Tamás Ferenc: Hangformátumok – RA

(RA = Real Audio)

A formátumot a Real Networks fejlesztette ki 1995 áprilisában, de azóta is folyamatosan használják, mint a streaming audió alapformátumát. Az RA egy a mobiltelefonokban és a digitális televíziókban is használt kódolási forma, ahol is az audió letöltése és lejátszása egyidejűleg lehetséges. Másképpen az adás letöltésével egy időben el lehet kezdeni a lejátszást és elegendő sávszélesség esetén a lejátszás zökkenőmentesen folytatható. Ez a lehetőség tette zenei rádiók, beszélgetős műsorok, távoktatási programok és egyéb élő események ideális formátumává az RA-t. A gyakorlatban kiderült, hogy a még megfelelő minőségű zenéhez nem kell hatalmas sávszélesség, így igen sok internetes, illetve közösségi rádiónak is ez lett az alapformátuma. Ez a hatalmas népszerűség a 2005-2010 között már vesztett sikeréből, mivel ekkor nőttek meg radikálisan a sávszélességek és így a jobb minőségű tartalmak is sugározhatóak lettek. Például az angol BBC 2009-ig főképpen az RA-t használta, de már 2011-ben elhallgatott az utolsó ilyen formátumú adás.

Az RA másik lehetősége, hogy a streamelt adás mellett SMIL (szinkronizált multimédia integrált nyelv), illetve RAM (real audio meta-adat) adatokat is sugározható. A SMIL és RAM fájlok egyaránt tartalmazhatnak kis méretű szöveges adatokat, amelyeket ráadásul az audió folyam mellé lehet linkelni. Így ha a felhasználó kattint egy ilyen linkre, akkor az alapértelmezett böngésző letöltheti a SMIL, illetve a RAM fájlban lévő szöveges tartalmat, illetve megnyithatja a médialejátszót. Ez a funkció különösen fontos hosszabb zenei (adat)folyamatok lejátszásakor, mivel például teljes zeneművek lejátszásakor lehetővé teszi az egyes zeneszámok egymás utáni lejátszását.

Fontos információ, hogy a Real Audio lejátszási sebessége az internettől teljesen független, bár ez azért nem teljesen igaz. Gyakorlatban a Real Audio szerverek által sugárzott tartalmak esetén a lejátszás sebessége a HTTP/webszerverektől függ – ráadásul a két szerver sebessége gyakran nincsen megfelelően összehangolva.

A használatos kiterjesztése: .RA – már a kezdetektől fogva ez a csupán (zenei) hangokat tartalmazó alapformátum. 1997-ben a RealNetworks kifejlesztette a képi anyagot is tartalmazó RealVideo formátumot, amely mint az audió és videó kombinációja a RealMedia, röviden .RM formátumot kapta. Azonban a technikai fejlődés során a videó fájlok önállósultak és (akár hanggal, akár hang nélkül), de megkapták az önálló .RV (real video) formátumot, illetve a VBR fájlok jobb feldolgozhatósága miatt a .RMVB kiterjesztést is. A cikkben már korábban is történt utalás arra, hogy a meta-adatokat tartalmazó .SMIL, illetve .RAM formátumok szintén ide kapcsolhatóak.

Hivatalos lejátszó a RealNetworks által kifejlesztett RealPlayer SP, ami már tucatnyi verziót is megélt és számos platformra is hozzáférhető. A sikere miatt számos weboldalon is előszeretettel alkalmazzák. Nem hivatalos lejátszók is vannak, ezek között érdemes megemlíteni az MPlayer-t, a VLC Media Player-t és a Real Alternative-ot. Érdemes megjegyezni, hogy ezek közül szinte mindegyik képes a lejátszás mellett a saját számítógépre is rögzíteni a teljes adatfolyamot.

Használt kodekek:

Kodek

Teljesebb név

RA verzió

lpcJ, 14_4

IS-54 VSELP

RealAudio 1

28_8

G.728 LD-CELP

RealAudio 2

dnet

Dolby AC3

RealAudio 3

sipr

Sipro Lab Telecom ACELP-NET

RealAudio 4 és 5

cook

G2/Cook Codec

RealAudio 6

atrc

Sony ATRAC3

RealAudio 8

raac

MPEG-4 LC-AAC

RealAudio 9

racp

MPEG-4 HE-AAC

RealAudio 10

ralf

RealAudio Lossless Format

RealAudio 10

 

Felhasznált irodalom: