Képformátumok: WebP


A WebP egy elég új, veszteséges tömörítést alkalmazó képformátum, melyet a Google fejlesztett ki, hogy ezzel is csökkentse a hálózati forgalom hatalmas szeletét adó képek méretét. Magát a formátumot 2010-ben jelentette be a cég a Chromium blogján. A fejlesztés deklarált célja: a JPG-nél is kisebb képek tárhely-igényű létrehozása. 2011. október 3-án a Google már azt is bejelentette, hogy ez az új formátum támogatja az animációt is (a RIFF konténer-formátum segítségével), az ICC profilokat, az XMP meta-adatokat (egészen 16384x16384-es óriásképek előállításáig). 2011. november 8-án kezdett kísérletezni a Google a veszteségmentes tömörítéssel, valamint az átlátszóság támogatásával (az alfa csatorna segítségével) – veszteséges és veszteségmentes módban egyaránt. A Google mérési eredményei szerint az internetes található képek esetén a PNG-ből WebP-be konvertálás a képek tárhelyigényét 45%-kal csökkenti, illetve 28%-kal a Pngcrush vagy a Pngout eljárás alkalmazásakor.
A Google javaslata a WebP formátum használata a méltán népszerű GIF helyett, mivel itt már 24 bites a színmélység, de megmaradt az átlátszóság, illetve vannak keretek, valamint veszteséges és veszteségmentes tömörítés is. A Google számításai szerint a WebP tárhely-igénye 64%-kal kevesebb, mint az animált GIF-é, illetve 19%-kal kisebb veszteségmentes tömörítés esetén.
A friss formátumot elsőnek a Chromium támogatta, majd szinte azonnal jött a Google Chrome böngésző is (17-es verziótól felfelé a veszteséges verziót, illetve 23-tól felfelé a veszteségmentest). Később csatlakozott az Opera (11.10-től felfelé veszteséges, illetve 12.10-től felfelé a veszteségmentes), illetve a Pale Moon, de az összes WebM-alapú böngésző támogatja a formátumot. Az animált verziót a Chrome 32-től támogatta, míg az Opera csak 19-től. A grafikus programok között a Picasa (3.9 és feletti verzió), PhotoLine, XnView, IrfanView a lényeges. Egyes alkalmazások (pl.: PhotoShop) eleinte csak egy ingyenes plug-innal voltak képesek támogatni a formátumot, de pár évvel később ez a probléma megszűnt. Immár nem okoz gondot a WebP kezelése a lényegesebb programok egyikének sem (pl.:  GIMP, Paint.NET, Windows Photo Viewer, MS Office 2010, …)
Végül egy példa: a cikk korábbi részében már felhasznált Einstein-es kép eredetije 523.222 byte (1280x960 pixel JPG-ben). Ezt veszteségmentes WebP-be konvertálva a méret 1.043.168 byte lett, mag az alapértelmezett 75%-os tömörítéssel mindössze 32.720 byte. A legjobb az egészben az, hogy nem volt érezhető minőségromlás!

Felhasznált szakirodalom:
–    Bevezetés a képformátumok témakörébe: http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/ae/0/25218/index.html
–    https://en.wikipedia.org/wiki/Tagged_Image_File_Format
–    https://hu.wikipedia.org/wiki/Tagged_Image_File_Format
–    https://partners.adobe.com/public/developer/en/tiff/TIFF6.pdf
–    http://www.fileformat.info/format/tiff/egff.htm
–    http://www.digitalpreservation.gov/formats/fdd/fdd000022.shtml
–    https://en.wikipedia.org/wiki/WebP
–    http://dotwhat.net/file/extension/webp/10843
–    http://blog.chromium.org/2010/09/webp-new-image-format-for-web.html
–    https://developers.google.com/speed/webp/faq?csw=1
–    https://developers.google.com/speed/webp/faq?csw=1#how_can_i_judge_webp_image_quality_for_myself
–    http://forums.getpaint.net/index.php?/topic/21773-webp-filetype-2013-04-06/
–    http://www.xnview.com/en/xnview/#formats

(c) TFeri.hu, 2009.

Felújítva: 2016.