Tamás Ferenc: Hogyan válasszunk böngészőt?


Régebben volt 1-2 komoly rivális böngésző, amelyek többé-kevésbé éles küzdelmet folytattak egymással. Kérdés, hogy most mi a helyzet? Egy másik cikkben látható a böngészők részesedése a (főleg amerikai) piacon, de jogosan lehet feltenni a kérdést: hogyan válasszunk most, 2017. novemberben böngészőt?
Először is tisztában kell lennünk az egyes böngészők előnyével és hátrányával.
- Internet Explorer: Az első böngészőháború nyerteseként kb. 90% volt a piaci részesedése, de a Chrome feltűnésével ez drasztikusan csökkent, majd magát a programot is kivezette a Microsoft. Utolsó fő-verzió: 11.IE logo
Előnyök: ez a Microsoft alapértelmezett böngészője, de a bíróságok ítéletei miatt a Windows telepítése után a cégnek fel kellett kínálnia a böngészőválasztás lehetőségét. Szinte mindennel kompatibilis volt, de ez alaposan elkopott. Régebben egyértelmű volt az összes MS-programmal való kompatibilitás, de más alkalmazásokkal ez már nem volt ilyen egyértelmű. Mostanra csak az MS-kompatibilitás maradt, de a többiből alig valami maradt. Ráadásul a program igencsak elmaradt a frissítésekkel és igen komoly megjelenítési gondjai is vannak, a sebességről nem is szólva. Még egy gond: a legújabb verziók csak a legfrissebb Windows alatt volt hajlandó települni! Egyszóval ezt az alkalmazást nem ajánlom!

- Egde: Az Explorer utódjának kiEdge logokiáltott, de jelenleg elég halványan teljesítő böngésző. Lényeg: az igen halványan teljesítő IE helyett alapjaitól kezdve írt egy böngészőt a Microsoft, ami a Windows 10 hivatalos alkalmazásává lett, de minden előnye mellett is sok sebből vérzik. Azért jellemző a logója is, amin elég egyértelműen látszik az előd…
Előnyök: a kedvelt webhelyeket le lehet menteni a tálcára, valamint a képernyőn megjelenő szöveget fel lehet olvastatni; továbbá lehet jegyzetelni PDF-ekbe, illetve e-könyvekbe. Ezen kívül a szokásos ígéretek a cégtől a hatékonyság, a gyorsaság, illetve az adatbiztonság kérdésében, de jelenleg (2017. nov.) igen kevés még a bővítmény hozzá és ez a többi riválissal szemben jelentős hátrányt!

Firefox logo- Mozilla Firefox: 2009-ben vette át a piacvezető helyet az MS Internet Explorertől és 2011-ig őrizte is, mígnem átvette ezt a helyet az igen agresszíven terjeszkedő és alkalmazkodó Google Chrome. Jelenlegi fő-verzió: 57, amely egy újabb (kiegészítő) nevet kapott, így a hivatalos név jelenleg: Firefox Quantum. Ez a verzió az eddigiekhez képest jelentősen gyorsult és igen kicsi lett a memóriaigénye is!
Előnyök: szinte mindennel kompatibilis, gond nélkül alkalmazkodik szinte mindenhez. Rengeteg kiegészítő és plug-in telepíthető hozzá, de ez néha gondot is jelent. Ha például ismeretlen kiegészítők tömkelegét telepítjük, akkor a program komolyan lelassulhat. A Firefox 2011-ig maradt a kicsi, de hatásos frissítéseknél. Ám 2011 márciusában a Chrome agresszivitása miatt taktikát váltott és úgy 6 hetente adja ki az új fő-verzióját.
A szokásos szolgáltatások (felhasználó követése, jelszavak megjegyzése, cím kiegészítése, űrlapok kitöltése, privát üzemmód, stb.) mellett egyre több újdonsággal rukkol elő, de sajnos az igen gyors fejlesztésnek megvan a hátulütője: sok kisebb-nagyobb hiba is van az egymást túl gyorsan követő kiadásokban. Viszont a rengeteg hasznos kiegészítő miatt mind a mai napig talán ez a legalkalmasabb munkához! (pl: weblap fejlesztés, optimalizálás, Youtube letöltés és konverzió, stb.) Általános böngészésre is hasznos, de nem feltétlenül a legjobb a játékokhoz!

Opera logo- Opera: ez az alternatív böngésző soha nem érte el a 10%-os részesedést, pedig igen sok előnye van! Jelenlegi fő-verzió: 49.
Letöltéshez például kifejezetten csúcstartó, de sajnos a fejlesztések ellenére is komoly gondjai támadnak a játékokkal. A folyamatos fejlesztések dacára sem sikerült komoly sebesség-növekedést elérnie a menet közben pokolira gyorsult fő vetélytársak, a Firefox és a Google Chrome mellett. Ez a böngésző a vetélytársaival szemben csak lassanként állt be a verziónövelési versenybe, így tart most a 49-es fő verziónál. Komoly kihívás viszont, hogy itt található talán a legjobb RSS-olvasó, a többszálú letöltés-vezérlő és az alapértelmezésben beépített torrent-kliens. (A torrent például a többi böngészőnél csak plug-in-ként létezik.) Ha kicsit javítanak a kompatibilitáson (és a marketingen), akkor végre felkúszhat a részesedése!
Érdekes viszont, hogy az Android-eszközökön az Opera az egyik legjobb és leggyorsabb (mobil-)böngésző!

- Google Chrome: a keresőpiac gyakorlatilag egyeduralkodó cége 2008-ban dobta piacra a minimál-desing jegyében fogant böngészőjét, amit iszonyú iramban elkezdett fejleszteni. Jelenlegi fő-verzió: 62.Chrome Logo
A cég emberein kívül senki sem gondolta komolyan, hogy már 2012-ben átveszi az uralmat a böngészők piacán és hamarosan 50% feletti részesedése lesz. Az igen gyors fejlesztés melletti előnye: szinte mindennel kompatibilis. Agresszív marketing-stratégiája miatt igen gyorsan elterjedt és a legtöbb fejlesztéskor már eleve Chrome-kompatibilissé tervezik az internetes alkalmazásokat. Az általános böngészés mellett játékra van kihegyezve, de letölthetőek a megszokott felületek mellett a fejlesztéshez nélkülözhetetlen kiegészítők is; valamint a beépített Chrome-áruházból számtalan jobbnál jobb plug-in és téma tölthető le. Azt már szinte mondani sem kell, hogy automatikusan együttműködik az összes Google-alkalmazással. Ami gond: aránylag kevés a beállítási lehetőség, valamint a túl kevés beépített alkalmazás (ellenpélda: Opera!); valamint a régebbi weboldalakkal is időnként meglehetősen mostohán bánik. További probléma, hogy igen sok a béta-verzió, amit csak jelentős csúszással követ a stabil kiadás, bár az igazat megvallva a béta-verziók is szinte hibamentesek!

- Apple Safari: Hát igen, ez a böngésző bármilyen furcsa, soha nem lett a netezők kedvence, kivéve a Mac-hívek tábora, pedig sokkal nagyobb figyelmet érdemelne! Jelenlegi fő-verzió: 11.
A sebessége elképesztő, ráadásul a legbonyolultabb oldalakat is gond nélkül, villámvágtában adja elő. Eleve minden komolyabb technológiát támogat és szinte mindent gond nélkül megjelenít, de sajnos a cég helytelen marketing-stratégiája miatt mégsem vált népszerűvé!

Összesítve fejlesztéshez leginkább a Mozilla Firefox javasolt, míg általános böngészéshez/játékhoz a Google Chrome, ám letöltéshez az Opera! Ha pedig valami rejtélyes okból sehol sem működne egy weboldal (időnként pl. egyes magyar kormányzati oldalaknál ez előfordul), akkor érdemes bevetni a jó öreg Internet Explorert. A fentiek bizonyítékául szeretném megmutatni a saját gépem asztalának kis részletét:© TFeri.hu, 2013.
Újraírva: 2017.nov.