CRT monitorok működési elve

 

A monitorok őskövületének is nevezik ezt az ormótlan, robusztus megjelenésű, hatalmas méretű és kiadós súlyú, ráadásul elavult megjelenítőket.Flat monitor

A monitor a megjelenítésért jellemző, bár egy kisebb részük érintőképernyővel is rendelkezik, így ezek képesek bevitelre is. Magát a monitort a számítógéppel általában egy kábel köti össze, de létezik néhány kábel nélküli megoldás is. A CRT-monitor egy kamrát, egy elektronikus panelt és pár áramkört tartalmaz.

Történelmileg a legelső monitorok még a televízióknál is használt megjelenítési metódust, a CRT-technológiát használták. Maga a CRT rövidítés is a technológiát jellemzi: „Cathod Ray Tube”, azaz katódsugárcső. Az első működőképes televíziót 1926. január 26-án mutatták be Londonban. A képen az egyik legelső működőképes modell, a G.E. Scanning Television Set látható 1928-ból. (Kép forrása: www.tvhistory.tv) Az első színes adást 1928. július 3-án továbbították Braun-csővel. A technika feltalálója Karl Frendinand Braun volt. Ettől függetlenül magát a töltéscsatolt elvű CRT tévét és a Braun-csövet tartalmazó kamera feltalálója Tihanyi Kálmán volt.

TV 1928

 

Működési elve:

 

CRT monitor működése elve

(Kép eredetije: http://www.arcania.hu/Informatika/intro/output.html )

A képcsőben a hátul lévő elektronágyú lövi ki a megjelenítésért felelős foszforral bevont felületre az elektronsugarat. Ezzel a megoldással csak egyetlen pontot tudna megvilágítani a sugárnyaláb, így a teljes kép megjelenítése érdekében nem sokkal az elektronágyú után mágneses hatás téríti el a sugarat. Ez gondoskodik arról, hogy (a televíziók esetén) másodpercenként 25-ször fusson végig a pásztázó sugár az összes képponton balról jobbra, illetve fentről lefelé. Ráadásul a monitor elektronikájának kell arról is gondoskodnia, hogy a megfelelő képpontra a megfelelő intenzitású elektronsugár jusson el, hogy a kép jól kivehető (értsd: éles) legyen. A színes technológia megjelenése előtt a fekete-fehér monitorok névleg szürkék voltak, de a valóságban a szürke (és árnyalatai) mellett jellemző volt a borostyán-sárga és a zöld megjelenési szín is.

Színes monitorok esetén a fenti technológia annyiban bonyolódik, hogy itt már három külön sugár létezik a három megjelenítendő szín miatt (RGB: R = red = vörös; G = green = zöld; B = blue = kék). Ráadásul a három sugárnak pontosan ugyanakkor kell ugyanazt a képpontot megvilágítania, hogy így kialakulhasson a megfelelő szín a képernyőn.

A fent jelzett másodpercenkénti 25-ös frissítési frekvencia igen kevés, tehát komolyan megterheli a szemet, így a monitorok, illetve a nem legelső szériás televíziók számára a minimum már az 50. A mai monitorok esetén ez min. 70, de lehet sokkal több is! Nagy felbontásoknál a gyengébb monitorok még csak látszólag jelenítettek meg 50 képet (interlaced mód), mivel a gyakorlatban minden egyes képet kétféleképpen jelenítettek meg. Az egyik kép a páros, a másik a páratlan sorokat jeleníti meg, így a szem számára ez igen fárasztó (volt). Ezek a korai technológiás monitorok 2000 táján kezdtek eltűnni, mivel a ma még itt-ott fellelhető CRT-monitorok mindannyian Non-Interlaced technológiások (rövidítése: NI), azaz átlapolás-mentesek.

Monitoroknál az átlagos felhasználó éppen szemben ül a képernyővel, így a CRT-monitoroknál használt elektronsugárnak gyakorlatilag az útjában ül. Bár a sugár becsapódik a foszforbevonatú megjelenítőbe, de ettől függetlenül ( főleg a korai ) CRT-knek volt némi sugárzása. Ezt a sugárzást a későbbi modelleknél lekorlátozták, így létrejöttek az úgynevezett LR, azaz „Low Radiation” (alacsony sugárzású) modellek. A modern CRT-monitorok kivétel nélkül LR-jelzésűek.

TV 1960 körül

A korai CRT-monitorok a kezdeti televíziókhoz hasonlóan elég gömbölyded alakúak voltak, így gyakori volt az is, hogy a kép a sarkokban alig-alig (vagy egyáltalán nem) volt látható. A képen egy korai, 1960-as évekbeli tipikus amerikai modell látható. (Kép eredetije: http://www.americanforeignrelations.com/O-W/Television-The-first-television-war.html) Ahogy a felhasználói igények nőttek, úgy egyre inkább megjelentek a komolyabb technológiák, így például a sarkított képernyő is. Itt ugyan még megvolt a kicsi gömbölyded forma, de már a sarkokban is jól lehetett olvasni a teljes szöveget.

A következő lépést a monitor „legyalulása”, azaz ténylegesen síkká tétele jelentette. Ehhez a technikai hátteret az elektronsugár néminemű megvariálása tette lehetővé.

CRT flat monitor

(Jobb oldali képen: egy régebbi saját monitorom.)
Ezzel a lépéssel eljutott a CRT-technológia a határához. Ami hátrány: az elektroncső, amit sehogy sem sikerült elég kicsivé tenni. A másik hátrány: a monitorok komoly súlya. Egy mai, modern monitor esetén 3-5 kg már túl sok, de a régi CRT-k esetén nem volt ritka a 10-20 kg sem!

Apró történet: ismerősömnek 3-4 év körüli gyereke egy régi CRT-monitort látva megkérdezte, hogy ki rakott hátizsákot a tévé hátuljára? Hát, igen! Ő már a mai LCD-korban nőtt fel...

 

A CRT monitorok karbantartása és hibajelenségei:

A mindennapi használat során a monitorok kisebb-nagyobb károsodást szenvednek. Komoly például a képernyő porosodása, amit megfelelő nedvességmentes portörlővel el kell távolítani rendszeresen. A képernyő ionizáló hatása miatt ez a por sajnos éppen a felhasználó szemébe mehet! A por és a sugárzás ellen eleinte a monitor elé akasztható üveg- vagy műanyag-szűrőt alkalmaztak, de ez csak akkor volt igazán hatásos ha a szűrőn felgyülemlett felesleges töltést egy egyszerű vezeték leföldelte.

Sajnos sok modell esetén a méretes monitor-ház tele volt lyukakkal, így a porosodás nemcsak kívül, hanem belül is jellemző volt! Mivel a monitort szigorúan tilos volt kinyitni, ezért ezt a pormennyiséget megfelelően erős porszívó segítségével lehetett csak eltávolítani. A porréteget ráadásul súlyosbította, ha valaki rendszeresen dohányzott a monitor környezetében, mivel az igen finom füstréteg komolyan károsította a monitor belsejét – a dohányzó és környezete mellett.

MonitorszűrőA legelső CRT-modellek még aránylag sok sugárzást bocsájtottak ki, így ez ellen is védett a monitor elé tett (vagy éppen ráakasztott) szűrő. A költséghatékonyság jegyében megpróbáltak minél olcsóbb szűrőket beszerezni, így a kezdeti üveglapok helyett egyre inkább elterjedtek a műanyag-szűrők, de ha belegondolunk a leggondosabban kivitelezett műanyag sem biztos, hogy megvédte annyira a felhasználó szemét mind egy nem sokkal drágább üveglap. (Kép eredetije: http://www.argep.hu/)

Sok képcsöves készülék esetén hosszabb (évekről beszélünk!) igénybevétel után jelentkezett a kikapcsolás után pár másodpercig a képernyő közepén egy aránylag fényes pont. Ez előre jelezte a képcső elöregedését és a készülék egyre rosszabbodó állapotát.

 

A CRT-modellek elavulása végül is több oknak köszönhető:

  • technológiai váltás

  • növekvő felhasználói igények

  • egyre laposodó képernyők

  • minél precízebb és pontosabb képernyős megjelenítés

  • monitorok egyre növekvő képátlója

  • a felhasználók igényelték az egyre kisebb súlyú (és térfogatú) monitorokat

  • energiatakarékosság

  • az új technológia árának drasztikus csökkenése

 

Felhasznált szakirodalom:

 

© TFeri.hu, 2012. Felújítva: 2017.