Tamás Ferenc: Mobilok története

 

Ma (2013.ápr.3.), amikor ezt a cikket elkezdem írni a világsajtó a legelső mobilhívás 40. évfordulóját ünnepli. Már régóta terveztem, hogy írok egy cikket a mobiltelefóniáról, úgy érzem, hogy eljött az ideje...

2016. áprilisban a cikket folytattam és frissítettem. Újabb verzió: 2017. május, majd 2017. szeptember.

Korai készülékek

Mobil 1938

1938

Szóval, a legelső hordozható rádiótelefon még AM-hullámokat használt 1938-ból és persze katonai célokra használták. Kifejlesztő: Signal Corps Mérnöki Laboratórium az USA hadseregének számára. (Fort Monmuth, New Jersey állam, USA). A készülék típusa: SCR-194 és -195. (Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

Gyakorlatilag ez tekinthető a legelső "walkie talkie" készüléknek, bár súlya 25 font (kb. 11 kg) volt és kb. 5 mérföld (kb. 8 km) hatótávolsága. Ezt a készüléket igen széles körben használták a II. világháborúban a katonák.

mobil 1940

1940

Aztán a világháború miatt jött a hadsereg számára kifejlesztett Motorola készülék, az SCR-300-as rádióadó. Ez a készülék immáron 32-38 fontot nyomott és kb. 3 mérföldes sugárban volt használható.

Ez váltotta fel a régebbi SCR-194 és -195-ös típust. A II. világháborúban közel 50ezer készüléket használtak a szövetséges csapatok.

(Kép eredetije:

http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

Mobil 1942

1942

A következő lépést megint a Motorola tette meg, amikor kifejlesztette a legelső kézi "walkie talkie"-t, az SCR-536-ost. Nagyjából 130 ezer darabot használtak fel a háború során.

A technikai részletekre visszatérve a súly mindössze 5 font volt, ám a hatótávolsága is csupán 1 mérföld körül volt szárazföldön, illetve 3 mérföld a víz felett.

Többen ezt a típust nevezik a 0. generációs hordozható rádiótelefonnak.

(Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

mobil 1946

1946

A háború végeztével a fejlesztők áttértek az üzleti megvalósításra. A Bell Telefontársaság kifejlesztette a legelső üzleti mobil telefonszolgáltatást, a "Mobil Telephon System"-et (MTS).

Az eredeti modell elég súlyos volt: 80 font ! Ráadásul csupán az AT&T vonalain belül lehetett használni.

A szolgáltatás nem volt olcsó, havi 30 $ (ez mostanság kb. 330 $-nak számít), ráadásul ott voltak a nem olcsó percdíjak is. A borsos ára miatt nem terjedt el igazán, de használták kamion-flotta irányítók és üzletemberek egyaránt. (Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

 


1950-es és 1960-as évek

mobil 1956

1956

Az Ericsson vezette be a világ legelső, automata mobiltelefon-rendszerét Svédországban. A készülék kb. 40 kg-ot nyomott és értelemszerűen "Mobil Telephone A"-nak nevezték (MTA). A készüléket eleve úgy tervezték, hogy autóba be tudják építeni. Csak pár száz előfizető volt, főleg magas jövedelmű ügyvédek és orvosok Stockholmban és Göteborgban. A felhasználóknak csupán számokat kellett beütniük a tárcsázáshoz az addigi manuális kontroll helyett. A rendszer a 160 MHz-es sávban működött, impulzusos jelátalakítást alkalmazott a bázisállomás és a célállomás között. (Kép eredetije: http://www.netprolive.com/cellphones.php )

mobil 1964

1964

A Bell-féle telefon továbbfejlesztéséből született meg az elő-celluláris „"Fejlesztett Mobil Telefon Szolgáltatás" (Improved Mobil Telephone System = IMTS), amit elsősorban autótulajdonosoknak ajánlottak, ráadásul volt kihangosító gombjuk is. Ez a Motorola készülék "csak" 40 fontot nyomott, fele annyit, mint az elődje.

Bár az évek során ezt a súlyt sikerült 20 fontnyira lenyomni, de soha nem sikerült tömegtermékké tenni főként a még mindig magas árak miatt.

(Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

 

 


1970-es és 1980-as évek

Motorola DynaTEC

1973

Április 3-án, a Motorola mérnöke, Martin Cooper a New York-i utcán sétálva (NEM autóban!) bonyolította le a világ első igazi utcai mobilhívását. A hívott fél a rivális cég, a Bell Labs egyik vezetője, Joel S. Engels volt. Az első mondatok pedig a következők: "Joel, Itt Marty Cooper, egy celluláris telefonról hívlak, igazi, kézi mobiltelefonról". A beszélgetés egy hosszú csönddel folytatódott, majd a rivális udvariasan reagált a hívásra. Cooper ráadásul csaknem lelépett a járdáról egy arra haladó taxi elé, csak egy ott lévő riporter húzta vissza. Erről szóló rövid riport:

#!, illetve: http://index.hu/tech/cellanaplo/2013/04/03/negyven_eves_a_mobilhivas/. A New York-iak elmondása szerint ledöbbentek attól, hogy valaki sétálás közben telefonál. Aznap még több hívást is lebonyolított a készülékről és a helyszínen lévő újságíróknak is megengedte, hogy a készüléket kipróbálva meggyőződjenek annak működőképességéről.

A készüléke közel 1 kg-ot nyomott. Neve: DYNamic Adaptive Total Area Coverage, azaz dinamikus adaptív teljes területi lefedettség, azaz DynaTEC. A LED-kijelzős készülék teljes neve: Motorola DynaTEC 8000 X, kezdeti ára: 3995 $ volt. Méretei: 33 x 4,5 x 9 cm; 1 órányi beszélgetést és 8 órányi elérhetőséget kínált. (Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

Nokia Mobira Senator

1981

Az Ericsson bevezeti az első modern mobiltelefon-rendszert, a Nordic Mobile Telephony-t (NMT). Ezzel döntő szerepet játszott a GSM-rendszer 1991-es világszabadalommá válásában. Érdekes, hogy ez a rendszer már képes volt nemzetközi roamingra is.

Ám a legnagyobb probléma ekkor még az volt, hogy a létrejövő első generációs rendszerek nem voltak kompatibilisek egymással, mivel a NMT 450 Mhz-en működött, az amerikai AMPS 800 MHz-en, és a pár országban bevezetett TASC rendszer 900 MHz-es volt.

A rendszer egyik jellemző típusa volt az 1982-ben piacra dobott Nokia Mobira Senator a maga 22 fontos súlyával és táskaszerű kialakításával. (Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

Motorola DynaTEC kereskedelmi

1983

10 évvel a prototípus, a Motorola DynaTEC után piacra dobták a kereskedelmi verziót is. A készülék csaknem 2 fontot nyomott, majdnem 4000 $-ba került (kb. 9000$ most), ezért igen kevesen engedhették meg maguknak. Észak-Amerika első (1G-s) analóg mobilhálózata is létrejött, az AMPS. A konkrét indítás az Ameritech cég követte el Chicagóban. (Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

Motorola DynaTEC kereskedelmi

1984

A nagyobb készülékekhez visszatérve a Mobira Talkman biztosított hosszabb beszélgetési időt kicsit alacsonyabb áron. A DynaTEC-hez képest ez a miniatűr "bestia" több órányi beszélgetést tudott biztosítani.

(Kép eredetije: http://www.pcworld.com/article/173033/cell_phone_evolution.html )

Friedhelm Hildebrand és Bernard Ghillebaert (német és francia mérnökökről van szó) kitalálják a rövid szöveges üzenetet, az SMS-t. (Short Massage Service) Ez számított a GSM-rendszerek egyik legfőbb védjegyének. Az alapötlet az volt, hogy az elég terhelt digitális hálózatokon ellenőrizzék a jelátviteli lehetőségeket, de ehhez nem kellett sávfoglaló hanghívás, hanem elég volt egy minimális jelátvitelt generáló rövid szöveges üzenet is. Az üzenet hossza eredetileg 128 karakter volt, ám ezt hamarosan 140-re, majd 160-ra bővítették.

Motorola MicroTAC

1989

A DynaTEC sikere után a Motorola kifejlesztette és piacra dobta a sokkal kisebb és sokkal könnyebb MicroTAC készülékét. A MicroTAC egy helytakarékos ötleten alapul: a Motorola mérnökei egy szükség szerint ki-behajtható részben helyezték a mikrofont, így tudták radikálisan csökkenteni a méretet. Ez a flip-koncepció a mai modern telefonokban is tovább él. Megjegyzés: ez a telefon kora legmodernebb és legkisebb telefonja volt a saját idejében.

(Kép eredetije: http://www.pcworld.com/article/173033/cell_phone_evolution.html )

1989 - Itthon

Westel 450Megalakul a Westel Rádiótelefon Kft., amely a legelső hazai mobiltelefon szolgáltatást nyújtotta a 0660-as előhívó segítségével még 450 MHz-en. Az alapító okiratot 1990. május 23-án írták alá, így a cég a Matáv 51%-os és a US West 49%-os tulajdona lett. A szolgáltatás kezdete 1990. okt. 15-e 3 bázisállomással és egy önálló digitális központtal. Az első hazai hívást Bod Péter Ákos akkori ipari és kereskedelmi miniszter kezdeményezte, aki a sajtó nyilvánossága előtt felhívta Dan Quayle-t, az USA alelnökét. A telefon eleinte igazi luxuscikknek számított, mivel a táskányi készülékért 140 ezer forintot kellett fizetni, a csatlakozási díj 75 ezer Ft volt, míg a legolcsóbb havidíj is 6 ezer Ft volt. A hívásért pedig nem csak a hívónak, hanem a hívottnak is fizetnie kellett. (Az átlagkereset: 10 ezer Ft volt!) A cég eleinte csak Budapesten szolgáltatott, de 1991-'92-ben sorra terjeszkedtek vidéken is viszonteladói hálózatot kiépítve. 1993-ra már az ország nagy részén használható voltak a Westel 0660-as telefonjai.

 

 


1990-es évek

Motorola International 3200

1992

A Motorola International 3200 volt a legelső kézi digitális mobiltelefon, ami 2G-vel titkosított hálózatot használt. (Ez volt az 1991-ben debütált GSM-technológia.)

(Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

IBM Simon

1993

Valószínűleg a világ legelső okostelefonja az IBM Simon volt, ami egyben volt mobiltelefon, személyhívó, fax, és PDA. Ez magában foglalt egy naptárt, címjegyzéket, számológépet, jegyzettömböt, e-mail klienst, pár egyszerűbb játékot, valamint egy érintőképernyőt QWERTY-billentyűzettel. Eredeti ára 899 $ volt, ami ma kb. 1300 $-t jelent.

(Kép eredetije: http://www.androidauthority.com/ibm-simon-birthday-134255/ )

Motorola 2900

1994

Az 1990-es évek klasszikus amerikai autótelefonja a Motorola 2900-as volt. A táska egy adóvevőt és egy akkumulátort tartalmazott, valamint a felhasználó által igen könnyen működtethető vezetékes készüléket. A tulajdonosok a táskát akár a vállukon is vihették, de a táskát leginkább autós használatra tervezték. Bár voltak a piacon kisebb készülékek is, ez a táskatelefon igen népszerű volt a '90-s években köszönhetően a hosszú beszélgetési időnek és a nagy hatótávolságnak. Az erős elemeknek köszönhetően a táskatelefon nagy erővel tudta továbbítani a jelet a még viszonylag messze lévő mobiltoronynak. Ez különösen fontos volt akkoriban, amikor a mobiltelefonok még korántsem voltak olyan elterjedtek, mint manapság. A telefonok eleinte az 1G-s hálózatokon működtek, de később áttelepedtek a 2G-s területekre is. (Kép eredetije: http://www.pcworld.com/article/173033/cell_phone_evolution.html )

1994 – Itthon

Pannon GSM Piacra lép a két konkurrens szolgáltató, a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. (0630) és a Pannon GSM Rt. (0620). Westel 900
Motorola StarTAC

1996

A TAC-széria még nem ért véget, mivel a Motorola ekkor dobta piacra az első kinyitható telefonját, a -et. Összehajtható formája miatt kagylóhéjnak is hívták, mivel hasonlított egy nyitott és zárt kagylóhéjra. Eleinte ez a készülék is az 1G-n futott, de végül a 2G-s hálózatokon is futott.

(Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1)

Állítólag a telefont a Star Trek sorozatban lévő kommunikátor formája ihlette meg.

James T. Kirk

Képen: James T. Kirk, a USS Enterprise űrhajó kapitánya a Star Trek sorozatból, kezében egy kommunikátorral.

(Kép eredetije: http://scifipulse.net/2010/07/new-trek-communicator-app-ready-to-beam-into-your-iphone/ )

Nokia 9000-es Communicator

1997

Bár az IBM Simon igen jó volt, de a Nokia 9000-es Communicator volt az első igazi sok mindenre alkalmas okostelefon. Ez volt a legelső telefon, amit bátran lehetett kicsi miniszámítógépnek nevezni, habár elég korlátozott volt az internet-hozzáférése. A telefon hosszában való kinyitásakor napvilágra került az LCD-képernyő és a teljes QWERTY-billentyűzet.

CPU: Intel 386-os széria, 8 MB memória. Képességek: faxok/e-mailek küldése és fogadása, 160 karakteres SMS, korlátozott web-hozzáférés, PDA-szerű személyi asszisztens.

(Kép eredetije: http://www.pcworld.com/article/173033/cell_phone_evolution.html )

Nokia 8810

1998

Megjelent az első külső antenna nélküli telefon, a Nokia 8810-es. A Nokia mérnökei oldották meg először az antenna elrejtését a telefon belsejébe. Ráadásul esztétikailag is újdonságot hozott a szétcsúsztatható billentyűzetével. Súly: 118 gramm (sima elemmel), 98 gramm (lítium elemmel). Méretek: 107 x 46 x 18 mm. Képernyő: kontrasztos és fényes, grafikus, 5 sornyi szöveg vagy számok megjelenítésére alkalmas. Beépített infravörös kapcsolat, PC-kapcsolat lehetősége, 250 név és telefonszám tárolása, SMS. Beépített GSM-kapcsolat. 32 nyelven volt hozzáférhető. (Kép eredetije: http://nokiamuseum.info/nokia-8810/ )

Nokia 3210

1999

Minden idők egyik legsikeresebb telefonja volt a Nokia 3210-es a maga 160 millió eladott példányával. Ez volt az egyik legelső telefon, amely képes üzenetek továbbítására is alkalmas volt és a marketing-szempontok miatt főleg a fiatalokat célozták meg vele (sikerrel).

Súlya: 151 gramm. Méretek: 123,8 x 50,5 x 16,7-22,5 mm. Frekvenciasáv: 900/1800 MHz. Memória: 146 KB. Kijelző: 5 soros, 84 x 48 pixeles, monokróm. Beszélgetési idő: 5 óra, készenléti idő: 260 óra. Csengőhang: 40 db, de több is letölthető. Infra: nincs. Menürendszere kifejezetten egyszerű, igen jól értelmezhető. A funkciógombokkal a telefon igen könnyen kezelhető, mai szóhasználattal egyszerűen felhasználóbarát. (Kép eredetije: http://nokiamuzeum.hu/nmm_nokia_3210.htm )

Nokia 7110

Másik 1999-es telefon a Nokia 7110-es, ami az első Wireless Application Protocol-ra (WAP) alkalmas telefon volt. Ez egy elég korlátozott, főleg szöveges hozzáférést nyújtott az internethez az egyszerűbb eszközök számára. Bár a WAP gyakorlatilag megbukott, de ez a telefon mégis forradalmi lépés volt az internet-képes mobiltelefonok világában. Súly: 141 gramm. Méretek: 125 x 53 x 24 mm. Telefonkönyv mérete: 1000 név.

(Kép eredetije: http://www.pcworld.com/article/173033/cell_phone_evolution.html )

Benefon Esc!

A harmadik telefon a Benefon Esc! készüléke volt, amelybe elsőként integráltak GPS-t, így a sokat utazó autósok számára volt igen komoly segítség. Főleg Európában adtak el belőle. (Kép eredetije: http://www.webdesignerdepot.com/2009/05/the-evolution-of-cell-phone-design-between-1983-2009/ )

1999 – Itthon

VodafoneÉv végén piacra lép a harmadik szolgáltató, a Vodafone (0670). Az így háromszereplőssé vált piacon erősen csökken a 0660-as Westel részesedése és a társaság 2002-ben már veszteségessé válik, majd az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Matáv között született megállapodás miatt a Westel 0660-as koncessziós szerződése módosításával a szolgáltatás 2003. június 30-án megszűnt.

 


2000-es évek

Sharp J-SH04

2000

A Sharp ekkor dobta piacra Japánban az egyik legelső kamerás telefont J-SH04 néven. A kamera mindössze 0,1 megapixeles képet tudott készíteni. Bár többen az Olympusnak tulajdonítják az elsőséget a digitális képátvitel megoldásában a Deltis VC-1100-as miatt, de a valódi képátvitelt egy kereskedelmi hálózaton belül a Sharp készüléke oldotta meg. Jellemzők: beépített CCD-érzékelő és kép-postázó képesség. Ez tekinthető az MMS előfutárának. (Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

Ericsson T68

2001

Megjelent az Ericsson T68-as, a legelső telefon, amelynek színes volt a kijelzője.

(Kép eredetije: http://www.webdesignerdepot.com/2009/05/the-evolution-of-cell-phone-design-between-1983-2009/ )

RIM BlackBerry 5810

2002

Bár az RIM BlackBerry 5810-es nem a legelső BlackBerry eszköz volt, de ez volt az első olyan adatkezelő eszköz, amelybe egy mobiltelefont építettek bele. Az azonnali e-mail és napirend-hozzáférés volt a kibocsájtó cég legfőbb célja, amivel a szakemberek között széles vevőközönségre talált. Hátrány: nem volt hangszórója, illetve mikrofonja.

(Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

Sony-Ericsson P800

Megjelent a Sony-Ericsson P800-as készüléke, amely érintőképernyőt használt és immáron 128 Mbyte (tovább nem bővíthető) memóriát is befogadott.

(Kép eredetije: http://www.webdesignerdepot.com/2009/05/the-evolution-of-cell-phone-design-between-1983-2009/ )

Nokia 7600

2003

Megjelent a Nokia 7600-as, az egyik legelső 3G-képes telefon, ami tudása mellett különleges formatervezésének köszönheti sikerét.

(Kép eredetije: http://www.pcdistrict.com/nokia-7600-prod133749.html )

Motorola RAZR

2004

A következő nagy népszerűségnek örvendő kamera-telefon a Motorola RAZR volt, amelyet az egyik legelső „divattelefon”-ként adtak el kb. 50 millió példányban 2006 közepéig. A külsője új lökést adott a mobilok tervezésének. Jellemzők: igen nagy képernyő, kagylóhéjszerű kialakítás, beépített kamera, elegáns és lapos billentyűzet, valamint multimédiás képességek. Sikerében az erős műszaki jellemzők mellett a sikeres formatervezés játszott döntő szerepet.

(Kép eredetije: http://www.pcworld.com/article/173033/cell_phone_evolution.html )

2004 - Itthon

A Westel arculatváltás miatt felveszi a többségi tulajdonosa, a Deutsche Telekom márkanevét, a T-Mobile-t.

T-Mobile

Motorola ROKR E1

2005

Megjelent a Motorola ROKR E1-es, a legelső zenelejátszásra képes mobiltelefon, ami nem lett olyan sikeres, mint az Apple, de mégis ebben a kategóriában ez volt az első. Jellemző, hogy 100 számot lehetett rajta lejátszani.

(Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

Apple iPhone

2007

Steve Jobs bemutatja az Apple iPhone-ját, egy forradalmi újdonságnak számító érintőképernyővel. Sikere megrengette a mobilvilágot. Bár nem ez volt a legelső okostelefon, de ez volt az első olyan kezelőfelülettel rendelkező telefon, ami teljes 3G-s technológiát alkalmaz, bár az már 2001-től elérhető. Az iPhone nem csupán egy mobiltelefon, hanem egy tényleges zsebben hordható miniszámítógép, egy játékkonzol és egy multimédia-lejátszó eszköz. További előnyként azonnali hozzáférést biztosít az internethez: e-mail, Facebook, Twitter, Youtube és minden más szolgáltatással bárhol, ahol elérhető az internet. A többi cég igyekszik követni a készülékeivel divatot is diktáló Apple-t.

HTC Dream

2008

Az év újdonsága a Google Android operációs rendszerét futtató első okostelefon a HTC Dream szétcsúsztathatós típusú készüléke volt. QWERTY-billentyűzete mellett teljes értékű böngészővel is rendelkezett, valamint Gmail, Youtube és sok egyéb szolgáltatással. Másik neve: T-Mobile G1 Phone.

(Kép eredetije: http://androinica.com/2009/02/slightly-modified-htc-dream-heading-to-spain-via-telefonica/ )

 


2010 és utána

HTC Evo 4G

2010

A 4G rohamos előretörését jelzi, hogy a szolgáltatást használó HTC Evo 4G telefon volt az első, amely WiMax hálózaton működött. Android 2.1-es operációs rendszere mellett hatalmas kijelzővel rendelkezik, 8 MP-es kamerával, HD videó rögzítéssel, mobil Hotspot lehetőséggel és HTC érzékelőkkel.

(Kép eredetije: http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1 )

2010 - Itthon

A Pannon, miután a magyar hatóságok engedélyével 2002-ben részvényeinek 100%-a a norvég Telenor kezébe került, befejezte az átalakulást és nevében is Telenor lett.

Telenor

LG Optimus 2X

2011

A kínálat hihetetlenül megnő, ahogy a mobiltelefon előfizetések száma is. A piac igen széles, így a belépő szintű pár ezer Forintot kóstáló feltöltőkártyás telefonoktól az igen széles középkategórián keresztül a méregdrága csúcskészülékekig minden kapható. A készülékekben egyre gyakoribb a megszokott BlueTooth és WiFi mellett a gyorsulásmérő, a digitális iránytű, a közelségérzékelő, a giroszenzorok és a GPS. Megjelentek a kétmagos telefonok, amelyben az egyik legelső készülék az LG Optimus 2X volt, amelyben egy kétmagos Tegra CPU dübörög.

(Kép eredetije: http://www.pcworld.com/article/213942/lg_launches_first_dualcore_phone.html )

Apple iPhone 5

2012

A csúcskategóriás mobilok között megjelenik az Apple iPhone 5, amely igen biztató eladási adatai mellett sem biztos, hogy akkora siker lesz, mint a régebbi iPhone termékek; mivel a trendet már nem diktálja, hanem csak követi. A CPU teljes egészében Apple-kézben lévő fejlesztés (kétmagos, 1,2 GHz-es Apple A6), a képarány most először nem 4:3-as, ráadásul az Apple Store-ból hihetetlen választékú programmennyiséggel bővíthetjük a telefon amúgy sem kicsi tudását. Méret: 123,8 x 58,4 x 7,6 mm. Tömeg: 112 gramm. Kijelző: 4 colos, 1136 x 640 pixel. Kamera: 8 MP. Videofelvétel: 1080p. (Kép eredetije: http://www.geeks.hu/files/imagecache/large/images/content/1214_iphone_5.jpg )

Microsoft Lumia 650

2013

A Microsoft megvásárolta a Nokia telefongyártó részlegét 5,44 milliárd euróért, amely összeggel igen komoly szabadalmakhoz is hozzájutott. A Nokia, mint márkanév is megszűnt, helyette minden finn eredetű telefon felvette a Microsoft nevet. (Pl.: Microsoft Lumia) A telefonokba természetesen mobil Windows operációs rendszer kerül. (Képen: Microsoft Lumia 650 – kép forrása: https://www.microsoft.com/hu-hu/mobile/keszulek/lumia650-dual-sim/)

Alig 2 évvel később kiderült, hogy a vétel hatalmas hiba volt. A mobil Windows platform haldoklik és a készülékek nem tudnak komoly szeletet kihasítani a piaci tortából.
Samsung Galaxy Round

2014

Sorra jelennek meg a hajlított kijelzős telefonok, valamint a többmagos készülékek is egyre elérhetőbb áron kaphatók. (Képen: Samsung Galaxy Round – kép forrása: http://mobilarena.hu/hir/galaxy_round_hajlitott_kijelzovel.html) A klasszikus 32 bites készülékek mellett kaphatóak már a 64 bitesek is. Mindkét verzió 2- illetve 4-magos kivitelben is hozzáférhető. A kamerák elérik a 15-20 megapixeles felbontást és egyre gyakoribb az első-hátsó kettős kamera. A komolyabb képernyők Amoled, Super Amoled, vagy Retina kijelzősök. Az operációs rendszerek között a klasszikus Android és iOS mellett éldegél a Windows Phone, valamint a BlackBerry, a Firefox OS, az Ubuntu Touch, … A készülék-eladási listák élén az Apple iPhone 5 és 4-es modellje, valamint a Samsung Galaxy S5 és S4 mellett megjelenik a kínai Xiaomi is igen komoly számokkal. Megjelennek az igen nagy képernyővel rendelkező „phabletek”, amelyek az angol phone (telefon) és tablet összeolvadását jelentik.

Hazánkban sorra jelentik be a szolgáltatók a 10 ezer Forint körüli tarifákon a korlátlan hívást és SMS-t tartalmazó csomagokat, amelyek elég korlátozott adatmennyiséget tartalmaznak. Ellenben az alternatív UPC mobil szolgáltató már korlátlan internetet biztosít, ráadásul elkezdte a bárhol elérhető UPC Wi-Free szolgáltatást is, amellyel mindenhol szabadon csatlakozhat a UPC-s előfizető a Wi-Fi-re, ha van valahol elérhető közelben ilyen
Sony XPeria M4 Aqua

2015

Hazánkban is megjelennek az EU-n belüli roaming-díj mentes tarifacsomagok. A legtöbb készülék már eleve 4G-s hozzáférést biztosít és egyre megfizethetőbbé válnak a nedvességálló telefonok is. (Képen a vízálló Sony XPeria M4 Aqua – kép forrása: http://www.sonymobile.com/hu/products/phones/xperia-m4-aqua/) Az egyre többet fogyasztó telefonok miatt hirtelen betörnek a vésztöltők (power bank), amelyek segítségével könnyen, gyorsan, de főleg hálózati csatlakozás nélkül lehet újra energiát adni a készülékeknek. A magyar szolgáltatók is elkezdik komolyan venni az adatszolgáltatást, így sorra jelennek meg a televíziózást is nyújtó csomagok. Az eddig csak pár apróságot tudó technológiai érdekességként mutogatott okosórák egyre többet tudnak és egyre elérhetőbb az áruk, Technológiai érdekességként viszont megjelentek a csak telefonálásra és SMS-re használható, de ütésálló, vízálló és igen strapabíró olcsó telefonok is. (pl.: CAT B25).

Samsung Galaxy S7

2016

A két csúcsmodell a Samsung Galaxy S7, illetve az Apple iPhone 7. Ez mellett kell számítani – többek között - a következőkre is: LG G5, Huawei P9, Sony Xperia Z6, Xiaomi Mi 5. (Képen: Samsung Galaxy S7 – kép forrása: http://www.samsung.com/hu/consumer/mobile-devices/smartphones/galaxy-s/galaxy-s7/) Jól látható, hogy a telefonkínálat egyre nagyobb és bár a csúcskategóriák ára borsos, de a legtöbb gyártó komoly szereplőket biztosít az olcsó kategóriákban is.

Hazánkban bár szépen lassan mennek lefelé az előfizetések árai, de változatlanul igen népszerűek a feltöltőkártyás csomagok is. Viszont ezek az árak a hazai fizetésekhez képest még mindig sokkal magasabbak, mint az EU-s fizetésekhez mértek.
Samsung Ger S3 Frontier

2017

Az EU hatalmas lépésre szánta le magát, hiszen június 15-én megszűntek az EU-roaming díjak, így lényegesen olcsóbbá vált a telefonálás. Egyre népszerűbb a 4G, így vele együtt kezdenek elterjedni a komoly adatforgalmat is tartalmazó előfizetési csomagok is. Ezzel együtt egyre növekedtek a kijelzők és a belső tárhely méretei, de ezzel együtt csökkent a telefonok vastagsága és (némileg) az ára. Legnépszerűbb gyártók (hazánkban): Samsung, LG, Nokia, Huawei, Apple, HTC, Lenovo, Sony. A Windows Phone lakossági üzletága padlót fogott, a forgalmazása gyakorlatilag megszűnt. Ezzel együtt egyre elérhetőbbé váltak az okosórák és a velük együtt egyre jobban elérhető „okos” eszközök is. (Képen: Samsung Gear S3 Frontier – kép forrása: http://www.samsung.com/hu/wearables/gear-s3-frontier/)

Megjelent a kiterjesztett valóságra alapuló (AR) telefonok első fecskéi (Asus Zenfone AR, Sony Xperia XZ1, Apple iPhone X). Ezen telefonokban az arcfelismerés úgy működik, hogy egy fényforrás több ezer láthatatlan pontot vetít az arcunkra, amiket egy infravörös kamera olvas le. A kiterjesztett valóságot persze a játékgyártók is kihasználják, valamint a tárgyak térbeli szkennelése is nagy lökést adhat egy csomó alkalmazáshoz.