt persze a helyhiány miatt sem fért el a normál méretű billentyűzet, így a tervezők kénytelenek voltak kompromisszumot kötni. A lenti (saját készítésű) képen egy Asus Eee netbook billentyűzete látható és a méret miatt egy zöld vonalzó.


2010 tájékán bukkantak fel a flexibilis, azaz tetszőlegesen összehajtható billentyűzetek, amelyet én személy szerint csupán technikai érdekességnek érzek. (Kép eredetije: http://perchengine.com/wp-content/uploads/2011/01/Flexible-Keyboard.jpg)


Persze az okostelefonok elterjedése magával hozta az érintőképernyő elszaporodását is, így a billentyűk akár telefonálás közbeni leütése is igen egyszerű lett! (Kép eredetije: http://us.123rf.com/400wm/400/400/mishoo/mishoo1205/mishoo120500052/13530668-finger-dialing-on-touch-screen-smartphone.jpg)

Itt, a fejezet végén felmerülhet a billentyűzet jövőjének kérdése. Sokan, sokszor megjósolták a klaviatúra halálát, de a jelenleginél megbízhatóbb diktáló szoftverek jelentette majdani kényelemben sem tudom elképzelni, hogy például egy nagy, zsúfolt teremben való programozáskor ne legyen érdemes mindenkinek használni a jó öreg billentyűzetet...