Tamás Ferenc: Az internet története

Pentagon

1957: A Szovjetunió elindítja a Szputnyikot, a legelső mesterséges holdat a Föld körül. Erre válaszol Dwight Eisenhower amerikai elnök a következő évben megindítja az ARPA (Advanced Research Projects Agency) projectet az amerikai Védelmi minisztérium kutatásaiban, hogy az USA visszaszerezze vezető szerepét a hadügyi és technológiai versenyben. (Kép forrás: www.travelorders.com)

1961: Leonard Kleinrock (M.I.T., USA): „Információáramlás a nagy kommunikációs hálózatokban” c. munkájában publikálja a csomag-kapcsolt adattovábbítás ötletét.

 

1962: J.C.R. Lickider és W. Clark (M.I.T., USA): „On-line ember-számítógép kommunikáció” c. munkájukban írnak a galaktikus hálózatokról, melyek magukban foglalják az elosztott társadalmi interakciókat.

J.C.R.Lickider

(Képen: J.C.R.Lickider (1915-1990), Forrás: www.flickr.com)

1964: Paul Barand (RAND, USA): „Az elosztott távközlési hálózatok” c. munkájában ír a csomagkapcsolt hálózatok előnyeiről, többek között azt állítva, hogy nincsen kimaradt adás-részlet.

1965: Az ARPA szponzorálja az „Időmegosztásos számítógépek együttműködő hálózata” c. tanulmányt. Az M.I.T. Lincoln Labor TX-2-es gépe és a System Development Corporation (Santa Monica, Kalifornia, USA) AN/FSQ-32-es gépe telefonkábelen összekapcsolódnak egy 1200 bps-es (bit-per-second = bit / másodperc) vonalon keresztül. Ezt az ARPA DEC számítógépével kapcsolatban később „A kísérleti hálózat”-nak nevezik el.

1966: Lawrence („Larry”) G. Roberts (M.I.T., USA): „Tovább az időmegosztással működő számítógéphálózatok útján” c. munkájában leírja a legelső ARPANET tervét.

Larry Roberts

(Képen: Lawrence G. Roberts (1937-); Forrás: www.livinginternet.com)

1967: Az ARPANET első tervezete Larry Roberts „Összetett számítógépes hálózatok és számítógépek közötti kommunikáció” címmel. A három, egymástól függetlenül fejlődő számítógépes hálózati csoport (RAND, NPL, ARPA) közötti első találkozás és megbeszélés. Az NPL (National Physical Laboratory, Middlesex, Anglia) kifejleszti az NPL hálózatot Donald Watts Davies irányítása alatt, akitől a csomag (pocket) kifejezés származik. Az NPL hálózat kísérleti csomagkapcsolt módon működött 768 kbps-os vonalakon.

1968: Az Egyesült Államok hadügyminisztériuma, a Pentagon úgy alakítja ki a saját belső hálózatát, az ARPANETet, hogy egy esetleges atomháború után is tudjon működni. Így a fizikailag messze lévő számítógépek között több lehetséges közvetlen, vagy közvetett összeköttetés is létesült. Magának az ARPANET-nek első (polgári) kibővítései a BBN cég megvalósításával egy-egy IMP Honeywell minicomputerrel, melyekben már 12 Kbyte memória volt. Maga a (polgári) hálózat csak a következő évben épült ki 4 csomóponttal: University of California (Los Angeles, 1969. aug. 30.), Stanford University (Palo Alto, Kalifornia, 1969. okt. 1.), University of California (Santa Barbara, Kalifornia, 1969. nov.1.) és University of Utah (Salt Lake City, Utah, 1969. dec. 10.) között. A hálózati vonalak sebessége: 50 kbps. A hálózat „összetettségére” jellemző egy ekkoriban keletkezett rajz.
(Forrás: http://www.computerhistory.org/internet_history/full_size_images/1969_4-node_map.gif)

Internet 1968

1969: A frissen létrehozott hálózat igen bizonytalan, mivel egyenlőre kevés az általánosan elfogadott protokoll és alig van rajta némi tudományos anyag. Viszont a forgalom megindulása miatt mégis ezt az évet tekintjük az Internet megszületésének!


 

1970: Az első publikáció az eredeti ARPANET-es host-host protokollról: C.S. Carr, S. Crocker, V.G. Cerf írása: "HOST-HOST kommunikációs protokoll az ARPA hálózatban”. Az ALOHAnet, az első csomagkapcsolt rádióállomás elkezd üzemelni (kifejlesztő: Norman Abramson, University of Hawaii, USA). Rákapcsolódás az ARPANET-re: 1972. Az ARPANET nagy gépei elkezdik használni a legelső, direkt host-host protokollt, az NCP-t. (Network Control Protocol). Az első államok közötti vonalat telepíti az AT&T az UCLA (Los Angeles, Kalifornia, USA) és a BBN (Cambridge, Massachusetts, USA) között – mindössze 56 kbps-os sebességgel. A második vonal a MIT (Cambridge, Massachusetts, USA) és a University of Utah Salt Lake City, Utah, USA) között létesült.

1971: Az Arpanet már 23 gépegységre bővült. Ray Tomlinson kifejlesztette az első E-mail programot, amellyel üzeneteket lehetett küldeni a számítógépes hálózaton Ray Tomlinsonrészt vevő gépek számára. Csak érdekesség, hogy az első E-mail üzenet tartalma a következő volt: QWERTYUIOP. A miértre egyszerű a válasz: ez az angol-amerikai PC-b billentyűzetének felső sora. (Kép forrása: www.rpi.edu)
Michael Hart elindítja a Gutenberg Project-et, mely céljául tűzte ki, hogy minél nagyobb tudás és minél több könyvet tegyenek ki szabadon kutathatóvá a hálóra. Az első szöveg az USA Függetlenségi Nyilatkozata volt. (Webes címe: www.gutenberg.org)

at sign, kukac1972: Októberben megalakult az International Network Working Group (INWG) az adattovábbító protokollok szabványának egységesítésére. Az Internet több, önálló számítógépes hálózat csúcsszervévé válik. 1972. márciusában Ray Tomlinson az ARPANET hálózatának gyorsabbá tétele végett a saját 33-as modellű írógépéről kiválasztja az egyik legkevésbé használt billentyűt, hogy az elektronikus leveleket könnyebben irányíthatóvá tegye. Eredeti elnevezése: at; modern elnevezése: at sign; magyar neve: kukac. (Kép forrása: www.corbis.com) Larry Roberts megírja az első e-mail kezelő programot, amely képes felsorolni, olvasni, továbbítani és válaszolni az üzenetekre. Hostok száma: 23.

1973: Külföldi összeköttetések az Arpanettel. Elsőként a University College of London (címe: http://www.ucl.ac.uk) és egy norvégiai radarállomás (Royal Radar Establishment = NORSAR) válik a hálózat nem amerikai részesévé. Bob Metcalfe a Harvard Egyetemen doktori dolgozatában taglalja és vázolja fel a lokális számítógép-hálózatok ethernet-technológiáját, amely az addigi koaxiális kábeleken mindaddig elérhetetlennek tűnő adatátviteli sebességet tesz lehetővé. A koncepciót a Xerox-cég PARC Alto számítógépein tesztelték és az első Enternet-hálózatot májusban állították össze az Alto Aloha System-nél. Az ARPANET-használók száma 2000 fölé emelkedik 1973 márciusában. Bob Kahn felveti az egyre növekvő forgalom okozta torlódások problémáját az ARPA Internetting programjának keretében. Vinton Cerf felvázolja az átjáró (gateway) építkezési módszer lényegét egy San Francisco-i hotel halljában egy boríték hátuljára. Cerf és Kahn bejelenti az alapvető internetes ötleteiket az INWG szeptemberi konferenciáján a University of Sussex-ben (Brighton, Anglia). Hálózati hangátviteli protokoll (NVP = Network Voice Protocol) kifejlesztése, amely lehetővé teszi hanghívások és konferenciabeszélgetések lebonyolítását az ARPANET-en. Az ARPA tanulmánya szerint a hálózati forgalom 75%-a e-mail.

Vinton Cerf, Bob Kahn és Bill Clinton elnök

(Képen: Vinton Cerf, Bob Kahn és az őket kitüntető Bill Clinton elnök; forrás: www.livinginternet.com )

1974: Vinton Cerf és Bob Kahn közzéteszi a „Csomagkapcsolt hálózati összeköttetések” c. munkájukat, amelyben részletesen megtervezték a TCP-t (Transmission Control Protocol), az egyik legfontosabb hálózati átviteli eljárást. A BBN megnyitja a Telenet-et, a legelső nyilvános adatátviteli szolgáltatást, amely az ARPANET kereskedelmi verziójának tekinthető.

1975: Steve Walker létrehozza az első levelező csoportot, amelynek Einart Stefferus lesz hamarosan a moderátora, mivel a lista nem volt automatikus az elején. Amúgy a lista a sci-fi hívők levelezési listája lett. Műholdas kapcsolattal kötnek össze két óceánnyi távolságot (Hawaii és Anglia között).

1976: március 26-án II. Erzsébet brit királynő elküldi első elektronikus úton továbbított üzenetét, azaz E-mail-jét a "Royal Signals and Radar Establishment"-ből (RSRE) Malvern városából (Worcestershire, Anglia). Az UUCP átvitelt (Unix-to-Unix CoPy) kifejlesztette az AT&T Bell Labs, majd a UNIX-szal együtt kiadta egy év múlva. Hosztok száma: kb. 111.

1977: A Wisconsin-i Egyetem 100 számítógépes tudósának megépíti a THEORYNET hálózatot Larry Landweber vezetésével. Kiadják az RFC 733-as levelezési protokollt.

1978: (márciusában) A TCP protokollt kettéválasztják TCP-re IP-re. Valószínűleg a legelső üzleti kéretlen levelét (SPAM) küldte el május 1-jén a DEC vállalat egy üzleti marketingese a közelgő Decsystem-20 számítógép bemutatójáról. Maga a SPAM egy speciális löncshús-konzerv, amit a lenti kép is mutat.

SPAM original

(Kép eredetije: http://index.hu/nagykep/2012/07/05/hetvenot_eve_tomjuk_a_loncshust/ )
1979: A Wisconsin-i Egyetem, a DARPA, a National Science Foundation (NSF) és számos más egyetem tudósai és kutatói közötti találkozón létrehozzák a Számítástudományi Tanszékek kutatási számítógépes hálózatát, melynek vezetője Larry Landweber lesz. Megalapítják a tudományos vitafórumnak szánt Usenet komputeres világhálózatot az Internet égisze alatt, ahol az azonos érdeklődési körűek csoportokba szerveződhetnek. Alapítók: Tom Truscott és Jim Ellis, a Duke Egyetem két végzőse és Steve Bellovin az Észak-Karolina Egyetemről. Április 12-én Kevin MacKenzie az akkori legnépszerűbb levelezőcsoportban bevezetésre javasolja az e-mail-es rövidítéseket, a smiley-kat. Az eredeti javaslata a -) volt az öröm jelzésére. Ez még nem lett eléggé elfogadott, de az igazán átütő sikert 1982. szept. 19-e után Scott Fahlman javasolta :-) örömjel és a :-( szomorúságjel érte el. Hosztok száma: 150 körül.