Opera

Opera logo

Az Opera egy ingyenes, korlátlanul használható, igen kis méretű és pokoli gyors internetes böngésző. Bár a program elsősorban böngésző, de a csomag tartalmaz levelező klienst, hagyományos és Bittorent alapú letöltésvezérlőt, hírolvasó klienst, IRC csevegőt, RSS és Atom hírolvasót, minialkalmazásokat (értsd: widgets). Bár ezek a funkciók alapvetően rejtetten maradnak, de ha valaki rászokik a használatukra, akkor hamarosan bele is szeret. Biztonsági funkciói jól kiterjedtek: beépített adathalászat-elleni védelem, károkozók figyelése, böngészés közbeni erős titkosítás, személyes adatok törlése, stb.

Bár a fő értékesítési operációs rendszert a Windows-verziók jelentik, de az Opera hozzáférhető a legtöbb mobiltelefon-platformon (Symbian, Windows Mobile) és a kis méretű hordozható gépeken is. További PC-s platformok: Mac OS X, FreeBSD és Solaris. További érdekességnek számít, hogy a Nintendo DS és a Wii játékkonzolkon ez az egyetlen futó böngésző; valamint egyes televíziós set-top-box-ok is ezt alkalmazzák.

 

Az Operát egy Oslóban működő norvég cég készíti, az Opera Software. Érdekes, hogy magát a böngésző motorját (Presto) több cég is licenszeli, például az Adobe (Creative Sutie) és a Macromedia a weblapok előnézetéhez, valamint a GoLive és a Dreamweaver alkalmazásokhoz.

 

A böngésző története még 1994-ben kezdődött, amikor a Telenor, Norvégia legnagyobb telekommunikációs cége alapított egy kutatási projectet. A csoport 1995-ben vált önálló céggé Opera Software ASA néven. Alapításkor úgy vélték, hogy az akkoriban szinte kizárólagosan használt Mosaic böngésző igen keveset tud, ezért nekiálltak egy alternatívát írni. Hamarosan kiadtak egy csak belső használatra szánt verziót, amit csak 1996. decemberben követett az első nyilvános kiadás 2.1 verziószámmal. Ekkor nyitott az Opera olyan operációs rendszerek felé, mint az Apple Macintosh, QNX és a BeOS. Tovább keresték azon lehetőségeket, ahol az Operának piaci rés nyílhat.

 

A böngésző 3.0-ás verzióját 1997.december 1-én adták ki, amelyben végre jött a várva várt JavaScript-támogatás. Következő nagyobb lépést a 3.5-ös verzióban megjelenő CSS-támogatás jelentette 1998-ban, ami mellé társult az új Elektra nevű (kereső)motor és a fájlok feltöltési lehetősége. További érdekesség, hogy a Java-hozzáférés lehetősége megjelent a beépülőkben (plug-in-okban) is!

 

A 4.0-ás verzió szokatlanul sok, 6 béta verzió után vált csak véglegessé. Újítások közül fontos a többfüles böngészés megújítása, a nyomtatási előnézet, a dinamikus HTML-támogatás, valamint a személyes adatok kérésre való törlése. Megújult az E-mail kliens és a titkosítás immáron 128 bites lett. További támogatások: SSL 2/3, CSS 1 és 2, XML, HTML 4.0, HTTP 1.1, Javascript 1.3, valamint kísérleti WML (a mobiltelefonos böngészőknek!).

 

Az éppen béták nélkül kiadott 5-ös verzió 2001. áprilisában jelent meg több kisebb újítással: egérmozdulatok, integrált keresés, egér-gomb irányváltó, pár újabb HTML-elem támogatása, CSS-rendszerszínek támogatása, továbbfejlesztett felugró ablak-blokkoló, valamint beépített ICQ-kliens (ezt a későbbi verziókból kivették). De a legfontosabb újítás az, hogy a program fizetőssége megszűnt, mivel ezt a verziót már szabadon lehetett letölteni. A nyereséget a beépített reklámok biztosították! Az ingyenesség nagyon bejött az Operának és a program hirtelen óriási sikert aratott, bár még mindig sokak szemében szálka volt, hogy egy kéretlen, letilthatatlan ablakban ott pörögtek a reklámok! Még egy érdekesség: az újítások jelentős része nem az 5.0-ás verzióban jött, hanem csak a 4 hónappal későbbi 5.1-ben!

 

A 6-os verzió 2001 végén jelent meg – szokás szerint seregnyi újítással: skin-ek (bőrök) lehetősége, start-up ablak, Unicode karakter szabvány, gyors indítási lista/panel, személyes böngészősáv, PNG-alfa átlátszóság, nemzetköziesített domain-ek, felugró ablakok továbbfejlesztése,... Itt búcsúzott a 3.5-től használt Elektra motor, melyet a következő 7-es verziótól a Presto váltott fel. Megjegyzés: az Elektra eredetileg a 4.0-ás verzió kódneve volt, de később csak magára a böngészőmotorra használták. Szintén itt búcsúzott a Linear A JavaScript-motor is.

 

A 7-es verzió a szokásos 5-10 közötti alverzió helyett több tucatnyi frissítést is kapott. Ezúttal 3 béta-verzió után már meg is jelent a végleges 7.0-ás kiadás is. Újítások: Presto böngészőmotor, Linear B JavaScript motor, jelentősen felgyorsított böngészés és navigálás, továbbfejlesztett e-mail és news-kliens, DOM Level 2-támogatás, teljes WML-1.3 és 2.0, valamint ECMAScript-támogatás.  Érdekesség, hogy a 7.01-es verzióban az MSN honlapja is más felirattal jött be. („Bork, Bork, Bork!” - A Muppet-show híres svéd szakácsának mondata.) További érdekesség, hogy itt az egyes alverziók (7.1, 7.2, 7.3, 7.5 és 7.55) is jelentőset léptek előre. Megjelent a sokak által vitatott és még többek által dicsért hangvezérlés (7.3-tól).

 

A következő frissítés a várt 7.6 helyett 8.0 verzióval jelent meg. Bár az addigi egyszerű böngésző átalakult egy sokfunkciós alkalmazás-csomaggá, de éppen ezért a felhasználók egy része számára már zavaróan sok mindent tartalmazott. További zavaró tény volt, hogy az Opera még mindig beépített reklámokat tartalmazott, holott a riválisok (Mozilla és Safari) már régen teljesen korlátlanul adták a felületeket.

2005.jan.12-én az Opera Software bejelentette, hogy a böngészőjét egyszeri 1000 dolláros licenszdíjért teljesen ingyenessé (és reklámmentessé) teszi a böngészőjét pár egyetem számára (MIT, Harvard, Oxford, Georgia, Duke). Ezért a lépésért még többen bírálták az Opera mások számára reklámokkal terhelt verzióját. Ezért az újabb verziókban a felhasználók már választhattak az addig megszokott grafikus reklámok és a böngészés közben felbukkanó szöveg-alapú Google-hirdetések között.

Második MSN-vita: 2003-ban az MSN.com úgy volt beállítva, hogy a Microsoft Internet Explorer régi felületét jelenítse meg, ha a felhasználó Operával lép az oldalra. Ráadásul az Operát használók számára az MSN.com szándékosan torzítva jelent meg (30 pixeles csúszás a bal oldalon), amely ezáltal úgy tűnt, hogy programozási hiba van a böngészőben. A reklamációk hatására a Microsoft megszüntette ezt a beépített zavarást, de az MSN.com továbbra is úgy jelent meg az Operásoknak, mintha az IE régi verzióját használnák.

 

A 8.0-ás verzióban csak három béta-verzió után jelent meg végre az SVG-támogatás (animált SVG-vel is!), valamint a teljes hangvezérlés-támogatás. További újítások:  felbukkanó ablakok tiltásának jóváhagyása, hetente automata frissítés-ellenőrzés, ablak kiszélesítése, XML-Http-Request. A 8.5-ös „Bolton” verzió végre-valahára elhozta a teljes ingyenességet és így megszűnt a sokat szidott beépített reklámcsík. (A konkurens böngészőkben már régen megszűnt a reklám, ha volt ilyen.)

 

A 9.0-ás verzióban sok újítás jelent meg, de ezúttal nem egyszerre, hanem csak fokozatosan. A projekt kódneve is megváltozott, az eddigi Internal-ról Merlin-re változott. Frissült a böngésző motorja is, ami immár a Presto 2.0-ás verzió. Megjelentek a minialkalmazások (widgets), a beépített BitTorrent kliens, a tartalom-blokkoló, az oldal-beállítások, a keresőmotor-szerkesztő. A böngésző sikeresen teljesítette az Acid2 tesztet. Újítások: canvas-támogatás, forráskód-szerkesztés, XSLT és Xpath-támogatás. Az újragondolt telepítőcsomag immáron egyetlen csomagban tartalmazta a támogatott 30 nyelvet. Megjelent a teljes mértékben integrált forrásnézet, valamint a csak Windows alatti NTLM-támogatás.

A 9.1-ben megjelent egy adathalászat-elleni védelem (PhishTank szervezet segítségével), csalás elleni védelem (GeoTrust-től licenszelve), valamint egy digitális tanúsítvány-szolgáltatás.

Opera 9.50 logoKomolyabb újítást a 2008 közepén megjelent 9.5-ös verzió jelentett. Új project-név (Kestrel) , újult böngészőmotor (Presto 2.1.1), új JavaScript-motor (Futhark). Újítások: Opera Dragonfly hibakereső, Opera gyorskereső, alternatív TAB-záró viselkedések. SVG-újítások: külső referenciák (use, animation, image), SVG CSS-ként (háttérkép, felsorolásokban képelemek), SVG Tiny 1.2 (billentyűzet-navigáció, szerkeszthető szövegek), SVG képként (IMG-tag a HTML-ben, valamint URL-tag a CSS-ben). A 9.5-ös végleges verzióját 4.5 milliónyian töltötték le az első 5 napon. Ez a verzió immáron a W3C.org SVG-tesztjét 93.8%-osan teljesítette, továbbá támogatta az animált PNG-t és a MathML-t. Az interfész is átment némi fazonigazításon: az új (Sharp) bőr intuitívabb és szebb lett, de a klasszikus skin is a felhasználók rendelkezésére áll. Újult az Opera levelezőkliense és számos hibát kijavítottak benne. Az Opera 9.5 a felhasználók számára engedélyezi a könyvjelzők  , a megjegyzések és a személyes beállítások elmentését. Ezek a beállítások átvihetők egy másik böngészőre, illetve szinkronizálhatók is; beleértve a mobiltelefonokon futó Opera Mini böngészőt is. A végére maradt talán a legfontosabb: jelentősen megnőtt az amúgy is igen gyors böngésző sebessége!

A 9.6-os fejlesztett változatban megjelentek a személyre szabható egyéni keresőmotorok, valamint a lapok előzetes képe, továbbá javítottak a levelezőkliensen is.

 

A 10.00 verzió pixelhiba nélkül teljesítette az igen nehéz Acid2 tesztet 100%-ra. A projectnév immár Peregrine, míg a frissített motor a Presto 2.2 lett. Megjelent az automatikus frissítés, az integrált összeomlás-kutató segéd, SVG támogatás az FPS-ben, az Opera Mail-ben megjelent HTML-authorizáció, inline helyesírás-ellenőrzés, HTTP-fejléc ellenőrzés, DOM-szerkesztő, gyorsindítás, formázatlan XML alatti szép nyomtatási lehetőség, RGBA- és HSLA-átlátszóság, SVG-betűkészletek támogatása HTML-ben, vizuális lapok, valamint webes betűtípusok támogatása.

Jelentősnek látszik az újítás a 10.10-es verzióban, ahol csupán pár kattintással kis fájlmegosztó szerverré alakíthatjuk böngészőnket, amelyben egyszerűen megoszthatjuk fájljainkat, fotóinkat, illetve webes rádióként zenét szolgáltathatunk.

 

2010. március 3-án jelent meg a következő, immáron 10.50-es verzió, ami a szokásos szépítgetés helyett radikális újításokat is tartalmazott. A megszokott felül lévő menük például a bal felső sarokba költöztek át az először csak nehezen észrevehető bal felső sarokban megbúvó félbevágott O-betűbe bújtak el. Szintén bejöttek a privát fülek is, valamint a Widgets-nek nevezett minialkalmazások is. A projekt neve: Evenes. Böngésző motor: Presto 2.5, JavaScript motor: Carakan.  CSS3-elemek: hátterek, keretek, átmentek és áttűnések. Új HTML 5-ös elem: video. Webes SQL adatbázis-támogatás, Vega grafikus könyvtár, gyorsított letöltés. További fejlesztések: kereső-box, cím-box, Opera Dragonfly debugger, jelszó-manager, oldalon belüli gyorskeresés. De a felszíni alakítgatások mellett továbbra is megmaradt a lényeg: egy pokoli gyors böngésző, aminek ráadásul kifejezetten jó a letöltésvezérlője, valamint a torrent alkalmazásai.

 

A 2010.július 1-jén bejelentett 10.60-as verzió tovább gyorsította (kb. 50%-kal) a JavaScript motort, a WebM videó- és az egyre több HTML 5-ös támogatás és némi esztétikai simítás mellett bevezette a GeoLocation-eljárást, ami a felhasználó gépét igyekszik földrajzilag megközelítőleg jól elhelyezni.

 

A 2010.dec. 16-án megjelent 11.00-ás verzió seregnyi újítást hozott. A fülek csoportosítása segítségével például egyetlen fül mögé sok megnyitott lapot is el lehet helyezni. Az immár biztonságosabb címmező elrejti egyes webcímek komplexitását, így teszi biztonságosabbá a böngészést. Az eddig is sikeres kiterjesztések immáron egy katalógusból választhatóak, míg a beépülők könnyebben váltak kereshetővé. A sikeres vizuális egérmozdulatok tovább finomodtak, valamint a keresési mezőben a Google immár megjeleníti a javaslatait. Kicsit módosult a levelezés, az RSS-olvasó nagyságrendileg gyorsabb és áttekinthetőbb lett, valamint az eddig is gyors böngészőmotor még sebesebb lett, továbbá simábban lehet futtatni a komplex alkalmazásokat. Nagyságrendileg több lett a HTML 5-ös támogatottsága, valamint maga a telepítő is karcsúsodott, így az installálás is gyorsabb lett. Aki eddig még nem használta a könyvjelző (általában bal oldali) sávját, annak igen erősen javasolt kipróbálni, mivel a rendszer így sokkal áttekinthetőbb lett!

 

A 2011. június 28-án megjelent 11.50-es verzió (Swordfish kódnéven) újításai: gyorshívó-bővítmények bevezetése, jelszavak szinkronizálása, felhasználói felület és a motor kis csiszolása, gyorsítás, nagyon komoly stabilitási frissítés, jobb támogatás a következőkre: CSS, DOM, HTML5, SVG. Jellemző, hogy az utána következő kicsi frissítést (11.51-est) csak aug. végén adták ki.

 

A 2012. június 14-én kiadott 12.0-ás verzió (Wahoo kódnéven) újításai: teljesen testre szabható, jók a választható új felületek (skin), a stabilitás növelése érdekében önálló folyamatként kezeli a plug-in-eket, ráadásul összeomlásukat egy önálló sávon jelenti, valamit komoly gyorsulás is érzékelhető. Stabil 64 bites támogatás Windows-on és Mac-en egyaránt. Az Opera Mail szerkesztő ablak jelentős javítása. A hangvezérlést immár nem támogatja a böngésző, viszont bekerült a webkamerák támogatása. Az egyes oldalak követése könnyen letiltható. Alapértelmezésben az Opera Unitot és az Opera Widgets-et eltávolítják az új felhasználók számára.

 

2013.ápr.3-án a Mozilla és a Google Chrome bejelentette, hogy új fejlesztőmotort kapnak a Firefox  és a Chrome az eddigiek helyett. A konkrét megvalósulás időpontjára még nincs előjelzés sem. A Google hivatalosan kivált a WebKit projektből és a jelenlegi kódbázis alapján elindították a Blink kódnevű saját megjelenítő motorjuk fejlesztését. A váltás legfontosabb oka: a WebKit nem volt felkészítve a párhuzamos feldolgozásra. A bejelentésre reagálva az Opera is közölte, hogy a WebKit helyett a Blink-re vált át.

 

Összegezve az Opera eddig is igen komoly vetélytársa volt a redmondi óriás ritkán frissített Explorerének, illetve a Mozilla Firefox-ának, de mivel ebben a böngészőben nagyságrendileg kisebb a hibák száma, ezért várhatólag sokkal többen állnak át a használatára, mint eddig!

A „Hogyan tovább, Opera?” kérdés természetesen itt is felvetődik. Ez még bizonytalan, de reméljük a legjobbakat!

 

2013.július 2-án jelent meg az Opera 15. (Kimaradt a 13-as és a 14-es is!) Újítások: a továbbfejlesztett Speed Dial segít a leggyakrabban meglátogatott oldalak megszervezésében; későbbi időpontra el lehet tenni egyes oldalakat; több oldala ajánlatát érdemes felfedezni; megjelent az Off-Road mód a lassabb kapcsolatok számára; a kombinált kereső és címsor segít megszűrni az eredményeket. Sajnos eltűnt az igen hasznos RSS-olvasó, viszont vígan elmegy mellette az utolsó 12.15-ös verzió is a kiváló RSS-olvasójával. És a legfontosabb: Chromium motor!!! Némi nyomozás után sikerült kideríteni, hogy az Operában megszokott levelező és hírolvasó immáron egy külön programban, az Opera Mail-ben van. Az alkalmazás telepítés és egy igen gyors beállítás után zökkenőmentesen átvette az elődből megszokott igen jó szolgáltatásokat!

 

2013.aug.27-én jelent meg az Opera 16.0. Újítások: a programozás alapja a Chromium utolsó, 29-es kiadása. Biztonságosan tárolt címek, telefonszámok, e-mail címek és hitelkártyaszámok az interneten. A legtöbb űrlapot immár automatikusan ki lehet töltetni online vásárláskor vagy levelező listára feliratkozáskor. A böngésző immár lehetővé teszi, hogy a felhasználó megossza pontos földrajzi helyét, ha a weblap ezt kéri (geolocation). Biztonsági frissítés, valamint további gyorskódok. A tálca és a start menü integrációja Windows 7/8 alatt. Átalakított kezdőlap.

 

2013.okt.8-án jelent meg az Opera 17.0. Fontosabb újítások: A programozás alapja a Chromium/Blink 30-as. Mindig nyitva tartott fülek bevezetése, melyeket így nem lehet véletlenül bezárni. Indulási opciók bevezetése: az Opera mindig ott induljon, ahol bezárult, vagy a kezdőlapon vagy egy adott lapon. Egyéni keresők beépítése: az eddigiek mellé lehet önálló keresőket telepíteni teljes URL-lel vagy parancskóddal. További kisebb biztonsági és hibajavítások.

 

2013.nov.19-én jelent meg az Opera 18.0. Fontosabb újítások: a gyors elérési eszköztár elrejtése egy zászló mögé. Gyorsabb mozgás a fülek között, valamint az új fülek nyitásának stabilizálása. A getUserMedia támogatása a kéz-, vagy fejmozdulatokkal támogatott böngészős játékok kedvéért. Önállóan installálható témák. Továbbfejlesztett kereső motorok. Támogatási alap: Chromium 1650.16.

 

2014.jan.27-én jelent meg az Opera 19.0. Fontosabb újítások: könyvjelző eszköztár újragondolása (csak Windows alatt). A böngészőnek immáron választható a háttérképe. Immár 700-nál több kiterjesztés elérhető és ez a szám folyamatosan növekszik. A kiegészítők telepítése csak pár pillanatot vesz igénybe. A könyvjelző eszköztár fejlesztése miatt még újabb kiegészítők megjelenése várható. Újabb beállítási lehetőségek. Támogatási alap: Chromium 1700.19.

 

2014.márc.3-án jelent meg az Opera 20.0. Fontosabb újítások: Az eljárási (session) cookie-k törlése kilépéskor. Új Chrome API bővítmények: chrome.proxy és chrome.downloads. A JavaScript dialógusok újraírása. Számos apróbb biztonsági és hibajavítás.

 

2014.május 6-án jelent meg az Opera 21.0. Fontosabb újítások: a frissítési alap a 34-es Chromium. Az új Google keretrendszer, az Aura bevezetése sokat gyorsított és modernizált a böngészőn. A telepítés immáron hálózaton keresztül is lehetséges. Az Opera mindig megjeleníti a teljes URL-t böngészéskor, nem csupán a leegyszerűsített verziót. Új biztonsági jelzés https oldalaknál. Egy kattintással telepíthetők a kiegészítők. Számos biztonsági és stabilitási fejlesztés, valamint kiterjesztett Chromium-támogatás.

 

2014.június 3-án megjelent az Opera 22.0. Fontosabb újítások: a frissítési alap a Chromium 35.0.1916.114. kiadása. Új, szebb megjelenés. Új témák a megjelenítéshez – főleg skandináv stílusban. Automatikus a frissítés jelszó és újraindítás nélkül, ráadásul kisebb sávszélességen. Számos apróbb biztonsági és stabilitási frissítés.

 

2014.június 12-én jelent meg az Opera 23.0. Fontosabb újítások: a frissítési alap a Chromium 36.0.1985.18. kiadása. Egyéb böngészőkből a könyvjelzők importálása első futáskor. További apró javítások. Az automatikus frissítés miatt számos javítás „csendben” megtörténik.

 

2014.augusztus 12-én jelent meg az Opera 24.0. Az újításokat immáron nem a nagy verzió-váltásokkal vezetik be, hanem az alverziók közötti csendes váltással. Frissítési alap a Chromium  37.0.2062.44. kiadása. Gyorsabb és esztétikusabb megjelenés, gépelés közbeli javaslatok felajánlása, Gyűjtőlap funkció, fejlesztett privát böngészőlap.

 

2014.október 15-én jelent meg az Opera 25.0. Legfontosabb újítás az oldalsó sávban megjelenő vizuális könyvjelzők megjelenése, valamint megjelent egy igen gyors beépített PDF-néző is!Frissítési alap: Chromium 38.0.2125.58.

 

2014. november 26-án jelent meg az Opera 26.0. Frissítési alap: Chromium 39.0.2171.62, valamint számos apróbb újítás – főleg Mac klienseken.

 

2015.január 29-én jelent meg az Opera 27.0. Frissítési alap: Chromium 40.0.2214.91. Jelentősen javult a navigációs sáv teljesítménye és kinézete, valamint használhatósága. A Tab előnézet visszatért, azaz a már nyitva lévő fülekre mozgatva az egeret megjelenik azok pillanatnyi képe kicsinyítve. Az Adobe Flash Pepper plug-in minden eddiginél jobb és biztonságosabb integrációja.

 

2015.március 11-én jelent meg az Opera 28.0. Frissítési alap: Chromium 41.0.2272.35. Mostantól a könyvjelzők automatikusan szinkronizálódnak az összes eszközön, de ehhez le kell tölteni az Androidos vagy az Apple verziót. 34 kisebb frissítés és javítás. A könyvjelző sáv újabb frissítése (angol és német nyelven).

2015. április 28-án jelent meg az Opera 29.0. Frissítési alap: Chromium 42. JavaScript gyorsítás, stabilitás és jobb átjárhatóság. ES6 osztályok támogatása, amely főleg a prototípuson alapuló öröklést erősítik, a szuper hívásokat és a statikus módszereket. Web Audio API frissítés és stabilabb üzemelés. Androidos Operán a sortörés támogatása.

2015. június 10-én jelent meg az Opera 30.0. Frissítési alap: Chromium 43. Gyorsabb fülek közötti nézet, oldalsó fülek alakíthatósága, valamint összeomlás utáni gyorsabb helyreállítás. Rengeteg biztonsági és stabilitási frissítés.

2015. aug. 13-án jelent meg az Opera 31.0. Frissítési alap: Chromium 44.0.2403.107. Javított összeomlás elleni védelem, a QuickTime videók (.mov) engedélyezése, a nemrégen bezárt oldalak nem generálódnak újra az Opera indító oldalán.

2015. szept. 16-án jelent meg az Opera 32.0. Frissítési alap: Chromium 45. fókuszban a biztonság, mivel a SurfEasy csapat csatlakozott az Operához egy nagyszerű VPN megoldással. Ezzel csak a címzett tudja elolvasni az üzeneteket. Jelszavak szinkronizációja a külön gépre telepített Operák között. Animált témák.

2015.dec.8-án jelent meg az Opera 34. Frissítési alap: Chromium 47. Az Opera Turbo teljes újragondolása. A tömörítési technológiák gyorsabbá és hatékonyabbá tétele, de ez nagyobb memória-felhasználással jár.

2016. febr.1-én jelent meg az Opera 35. Frissítési alap: Chromium 48. A duplikált könyvjelzők eltávolítása. Külön kereső mező opcionális megjelenítési lehetősége. Tisztább beállítási oldal. Ha nagy fájl letöltése közben szeretnénk bezárni a böngészőt, akkor megerősítést ker. Számos apróbb beállítás és javítás.

2016.márc.16-án jelent meg az Opera 36. Frissítési alap: Chromium 49. A reklámok blokkolása automatikus. A nem válaszoló, illetve lefagyó oldalak kiiktatása. A hírek kezdőoldal alapértelmezésben tiltva. Számos biztonsági és hibajavítás.

2016.máj.4-én jelent meg az Opera 37. Frissítési alap: Chromium 50. Videó renderelés felgyorsítása. A beépített reklám-böngésző javítása. A fejlesztői verzióban egy VPN (virtuális magánhálózat) indítása. Fejlettebb (és jóval kisebb) memóriahasználat. Számos biztonsági és hibajavítás.

2016.jún.8-án jelent meg az Opera 38. Frissítési alap: Chromium 51. Számos fejlesztői újítás. Komoly energiatakarékosság (külön ikonnal is) a hordozható platformokon. Kisebb – optimalizált – energiafogyasztás. A nem használt plug-inok automatikus leállítása. Beépített reklám-blokkoló. Új témák immár saját fotóból is.

2016.aug.8-án jelent meg az Opera 39. Frissítési alap: Chromium 52. Számos fejlesztői újítás. A reklámblokkoló erős fejlesztése. Másolás-beillesztés továbbfejlesztése. Több új gyorskód bevezetése.

2016.szept.20-án jelent meg az Opera 40. Frissítési alap: Chromium 53. Beépített, ingyenes, korlátlan VPN. Számos apróbb technikai jellegű újítás.

2016.október 26-án jelent meg az Opera 41. Frissítési alap: Chromium 54. Több hibajavítás, illetve gyorsítás.

2016.dec.13-án jelent meg az Opera 42. Frissítési alap: Chromium 55. Beépített mértékegység-átváltó. Fejlesztett beviteli szövegbox. CSS automatikus elválasztás. Számos újítás és fejlesztés.

 

Verzió

Dátum

Leírás

1.0

1995.ápr.10.-14.

Csak belső használatra szánt első verzió! Csak billentyűzetes adatbevitel, többfajta kinézet, több dokumentum egyszerre való olvasása, több-ablakos üzemmód.

2.0cd

1996.ápr.18.

Demo CD – csak belső használatra.

2.0

1996.ápr.22.

Végleges verzió. Fejlesztő: Jon Stephenson von Tetzchner csoportja a Telenor cégnél. NNTP/SMTP-támogatás.

2.1b1

1996.szept.

Béta-verzió

2.1b2

1996.okt.

Béta-verzió

2.1b3

1996.nov.

Béta-verzió

'2.1

1996.dec.9.

Végleges kiadás – az első, amelyet publikusan forgalmaztak. Teljes oldalméretezés 20%-tól 100%-ig, metetek (session) mentése, megnyitása és helyreállítása; új billentyű-parancsok; keretek és a HTML 3.0 szabvány támogatása.

'2.12

1997.febr.12.

Grafikus támogatás: JPG, GIF, XBM, BMP, AVI, AniGIF, MPEG.

Cache kiürítése kilépéskor; képek/animációk/keretek tiltása kérésre;

3.0b

1997.szept.15.

Béta-verzió

3.0

1997.dec.1.

Végleges verzió seregnyi újítással: JavaScript-támogatás, teljes HTML 2.0 és részleges HTML 3.0 kompatibilitás. SSL-támogatás és felugró ablakok blokkolása, valamint alakítható nyomógombok létrehozása.

'3.1

1998.febr.1.

Biztonsági javítások.

'3.21

1998.ápr.1.

Biztonsági javítások.

'3.5

1998.nov.18.

Fontos verzió! Elektra-motor; CSS-támogatás, fájl-feltöltés lehetősége, integrált letöltés/átvitel-manager, offline mód megjelenése.

3.51

1998.dec.22.

Biztonsági javítások.

'3.6

1996.máj.6.

Frissítő verzió.

3.61

1999.dec.21.

Biztonsági javítások.

3.62b

2000.jan.25.

Béta-verzió.

3.62

2000.márc.10.

Frissítő verzió.

4.0tp

2000.márc.20.

Technológiai előzetes.

4.0b2

2000.ápr.3.

Béta-verzió.

4.0b3

2000.ápr.21.

Béta-verzió.

4.0b4

2000.máj.17.

Béta-verzió.

4.0b5

2000.jún.7.

Béta-verzió.

4.0b6

2000.jún.27.

Utolsó béta-verzió.

4.0

2000.jún.28.

Végleges verzió seregnyi újítással.

'4.01

2000.júl.14.

Frissítő verzió.

'4.02

2000.aug.4.

Frissítő verzió.

5.0

2000.dec.6.

Végső verzió. Ez volt a legelső ingyenes verzió – adware licenc-szel.

'5.01

2000.dec.18.

Frissítő verzió.

'5.02

2001.jan.16.

Frissítő verzió.

'5.1

2001.ápr.10.

Jelentős újítások! Végleges verzió.

'5.11

2001.máj.5.

Frissítő verzió.

'5.12

2001.jún.27.

Frissítő verzió.

6.0b

2001.nov.13.

Béta-verzió

6.0

2001.dec.18.

Végleges verzió – seregnyi újítással. Ez volt az utolsó verzió, amelyben az Elektra-motor ment.

'6.01

2002.febr.12.

Frissítő verzió.

'6.02

2002.máj.15.

Frissítő verzió.

'6.03

2002.máj.27.

Biztonsági frissítés.

'6.04

2002.jún.1.

Frissítő verzió.

'6.05

2002.aug.13.

Biztonsági frissítés.

'6.1

2002.okt.31.

A legelső verzió FreeBSD operációs rendszerre.

7.0b1

2002.nov.13.

Béta-verzió.

7.0b1v2

2002.nov.22.

Béta-verzió.

7.0b2

2002.dec.18.

Béta-verzió.

7.0

2003.jan.28.

Végleges verzió seregnyi újítással, közte: Presto-motor és Linear B JavaScript-motor.

'7.01

2003.febr.5.

Biztonsági frissítés.

7.01 „Bork”

2003.febr.14.

Speciális MSN-kiadás.

'7.02

2003.febr.26.

Biztonsági frissítés.

'7.03

2003.márc.13.

Biztonsági frissítés.

'7.1

2003.ápr.11.

Végleges verzió: Megjegyzés, cookie- és mágus-manager, Windows alatti többfelhasználós támogatás.

'7.11

2003.máj.9.

Biztonsági frissítés.

'7.2

2003.szept.23.

Végleges verzió. Újítások: megjegyzések továbbfejlesztése, DOM CSS/HTML, BiDi-nyelvi kijelző, szinkronizált animációk, továbbfejlesztett JavaScript a multimédiás megjelenítéseknél.

'7.21

2003.okt.14.

Biztonsági frissítés.

'7.22

2003.nov.12.

Biztonsági frissítés.

'7.23

2003.nov.22.

Biztonsági frissítés.

'7.3

2004.márc.23.

Speciális kiadás. Újítások: IBM WebSphere Multimodel-támogatás 1. verziója, valamint hangvezérlés első verziója.

7.5b1

2004.ápr.22.

Béta-verzió.

'7.5

2004.máj.12.

Végleges verzió. Újítások: multiplatformos grafikus eszközkészlet, beépített IRC-kliens, RSS-hírolvasó, szövegalapú e-mail szolgáltatási indexelés

7.51

2004.jún.3.

Biztonsági frissítés.

7.52

2004.júl.7.

Biztonsági frissítés.

7.53

2004.júl.20.

Biztonsági frissítés.

7.54

2004.aug.5.

Biztonsági frissítés.

7.54ud1

2004.dec.10.

Biztonsági frissítés – speciális kiadás.

7.54ud2

2005.febr.4.

Biztonsági frissítés – speciális kiadás.

7.55

2005.jan.9.

Különleges kiadás. Újítások: IBM WebSphere Multimodel-támogatás 2. verziója, valamint megújított hangvezérlés.

7.6tp1

2004.aug.24.

Technikai előzetes.

7.6tp2

2004.okt.26.

Technikai előzetes.

7.6tp3

2004.nov.12.

Technikai előzetes.

7.6tp4

2004.dec.3.

Technikai előzetes.

8.0b1

2004.dec.23.

Béta-verzió.

8.0b2

2005.febr.25.

Béta-verzió.

8.0b3

2005.márc.16.

Béta-verzió.

8.0

2005.ápr.19.

Végleges verzió. Újítások: SVG-támogatás, teljes hangvezérlés és navigáció, felbukkanó ablakok tiltásának jóváhagyása, automata frissítés-ellenőrzés.

'8.01

2005.jún.16.

Biztonsági frissítés. Újítás: felhasználó által ki/be kapcsolható JavaScript.

'8.02

2005.júl.28.

Biztonsági frissítés.

8.5 „Bolton”

2005.szept.20.

Eltűnt a beépített reklámcsík. Telepítéskor a JavaScript be van kapcsolva.

8.51

2005.nov.22.

Biztonsági frissítés.

8.52

2006.febr.17.

Biztonsági frissítés.

8.53

2006.márc.2.

Biztonsági frissítés.

8.54

2006.ápr.5.

Biztonsági frissítés.

9.0tp

2005.okt.20.

Technológiai előzetes.

9.0b1

2006.ápr.20.

Béta-verzió.

9.0b2

2006.máj.23.

Béta-verzió.

9.0

2006.jún.20.

Végleges verzió. Kódnév: Merlin. Seregnyi újítás, közte BitTorrent kliens és megújított Presto motor.

'9.01

2006.aug.2.

Biztonsági frissítés.

'9.02

2006.szept.21.

Biztonsági frissítés.

'9.1

2006.dec.18.

Végleges verzió. Adathalász-védelem.

9.2b

2007.márc.28.

Béta-verzió.

'9.2

2007.ápr.11.

Gyorstárcsázás, fejlesztői eszköztár.

'9.21

2007.máj.21.

Biztonsági frissítés.

'9.22

2007.júl.19.

Biztonsági frissítés.

'9.23

2007.aug.15.

Biztonsági frissítés.

'9.24

2007.okt.17.

Biztonsági frissítés.

'9.25

2007.dec.19.

Biztonsági frissítés.

'9.26

2008.febr.20.

Biztonsági frissítés.

'9.27

2008.ápr.3.

Biztonsági frissítés.

9.5b1

2007.okt.25.

Béta-verzió. Kódnév ismét változott, ezúttal Kestrel-re. Motor: Presto 2.1. JavaScript motor: Futhark.

9.5b2

2008.ápr.24.

Béta-verzió.

'9.5

2008.jún.12.

Jelentős frissítések – főleg az SVG-támogatásban. Jelentős sebességnövekedés!

9.51

2008.júl.3.

Biztonsági frissítés.

9.52

2008.aug.20.

Biztonsági frissítés.

9.6b

2008.szept.10.

Béta-verzió. Frissített motor (Presto 2.1.1).

'9.6

2008.okt.8.

Végleges kiadás. Kisebb javítások.

9.61

2008.okt.21.

Biztonsági frissítés.

9.62

2008.okt.30.

Biztonsági frissítés.

9.63

2008.dec.16.

Biztonsági frissítés.

9.64

2009.márc.3.

Biztonsági frissítés.

10.00a

2008.dec.12.

Alfa-verzió. Kódnév: Peregrine. Frissített motor (Presto 2.2).

10.00b1

2009.jún.13.

Béta-verzió.

Unite

2009.jún.16.

Kísérleti verzió! A böngészőt futtató gépünkből pár kattintással szervert tudunk csinálni: tudunk egyszerűbb tartalmakat szolgáltatni anélkül, hogy azokat külső webszerverre feltöltenénk. A funkciók bővíthetők és folyamatosan kiegészíthetők.
Weblap: http://unite.opera.com/

10.00b2

2009.júl.16.

Béta-verzió.

10.00b3

2009.aug.13..

Béta-verzió.

10.00

2009.szept.1.

A cikk írásakor fellelhető legutolsó verzió! Acid3-as tesztet 100%-osan sikerült teljesítenie!

'10.01

2009.okt.28.

Biztonsági frissítés a Windows 7 megjelenése miatt.

'10.10

2009.nov.23.

Böngészőben futtatható fájl-, kép- és zenemegosztás.

'10.20a

2009.nov.25.

Kontroll-gombok, minialkalmazások lehetővé tétele (Widgets), exportálási varázsló, Presto 2.2 motor.

10.50 pre alfa

2009.dec.22.

Béta-verzió

10.50b1

2010.febr.11.

Béta-verzió. Megjelennek az Opera Widgets-ek.

10.50b2

2010.febr.24.

Béta-verzió. Biztonsági javítások.

10.50

2010.márc.2

Újjáalakított főmenü, privát fülek, Opera Widgets (minialkalmazások) A böngésző tovább gyorsul.

10.51

2010.márc.22.

Kis alakítások a privát fülekben, a Windows kisalkalmazásokban, valamint érezhető sebességnövekedés.

10.52 beta 2

2010.ápr.15.

Béta-verzió Mac op. rendszerre.

10.53

2010.máj.1

Biztonsági és stabilitási frissítés.

10.60 beta

2010.jún.16.

Béta-verzió

10.54

2010.jún.21.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

10.60

2010.júl.1.

JavaScript motor 50%-os gyorsítása, HTML 5-ös parancsok és WebM-es videó támogatása, geolocation-támogatás, továbbá apróbb esztétikai simítások.

10.61

2010.aug.12.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

10.62

2010.szept.9.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

10.63

2010.okt.12.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

11.00

2010.dec.16.

Fülek csoportosítása, webcímek rövidítése, RSS- és HTML5 sokkal nagyobb támogatása, kisebb telepítő, ...

'11.01

2011.jan.27.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

'11.10

2011.ápr.12.

Gyorsabb lap-megnyitás, egyszerűbb plug-in használat, nagyobb mértékű CSS3-támogatás.

'11.11

2011.máj.18.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

11.50

2011.jún.28.

(Swordfish kódnéven) Gyorshívó-bővítmények bevezetése, jelszavak szinkronizálása, felhasználói felület és a motor kis csiszolása, gyorsítás, nagyon komoly stabilitási frissítés, jobb támogatás a következőkre: CSS, DOM, HTML5, SVG.

11.51

2011.aug.31

Biztonsági és stabilitási frissítés.

11.52

2011.okt.19.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

11.60

2011.dec.7.

A kedvenc oldalak listája a gyorstárcsázóban is frissül, a böngésző motorja gyorsult és stabilabb lett, valamint a levelező kapott egy új külsőt.

11.61

2012.jan.24.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

11.62

2012.márc.27.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

11.64

2012.máj.11.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

12.0

2012.jún.14.

(Wahoo kódnéven) teljesen testre szabható, jók a választható új felületek (skin), a stabilitás növelése érdekében önálló folyamatként kezeli a plug-in-eket, ráadásul összeomlásukat egy önálló sávon jelenti, valamit komoly gyorsulás is érzékelhető. Stabil 64 bites támogatás Windows-on és Mac-en egyaránt. Az Opera Mail szerkesztő ablak jelentős javítása. A hangvezérlést immár nem támogatja a böngésző, viszont bekerült a webkamerák támogatása. Az egyes oldalak követése könnyen letiltható. Alapértelmezésben az Opera Unitot és az Opera Widgets-et eltávolítják az új felhasználók számára.

'12.01

2012.aug.2.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

'12.02

2012.aug.30.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

12.10

2012.nov.6.

Jelentősen egyszerűsíti és felgyorsítja a böngészést a végfelhasználók számára, a képek szebbek, és jobban kiszolgálja a web-fejlesztőket a felhasználóbarát oldalak készítésében. SPDY-szabvány támogatása, a jobb-egérmenü további programozási lehetőségei, csak az Opera által támogatott kiegészítések telepíthetősége. HTML 5-ös újabb szabványok támogatása, köztük a teljes képernyős lejátszásé. CSS-szabványok további támogatása.

12.11

2012.nov.20.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

12.12

2012.dec.19.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

12.13

2013.jan.30.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

12.14

2013.febr.5.

Összeomlás után több fül újratöltését is lehetővé tevő frissítés.

12.15

2013.ápr.4.

Biztonsági és stabilitási frissítés.

15.00

2013.júl.2.

Továbbfejlesztett Speed Dial segít a leggyakrabban meglátogatott oldalak megszervezésében; későbbi időpontra el lehet tenni egyes oldalakat; több oldala ajánlatát érdemes felfedezni; megjelent az Off-Road mód a lassabb kapcsolatok számára; a kombinált kereső és címsor segít megszűrni az eredményeket; sajnos eltűnt az igen hasznos RSS-olvasó! És a legfontosabb: Chromium motor!!!

12.16

2013.júl.5.

A régi verzióhoz biztonsági frissítés.

16.00

2013.aug.27.

A kód alapja a Chromium utolsó, 29-es kiadása. Biztonságosan tárolt címek, telefonszámok, e-mail címek és hitelkártyaszámok az interneten. A legtöbb űrlapot immár automatikusan ki lehet töltetni online vásárláskor vagy levelező listára feliratkozáskor. A böngésző immár lehetővé teszi, hogy a felhasználó megossza pontos földrajzi helyét, ha a weblap ezt kéri (geolocation). Biztonsági frissítés, valamint további gyorskódok. A tálca és a start menü integrációja Windows 7/8 alatt. Átalakított kezdőlap.

17.00

2013.okt.8.

A programozás alapja a Chromium/Blink 30-as. Mindig nyitva tartott fülek bevezetése. Indulási opciók bevezetése: az Opera mindig ott induljon, ahol bezárult, vagy a kezdőlapon vagy egy adott lapon. Egyéni keresők beépítése: az eddigiek mellé lehet önálló keresőket telepíteni teljes URL-lel vagy parancskóddal. További kisebb biztonsági és hibajavítások.

18.00

2013.nov.19.

A gyors elérési eszköztár elrejtése egy zászló mögé. Gyorsabb mozgás a fülek között, valamint az új fülek nyitásának stabilizálása. A getUserMedia támogatása a kéz-, vagy fejmozdulatokkal támogatott böngészős játékok kedvéért. Önállóan installálható témák. Továbbfejlesztett kereső motorok. Támogatási alap: Chromium 1650.16.

19.00

2014.jan.27.

A könyvjelző eszköztár újragondolása (csak Windows alatt); választható háttérkép. Immár 700-nál több kiterjesztés elérhető és ez a szám folyamatosan növekszik, a kiegészítők igen gyors telepítése. A könyvjelző eszköztár fejlesztése miatt még újabb kiegészítők megjelenése várható. Újabb beállítási lehetőségek. Támogatási alap: Chromium 1700.19.

20.0

2014.márc.3.

Az eljárási (session) cookie-k törlése kilépéskor. Új Chrome API bővítmények: chrome.proxy és chrome.downloads. A JavaScript dialógusok újraírása. Számos apróbb biztonsági és hibajavítás.

21.0

2014.máj.6.

Frissítési alap a 34-es Chromium. Az új Google keretrendszer, az Aura bevezetése sokat gyorsított és modernizált a böngészőn. A telepítés immáron hálózaton keresztül is lehetséges. Az Opera mindig megjeleníti a teljes URL-t böngészéskor. Új biztonsági jelzés https oldalaknál. Egy kattintással telepíthetők a kiegészítők. Számos biztonsági és stabilitási fejlesztés.

22.0

2014.június 3.

Frissítési alap a Chromium 35.0.1916.114. kiadása. Új, szebb megjelenés. Új témák a megjelenítéshez – főleg skandináv stílusban. Automatikus a frissítés jelszó és újraindítás nélkül, ráadásul kisebb sávszélességen. Számos apróbb biztonsági és stabilitási frissítés.

23.0

2014.június 12.

Frissítési alap a Chromium 36.0.1985.18. kiadása. Egyéb böngészőkből a könyvjelzők importálása első futáskor. További apró javítások. Az automatikus frissítés miatt számos javítás „csendben” megtörténik.

24.0

2014.aug.12.

Az újításokat immáron nem a nagy verzió-váltásokkal vezetik be, hanem az alverziók közötti csendes váltással. Frissítési alap a Chromium  37.0.2062.44. kiadása. Gyorsabb és esztétikusabb megjelenés, gépelés közbeli javaslatok felajánlása, Gyűjtőlap funkció, fejlesztett privát böngészőlap.

25.0

2014.okt. 15.

Legfontosabb újítás az oldalsó sávban megjelenő vizuális könyvjelzők megjelenése, valamint megjelent egy igen gyors beépített PDF-néző is! Frissítési alap: Chromium 38.0.2125.58.

26.0

2014.nov.26.

Frissítési alap: Chromium 39.0.2171.62, valamint számos apróbb újítás – főleg Mac klienseken.

27.0

2015.jan.29.

Frissítési alap: Chromium 40.0.2214.91. Jelentősen javult a navigációs sáv teljesítménye és kinézete, valamint használhatósága. A Tab előnézet visszatért, azaz a már nyitva lévő fülekre mozgatva az egeret megjelenik azok pillanatnyi képe kicsinyítve. Az Adobe Flash Pepper plug-in minden eddiginél jobb és biztonságosabb integrációja.

28.0

2015.márc.11.

Frissítési alap: Chromium 41.0.2272.35. Mostantól a könyvjelzők automatikusan szinkronizálódnak az összes eszközön, de ehhez le kell tölteni az Androidos vagy az Apple verziót. 34 kisebb frissítés és javítás. A könyvjelző sáv újabb frissítése (angol és német nyelven).

29.0

2015. ápr. 28.

Frissítési alap: Chromium 42. JavaScript gyorsítás, stabilitás és jobb átjárhatóság. ES6 osztályok támogatása. Web Audio API frissítés és stabilabb üzemelés. Androidos Operán a sortörés támogatása.

30.0

2015.jún.10

Frissítési alap: Chromium 43. Gyorsabb fülek közötti nézet, oldalsó fülek alakíthatósága, valamint összeomlás utáni gyorsabb helyreállítás.

31.0

2015.aug.13.

Frissítési alap: Chromium 44.0.2403.107. Javított összeomlás elleni védelem, a QuickTime videók (.mov) engedélyezése, a nemrégen bezárt oldalak nem generálódnak újra az Opera indító oldalán.

32.0

2015.szept.16.

Frissítési alap: Chromium 45. fókuszban a biztonság, mivel a SurfEasy csapat csatlakozott az Operához egy nagyszerű VPN megoldással. Ezzel csak a címzett tudja elolvasni az üzeneteket. Jelszavak szinkronizációja a külön gépre telepített Operák között. Animált témák.

33.0 2015.okt.25. Frissítési alap: Chromium 46. Az eddig is igen gyors böngészőt még gyorsították, miközben a memóriaigényét is kisebbítették. Számos új HTML5-ös funkció támogatása.
34.0 2015.dec.8. Frissítési alap: Chromium 47. Az Opera Turbo teljes újragondolása. A tömörítési technológiák gyorsabbá és hatékonyabbá tétele, de ez nagyobb memória-felhasználással jár.
35.0 2016.febr.1. Frissítési alap: Chromium 48. A duplikált könyvjelzők eltávolítása. Külön kereső mező opcionális megjelenítési lehetősége. Tisztább beállítási oldal. Ha nagy fájl letöltése közben szeretnénk bezárni a böngészőt, akkor megerősítést ker. Számos apróbb beállítás és javítás

36.0

2016.márc.16.

Frissítési alap: Chromium 49. A reklámok blokkolása automatikus. A nem válaszoló, illetve lefagyó oldalak kiiktatása. A hírek kezdőoldal alapértelmezésben tiltva. Számos biztonsági és hibajavítás.

37.0

2016.máj.4.

Frissítési alap: Chromium 50. Videó rendelerés felgyorsítása. A beépített reklám-böngésző javítása. A fejlesztői verzióban egy VPN (virtuális magánhálózat) indítása. Fejlettebb (és jóval kisebb) memóriahasználat. Számos biztonsági és hibajavítás.

38.0

2016.jún.8.

Frissítési alap: Chromium 51. Számos fejlesztői újítás. Komoly energiatakarékosság (külön ikonnal is) a hordozható platformokon. Kisebb – optimalizált – energiafogyasztás. A nem használt plug-inok automatikus leállítása. Beépített reklám-blokkoló. Új témák immár saját fotóból is.

39.0

2016.aug.8.

Frissítési alap: Chromium 52. Számos fejlesztői újítás. A reklámblokkoló erős fejlesztése. Másolás-beillesztés továbbfejlesztése. Több új gyorskód bevezetése.

40.0

2016.szept.20.

Frissítési alap: Chromium 52. Beépített, ingyenes, korlátlan VPN. Számos apróbb technikai jellegű újítás.

41.0

2016.okt.26.

Frissítési alap: Chromium 54. Több hibajavítás, illetve gyorsítás.

42.0

2016.dec.13.

Frissítési alap: Chromium 55. Beépített mértékegység-átváltó. Fejlesztett beviteli szövegbox. CSS automatikus elválasztás. Számos újítás és fejlesztés.